بازار فارکس یکی از بزرگترین بازارهای مالی در دنیا است، که روزانه در حدود 7/5 تریلیون دلار گردش مالی دارد. علاوه بر جفت ارزها که به عنوان دارایی اصلی این بازار مورد معامله قرار میگیرند، کالاهای انرژی چون نفت و گاز نیز در این بازار توسط معاملهگران خرید و فروش میشوند. درحقیقت نفت و مشتقات آن در فارکس از رایجترین کالاها برای معامله به شمار میروند. نفت خام یکی از با اهمیت ترین مواد فسیلی در جهان است که علاوه بر استفاده به عنوان سوخت در ساخت بسیاری از وسیلههای ضروری زندگی مورد استفاده قرار میگیرد. نفت در فارکس نیز توسط معاملهگران مورد خرید و فروش قرار میگیرد، اگر میخواهید با نماد نفت در فارکس و انواع آن آشنا شوید تا انتها همراه شوید.
نماد نفت در فارکس
در بازار فارکس در حدود 160 نماد معاملاتی برای نفت وجود دارد، که البته برخی از آنها در بروکرها در دسترس معاملهگران قرار میگیرد؛ زیرا تمامی این نمادهای معاملاتی در بین معاملهگران محبوب نبوده و تعداد کمی از آنها مورد خرید و فروش قرار میگیرند. همچنین قیمت این نمادهای معاملاتی بر اساس میزان عرضه و تقاضا در بازار دچار نوسان میشوند و معمولا به شکل قرارداد CFD مورد معامله قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید:
نمادهای معاملاتی رایج نفت در متاتریدر
برخی از نمادهای معاملاتی رایج در متاتریدر به شرح زیر است:
- نفت برنت(UKOIL یاBCOUSD )
- وست تگزاس اینترمدیت(WTI)
- نفت خام آمریکا(USOIL)
- رفرنس اوپک(OPEC REFRENCE)
- نفت خام دبی(DUBAI CRUDE)
- بانی لایت(BONNY LIGHT)
- اورال(URAL)
- بسکت(BASKET)
در ادامه برخی از این نمادهای معاملاتی را به تفصیل شرح میدهیم.
1. نفت خام آمریکا (US CRUDE OIL)
این نماد به صورت CFD در فارکس معامله میشود و پیدا کردن آن در متاتریدر بروکر کار سختی نیست. کافی است این نماد را در بروکرهای مختلف با عبارت USOIL جستجو کنیم، البته بر اساس نوع بروکر ممکن است در برخی از آنها با نماد USO یا BNO نشان داده شود.
2. نفت خام تگزاس(WTI)
نماد معاملاتی نفت خام وست تگزاس اینترمدیت(WEST TEXAS INTERMEDIATE) که به صورت اختصاری با نماد WTI نشان داده میشود نیز به صورت CFD در فارکس معامله میشود. این نماد معاملاتی در بین معاملهگران فارکس طرفداران زیادی دارد. این نماد معاملاتی ممکن است در برخی بروکرها با نماد CLI نیز نشان داده شود. این نوع نفت خام در آمریکا تصفیه میشود و توسط کمیسون معاملات آتی کالای آمریکا نظارت میشود.
3. نفت خام برنت (BCO)
نفت خام برنت (BRENT CRUDE OIL) که به اختصار BCO خوانده میشود، معیار قیمت گذاری بیشتر نفت در دنیا به ویژه در آفریقا و اروپا به شمار میرود. نفت خام برنت معمولا با قیمتی بیشتر از نفت خام تگزاس اینترمدیت در بازار معامله میشود. از آنجایی این نوع نفت در اقتصاد نقش بسیار مهمی ایفا میکند، سرمایهگذاری در آن به معاملهگران برای سودآوری بسیار توصیه میشود. معاملات اصلی این نوع نفت در بورس بین قارهای با اختصار ICE انجام میشود.
4. نفت خام اوپک (OPEC)
نفت خام اوپک متشکل از 7 نوع نفت خام در دنیا است. اوپک مخفف عبارت ORGANIZATION OF PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES سازمانی برای کشورهای صادر کننده نفت که در سال 1960 تاسیس شد، کشورهایی نظیر ایران، عراق، کویت، لیبی، جزایر سلیمان، قطر، عربستان صعودی، اکوادور، امارات متحده عربی، آنگولا، ونزوئلا و کنگو عضو این سازمان تحت عنوان اوپک هستند. این نوع نفت در بازار نسبت به نفت خام برنت و نفت خام وست تگزاس ارزش پایینتری دارد، اما در بازار جهانی و همچنین بازار نفت فارکس همچنان در بین معاملهگران طرفداران خود را دارد.
