مهم ترین اخبار این هفته:
- گزارش اشتغال و صحبت های پاول مسیر دلار آمریکا را تعیین خواهند کرد!
- آیا نشست پولی بانک مرکزی اروپا سرنخهای جدیدی از مسیر یورو میدهد؟
- نشست پولی بانک مرکزی کانادا و اعلام بودجه بریتانیا در کانون توجه قرار دارد.
عملکرد درخشان دلار آمریکا!
دلار آمریکا در انتظار گزارش اشتغال بخش غیرکشاورزی (NFP) سوار بر موجی از تابآوری اقتصادی ایالات متحده، دلار آمریکا در حال حاضر بهترین عملکرد را در بین ارزهای بزرگ در سال جاری داشته و در عرض چند ماه حدود 3 درصد در برابر سبدی از ارزها افزایش یافته است.
این عملکرد درخشان، نشاندهنده یک اقتصاد قوی در ایالات متحده بوده که با سرعتی ثابت در حال رشد است. همچنین بازار کار بسیار فشرده است و تورم به سرعت مورد انتظار سرمایهگذاران در حال کاهش نیست.
از آنجایی که اقتصاد آمریکا همچنان داغ است، معاملهگران مجبور شدهاند تا پیشبینیهای خود در مورد کاهش سریع نرخ بهره توسط فدرال رزرو را کنار بگذارند. در حال حاضر بازارها تنها سه کاهش نرخ بهره را برای امسال در نظر گرفتهاند، در حالی که چند ماه پیش شش کاهش بود. بنابراین، سرمایهگذاران انتظار دارند که نرخ بهره ایالات متحده برای مدت طولانیتر در سطوح بالاتر باقی بماند.
چشمانداز ضعیف اقتصادی در سایر نقاط جهان نیز به نفع دلار آمریکا بوده است. بریتانیا و ژاپن وارد رکود فنی شدهاند، ناحیه یورو با کندی اقتصادی مواجه است و چین هنوز با پیامدهای بحران بخش املاک و مستغلات خود دست و پنجه نرم میکند. بدین ترتیب، جایگزینهای دلار آمریکا در حال حاضر چندان جذاب نیستند.
رویدادهای هفته آینده به شکلگیری این روند کمک خواهند کرد. این رویدادها با انتشار شاخص مدیران خرید بخش خدمات به گزارش ISM برای ماه فوریه در روز سهشنبه شروع خواهد شد و پس از آن دادههای اشتغال ADP در روز چهارشنبه منتشر میشود.
در همین حال، رئیس فدرال رزرو، پاول، برای شهادت شش ماه یکبار خود در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در کنگره حاضر خواهد شد. سرمایهگذاران معمولاً بر جلسات پرسش و پاسخ با قانونگذاران تمرکز میکنند، جایی که رئیس فدرال رزرو در مورد چشمانداز اقتصادی مورد بازخواست قرار میگیرد.
البته رویداد اصلی هفته پیش رو در روز جمعه رخ میدهد، زمانی که آخرین گزارش اشتغال بخش غیرکشاورزی ایالات متحده منتشر میشود. کارشناسان اقتصادی انتظار دارند که یک گزارش NFP قویتر از انتظار را شاهد باشند که نشان میدهد بازار کار همچنان در وضعیت خوبی قرار دارد. برخی شاخصهای اولیه به کند شدن رشد اشتغال در فوریه اشاره میکنند، اما نه قابل توجه!
آیا بانک مرکزی اروپا از بازار عقب است؟
در ناحیه یورو، به طور جدی انتظار میرود که بانک مرکزی اروپا نرخ بهره خود را در نشست پولی روز پنجشنبه ثابت نگه دارد. بنابراین، تمرکز بازارها بیشتر بر پیشبینیهای اقتصادی بهروزرسانیشده و هرگونه پیام از سوی رئیس بانک مرکزی اروپا، لاگارد، در مورد زمان کاهش نرخهای بهره خواهد بود.
اقتصاد ناحیه یورو در سال گذشته با مشکل مواجه شد، زیرا افزایش نرخهای بهره شروع به تأثیرگذاری بر تقاضا کرد و دولتها هزینههای خود را کاهش دادند. آلمان، قلب اقتصادی اروپا، به دلیل کند شدن تجارت جهانی که مدل کسبوکار صادراتمحور آن را فلج کرده، ضربه سختی خورده است.
تورم نیز در راستای این کندی اقتصادی، از سرعت خود کاسته و در ماه فوریه به نرخ سالانه تنها 2.6 درصد رسیده است. رشد دستمزدها نیز شروع به کند شدن کرده، اما همچنان در سطوح بالایی باقی مانده است.
