نگاهی به هفته گذشته…
معمـولا اولیـن هفتـه هـر مـاه مـیلادی به دلیـل انتشـار داده هـای اشـتغال ایـالات متحـده روزهای داغـی را بـرای فعـالان اقتصـادی در سراسـر جهـان رقم می زنـد. هفته اول مـاه می نیـز از این قاعده مسـتثناء نبـود ضمـن اینکـه نشسـت فـدرال رزرو مداخلـه توکیـو در بـازار فارکـس و تداوم انتشـار صورت هـای مالـی از سـوی کمپانی هـای بزرگ، سـطح هیجان را به میـزان قابل مالحظـه ای افزایش داد. در این میان، جلسه کمیته بازار آزاد فدرال FOMC مطابق انتظارات و با تثبیت نرخ بهره همراه بود، اما جروم پاول برخلاف پیشبینی ها لحنی کمتر هاوکیش و حتی در مواردی داویش داشت.
پاول در کنفرانس مطبوعاتی خود تنها دو گزینه (حفظ نرخ بهره در سطوح فعلی) یا (کاهش نرخ بهره) را برای ادامه مسیر سیاست پولی ترسیم کرد تا نگرانی ها نسبت به افزایش احتمالی نرخ بهره تا حدود زیادی برطرف شود. با این حال، روند تورمی ماه های آتی، وضعیت بازار کار، تنش های ژئوپلیتیکی و
انتخابات ایالات متحده عواملی هستند که بر تصمیمات سیاست گذاران اثر خواهند داشت، بنابراین بهتر است هیچ گزینه ای را به صورت کامل منتفی ندانیم.
هـر چـه در ایـالات متحـده اوضـاع پیچیده و نامشـخص اسـت وضعیـت در اروپـا تا حـدود زیادی شـفاف اسـت. اقتصـاد منطقه یورو در سـه ماهه اول توانسـت از رکـود خفیف خارج شـود و تورم نیز نزدیـک بـه هـدف بانـک مرکـزی اروپا تثبیت شـده تا کاهـش نرخ بهره در نشسـت مـاه ژوئن ECB حتمـی باشـد. بـا ایـن وجـود، گام هـای بعـدی سیاسـت پولی ECB محل مناقشـه اسـت و روشـن نیسـت کـه کـدام گروه از سیاسـت گذاران دسـت بـالا را در اجـرای تصمیمات آتـی دارند.
هفتــه گذشــته ســریال تکــراری مداخلــه توکیــو در بــازار فارکــس بــه ســکانس های اکشــن خــود رسـید و وزارت دارایـی ژاپـن از روز دوشـنبه بـا تمـام قـوا وارد فـاز مداخلـه عملـی در بـازار شـد. گفتــه می شــود ژاپــن حــدود 20 میلیــارد دلار بــرای تقویــت یــن در روزهــای اخیــر هزینــه کــرده اسـت تـا جفت ارز USD/JPY از نـرخ برابـری 160 تـا 153 سـقوط کنـد. تحلیلگـران بـا توجـه بـه شـکاف نــرخ بهــره بیــن فــدرال رزرو و بانــک مرکــزی ژاپــن، تقویــت یــن از طریــق مداخلــه را امــری مقطعــی می داننــد.
رویدادهای هفته پیش رو
برخلاف هفته گذشته تقویم اقتصادی این هفته بسیار خلوت است و مهم ترین اخبار آن جلسه بانک مرکزی انگلستان و استرالیا محسوب می شود. در واقع پـس از یک هفته شـلوغ و سرشـار از گزارش های بااهمیت از کشـورهای مختلف، فعـالان اقتصادی خود را بـرای یـک هفتـه آرام تـر آماده می کنند. در ایالات متحده نظرسـنجی دانشـگاه میشـیگان و سـخنرانی اعضـای فـدرال رزرو مـورد توجـه خواهد بود. پس از گزارش غافلگیرکننده مشـاغل ایالات متحـده، بازارها
مجـدد نسـبت به کاهش نرخ بهره خوشبین شـده اند؛ بایسـتی دید آیـا اعضای فـدرال رزرو نیز دیدگاه مشـابهی دارند یا همچنان وزن بیشـتری برای ریسـک بازگشـت تورم قائل هسـتند؟!!