تفاوت میان نفت خام برنت و نفت خام وست تگزاس
همان طور که گفته شد این دو نوع نفت خام در بازار جهانی و به تبع آن بازار فارکس طرفداران زیادی دارند. به بیانی دیگر این دو نوع نفت خام به نسبت سایر نفتها ارزش بالاتری دارند. البته ناگفته نماند که در بازار جهانی نفت برنت با قیمتی بالاتر از نفت خام تگزاس خرید و فروش میشود. در ادامه به مقایسه این دو نوع نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت میپردازیم:
1. مکان استخراج
نفت خام برنت از مناطق نفتی دریای شمال و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت از مناطق ایالتهای تگزاس، داکوتای شمالی و لوئیزیانا در آمریکا اسنخراج میشوند.
2. نوع ترکیب محتوا
این دو نوع نفت از نظر محتوا با هم تفاوت دارند. برای مثال این دو نوع نفت را تحت عنوان معیاری به نام چگالی ای پی آی(API) از نظر چگالی مایعات نفتی میسنجند. این معیار چگالی مایعات نفتی را بر اساس میزان آب و گوگرد مورد ارزیابی قرار میدهد. این دو نوع نفت را بر اساس این معیار مورد ارزیابی قرار داده و به این نتیجه رسیده اند که میزان گوگرد بین آنها متفاوت است. هرچه میزان گوگرد در مایعات نفتی کمتر باشد، تصفیه آن آسانتر درنتیجه جذابیت بیشتری هم خواهد داشت. نفت خام وست تگزاس نیز دارای چگالی و گوگرد کمتر و در دسته نفت خام شیرین قرار میگیرد.
3. از منظر ژيوپلیتیکی
قیمت نفت و قیمتگذاری در آن تحت تاثیر عوامل سیاسی است. نفت بسته به این که از کدام منطقه استخراج میشود، تحت تاثیر شرایط سیاسی همان منطقه خواهد بود. به بیانی دیگر قیمت نفت و میزان عرضه و تقاضا در آن تحت تاثیر عوامل سیاسی منطقهای است که در آن استخراج میشود. برای مثال قیمت نفت اوپک بسته به شرایط سیاسی کشورهای مربوطه دچار نوسان میشود.
4. نحوه معامله
برای معامله روی نفت شما هم میتوانید به صورت قرارداد آتی خرید و فروش انجام دهید و هم میتوانید به صورت CFD روی آن معامله کنید. برای مثال شما میتوانید نفت خام برنت را از طریق بورس بین قارهای به صورت قرارداد آتی خریداری کنید. درحالی که هم میتوانید انواع نفت را به صورت CFD در یک بروکر با استفاده از پلتفرم معاملاتی مورد معامله قرار دهید.
از دیگر تفاوت ها میتوان به تفاوت قیمتی بین انواع نفت اشاره نمود. یکی از عوامل بسیار مهم که بر قیمت انواع نفت اثر میگذارد، میزان عرضه و تقاضا در بازار جهانی است. همچنین عوامل دیگری نیز در قیمت اثرگذارند که از میان آنها میتوان به مراحل تصفیه اشاره نمود. معمولا نفت خام تگزاس باید قیمت بالاتری نسبت به نفت خام برنت داشته باشد، اما این موضوع همیشه صدق نمیکند و ممکن است نفت خام برنت در برخی شرایط قیمتی بالاتر از نفت تگزاس داشته باشد.
چگونه انواع نماد نفت را در فارکس معامله کنیم؟
همان طور که در بخشهای قبلی ذکر شد، نفت سوخت فسیلی بسیار مهم است که در ساخت وسیلههای ضروری زندگی استفاده میشود. قیمت نفت تحت تاثیر میزان عرضه و تقاضا و عوامل سیاسی در دنیا است. منابع نفتی در دنیا محدود هستند، از این رو میزان عرضه و تقاضا منجر به تغییرات چشمگیری در قیمت نفت میشود. نماد نفت در فارکس برای معاملهگران جذابیت بالایی دارد و به بیانی دیگر این نماد در بازار فارکس در بین معاملهگران طرفداران زیادی دارد. درصورتی که بدانید چگونه این نماد ارزشمند را معامله کنید، به سود بسیار خوبی دست مییابید.
-
استفاده از تحلیل تکنیکال و بنیادی برای معامله نفت در فارکس
اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که باید با انواع نماد نفتی در بازار فارکس آشنایی داشته باشید و بدانید که این نمادها معمولا یک اختلاف قیمتی ثابت دارند و تمامی آنها دنبالهروی یکدیگر هستند. از تحلیل بنیادی یا فاندامنتال شروع میکنیم، در واقع هر معاملهگری که قصد خرید و فروش در این نمادها را دارد، باید با عوامل تاثیرگذار بر تحلیل فاندامنتال کاملا آشنایی داشته باشد. اساسا تحلیل فاندامنتال مربوط به عوامل سیاسی تاثیرگذار بر قیمت نفت و دادههای مهم اقتصادی است که روزانه، ماهانه و حتی سالانه منتشر میشوند و منجر به نوسانات قیمتی در نماد نفت میشوند.
از جمله عواملی که در تحلیل فاندامنتال معاملهگر باید با آنها آشنایی داشته باشد به شرح زیر است:
-
عملکرد اقتصادی
سلامت کلی اقتصاد منجر به افزایش تقاضا در نفت میشود و به طور کلی بین رشد اقتصادی و نفت همبستگی مثبت وجود دارد.