با وجود این تحولات، مقامات بانک مرکزی اروپا تاکید کردهاند که برای کاهش نرخهای بهره هنوز زود است، زیرا انجام زودهنگام آن میتواند منجر به موج دوم تورم شود. اکثر مقامات، ژوئن را به عنوان محتملترین ماه برای کاهش نرخهای بهره در نظر گرفتهاند، زیرا به آنها امکان دسترسی به ارقام بهروزرسانیشده رشد دستمزدها را میدهد.
نشست پولی روز پنجشنبه بانک مرکزی اروپا احتمالا به عنوان یک پیشنیاز برای نشست ماه ژوئن خواهد بود. در واقع، ممکن است بانک مرکزی اروپا صبر در کاهش نرخهای بهره، تا زمانی که اطمینان از مهار تورم حاصل شود را به بازارها مخابره کند.
به طور معمول، این پیام مثبتی برای یورو خواهد بود. با این حال، این بار ممکن است متفاوت باشد. اقتصاد ناحیه یورو در حال حاضر با ریسک رکود مواجه است و هر چه بانک مرکزی اروپا برای کاهش نرخهای بهره بیشتر صبر کند، رکود اقتصادی دردناکتر خواهد شد. در نتیجه، این امر ممکن است بانک مرکزی اروپا را مجبور کند بعداً نرخهای بهره را به طور عمیقتری کاهش دهد.
بانک مرکزی اروپا به شدت بر رشد دستمزدها متمرکز شده که متأسفانه یکی از کندترین شاخصهای اقتصادی است. صبر بیش از حد برای اقدام میتواند آسیب غیرضروری به اقتصاد وارد کند و منجر به وضعیتی شود که در نهایت نرخهای بهره با سرعت زیاد کاهش یابند. حتی با وجود تأکید بر صبر از سوی بانک مرکزی اروپا در هفته آینده، این موضوع تصویری تیره و تار برای یورو ترسیم میکند.
بودجه انگلستان و نشست پولی بانک مرکزی کانادا
در بریتانیا، دولت قرار است در روز چهارشنبه از آخرین بودجه خود رونمایی کند. وزیر خزانهداری بریتانیا، جرمی هانت، در تلاشی ناامیدانه برای به دست آوردن آراء رأیدهندگان قبل از انتخابات سراسری که مطمئناً برای حزب حاکم فاجعهآمیز خواهد بود، به طور واضح اعلام کرده است که میخواهد مالیات کارگران را کاهش دهد.
در بازارها، واکنش به این موضوع بستگی به نوع و میزان کاهش مالیات خواهد داشت. کاهش قابل توجه مالیات بر درآمد یا بیمه ملی میتواند خبر خوبی برای پوند انگلستان باشد، زیرا این امر منجر به افزایش هزینهها و تورم میشود و فشار بیشتری بر بانک مرکزی این کشور برای حفظ نرخ بهره بالا برای مدت طولانیتر وارد میکند. با این حال، فضای زیادی برای تغییرات مالیاتی اساسی وجود ندارد. بنابراین، هر واکنشی در پوند انگلستان ممکن است نسبتاً کوچک باشد.
از سوی دیگر، بانک مرکزی کانادا در روز چهارشنبه نشست پولی خود را برگزار خواهد کرد. بازارها احتمال 15 درصدی را برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا در روز چهارشنبه در نظر گرفتهاند، اما با توجه به اینکه اقتصاد این کشور همچنان در وضعیت مناسبی قرار دارد، این امر بسیار بعید است. علاوه بر این، بازار مسکن کانادا با افزایش بیسابقه مهاجرت، بسیار داغ است.
با این حال، با توجه به کاهش شدید تورم، تنها مسأله زمان است تا بانک مرکزی کانادا نرخ بهره را کاهش دهد. بازارها اولین کاهش نرخ بهره را در طول تابستان پیشبینی میکنند. بنابراین، این نشست ممکن است منجر به تغییر نرمی در لحن بانک مرکزی کانادا شود. دادههای اشتغال کانادا نیز در روز جمعه منتشر خواهد شد.
در نهایت، انتشار برخی دادههای اقتصادی از ژاپن، چین و استرالیا، میتواند مورد توجه قرار گیرد. از روز سهشنبه، آخرین دادههای تورم توکیو به سرمایهگذاران نشان میدهد که آیا بانک مرکزی ژاپن در سال جاری نرخ بهره را افزایش خواهد داد یا خیر. دادههای تولید ناخالص داخلی استرالیا برای سهماهه چهارم به همراه شاخص مدیران خرید بخش خدمات چین نیز برای ماه فوریه در همان روز منتشر خواهد شد.