وضعیت فعلی اقتصاد بریتانیا
پس از رکود کوتاه در سال گذشته، اقتصاد بریتانیا به نظر میرسد در مسیر بهبود قرار گرفته است. نظرسنجیهای تجاری نشان میدهند که در سه ماهه اول سال، رشد قوی اتفاق افتاده و این رشد میتواند در سه ماهه دوم نیز ادامه یابد. با وجود بهبود، نرخ تورم همچنان بالا است و در ماه مارس به بیش از ۴ درصد افزایش یافته است. همچنین، شاهدیم که شرکتها هزینهها را افزایش داده و این ممکن است باعث افزایش قیمتها در آینده شود.
تصمیم بانک مرکزی انگلستان به احتمال زیاد، بانک مرکزی انگلستان در نشست خود نرخ بهره را ثابت خواهد نگه داشت. این تصمیم با انتظارات سرمایهگذاران مطابقت دارد که اولین کاهش نرخ بهره را در ماه آگوست پیشبینی میکنند.
در برابر دلار آمریکا، پوند کاهش ارزش داشته است، اما در برابر یورو و ین، ارزش آن افزایش یافته است. انتظارات برای نرخهای بهره بالاتر به نفع پوند است و همچنین همبستگی آن با اشتهای ریسک جهانی نیز پشتیبانی میکند.
تحولات در استرالیا و ژاپن
به استرالیا برویم. بانک مرکزی این کشور روز سهشنبه جلسه خود را به پایان خواهد رساند. انتظار هیچگونه اقدامی از این جلسه نمیرود و با توجه به دادههای دریافتی بعید است که سیاستگذاران لحن خنثی خود را تغییر دهند.
تورم مصرف کننده و تولید کننده در سه ماهه اول بالاتر از حد انتظار بود که نشان میدهد مسیر کاهش تورم ممکن است کندتر از آنچه بانک مرکزی پیشبینی کرده بود، باشد. قدرت در بازار کار در کنار افزایش سریع قیمت مسکن، این تصور را تقویت میکند.
به طور مشابه، برخی نشانههای اولیه از بهبود در بخش صنعتی چین وجود داشته است که برای استرالیا که کل مدت کسب و کار آن بر صادرات کالاهای خود به چین متکی است، خبر خوبی است. با گذشت زمان میتوان انتظار داشت که رشد اقتصادی استرالیا بهبود بیشتری پیدا کند.
با توجه به تمام آنچه گفته شد، هیچ دلیلی وجود ندارد که بانک مرکزی استرالیا از موضع خنثی خود در این جلسه منحرف شود. در هر صورت، این بانک میتواند لحن هاوکیشتری داشته باشد، اما بعید است که این لحن هاوکیش تا جایی پیش برود که سرمایهگذاران تصور کنند افزایش دیگری در نرخ بهره در کار است.
یک پیام خنثی در مورد نرخ بهره، دلار استرالیا را به دستان جریانهای ریسکپذیری در جهان و تحولات چین میسپارد. از این منظر، آمار تجاری چین که روز پنجشنبه منتشر میشوند، مهم خواهد بود.
بانک مرکزی ژاپن خلاصهای از نظرات را منتشر میکند
در ژاپن، دولت برای خرید ین در بازار مداخله کرده است و این هفته ارزش این ارز را بیش از ۳ درصد افزایش داد. گفته میشود عوامل فاندامنتالی که ین را به پایینترین سطح خود در سه دهه گذشته سوق دادهاند هنوز وجود دارند و این موضوع پرسشهایی در مورد پایداری این افزایش ایجاد کرده است.
برای اینکه ین روند خود را معکوس کند، تفاوت در نرخهای بهره باید کاهش یابد، چه این کاهش تفاوت با کاهش نرخ بهره فدرال رزرو انجام شود و چه با افزایش نرخ بهره بانک مرکزی ژاپن باشد.
با این حال، به نظر نمیرسد طی چند ماه آینده هیچ کدام از این دو مورد محتمل باشند. بنابراین ین احتمالا همچنان تحت فشار باقی خواهد ماند، اگرچه مداخلات در فارکس ممکن است این اطمینان را ایجاد کند که دلار در ژاپن به زودی به سطح ۱۶۰ ین باز نمیگردد.