-
کمبود عرضه
نبود عرضه یا کاهش عرضه نفت سبب افزایش قیمت نفت میشود. برای مثل در سال 2019 طی یک حمله پهبادی، یکی از پالایشگاههای نفت عربستان تخریب شد و این کشور مجبور شد تولید نفت را به طور چشمگیری کاهش دهد.
-
درگیری و نزاع بین کشورها
درگیری بین کشورها نیز به ویژه در بین کشورهای تولید کننده نفت عرضه آن را تحت تاثیر قرارداده و درنتیجه منجر به افزایش قیمت نفت میشود.
-
اوپک و تصمیمگیری های اوپک
یکی از عوامل فاندامنتال تاثیر گذار بر قیمت نفت، سازمان اوپک و کشورهای عضو در آن است. برای مثال در برخی شرایط این سازمان با تصمیمگیری بر کاهش یا افزایش تولید نفت در تلاش است، تا میزان عرضه را تحت کنترل خود دربیاورد و در نتیجه منجر به تغییر قیمت نفت میشود.
-
روابط بین المللی
اگر روابط بین دو کشور با چالش مواجه شود به طوری که سبب اعمال تحریم بر یکی از کشورهای تولید کننده نفت شود، در این حالت تقاضا برای نفت کشور تحریم شده کاهش یافته اما در سایر نقاط و کشورها تقاضا برای نفت بیشتر شده و در نهایت منجر به افزایش قیمت در نفت میشود.
-
سیاستهای بانک مرکزی آمریکا
از آنجایی که نفت خام هم مانند دیگر کالاهای اساسی با دلار آمریکا قیمت گذاری میشود، سیاستهای بانک مرکزی آمریکا نیز بر قیمت نفت تاثیر میگذارد. زمانی که دلار آمریکا تقویت میشود، تقاضای بین المللی و به دنبال آن قیمت نفت کاهش مییابد علت این امر آن است که به دلیل تقویت دلار، خرید آن برای خریداران غیر دلاری سنگین میشود.
-
دادههای اقتصادی
شما میتوانید دادههای اقتصادی تاثیر گذار بر قیمت نفت از قبیل گزارش اوپک و EIA را در تقویم اقتصادی فارکس مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید:
در تحلیل تکنیکال یا فنی معاملهگران به ارزیابی و تحلیل نمودار نفت میپردازند که توسط بروکر در پلتفرم معاملاتی در اختیارشان قرار داده میشود. به بیانی دیگر در این نوع تحلیل معاملهگران با توجه به نمودار قیمت نفت آن را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داده و حرکت بعدی آن را برای انجام معاملات پیش بینی میکنند. در این نوع تحلیل معاملهگران میتوانند از انواع الگوهای قیمتی، انواع اندیکاتورهایی که برای پیش بینی حرکت قیمت طراحی شده اند و خط روند استفاده کنند.
بیشتر بخوانید:
روشهای مختلف معامله نفت
در بازار فارکس برای معامله نفت روشهای گوناگونی وجود دارد، معاملهگران میتوانند با روشهایی نظیر قیمت نقدی، معاملات آتی و معاملات آپشن به خرید و فروش این نماد با ارزش بپردازند.
1. قیمت نقدی (OIL SPOT PRICE)
قیمت نقدی نفت به معنای هزینه خیرد و فروش فوری نفت با قیمتی مشخص و بدون تاریخ است. در این نوع قیمت ارزش لحظهای نفت نشان داده میشود، درصورتی که در قرارداد آتی قیمت آینده نفت برای انجام معاملات معیار خواهد بود.
2. قرارداد آتی
در قرارداد آتی نفت در فارکس، میزان مشخصی از نفت در تاریخ مشخصی در آینده توسط معاملهگران مورد خرید و فروش قرار میگیرد. درحقیقت این قراردادها میزان عرضه و تقاضا برای نفت را نشان میدهند، درنتیجه از این راه میتوان میزان عرضه و تقاضا برای نفت را مورد ارزیابی قرار داد. به بیانی دیگر شرکتها و سرمایهگذاران بزرگ قادرند سبب کاهش یا افزایش قیمت نفت در دنیا شوند.
3. گزینههای CALL و PUT
با استفاده از این گزینهها معامله در نفت بر اساس قیمت و تاریخ مشخصی صورت میگیرد و طرفین معامله این امکان را دارند که از انجام معامله اجتناب کنند و درحقیقت در صورت عدم تمایل به معامله هیچ تعهدی برای طرفین معامله وجود ندارد. برای انجام معاملات نفت در فارکس به طور کلی دو گزینه وجود دارد که شامل گزینه PUT و گزینه CALL است. درصورتی که معاملهگر پیش بینی کند که قیمت نفت افزایشی است، گزینه CALL را باید انتخاب کند، ولی اگر پیش بینی او کاهش قیمت نفت در فارکس باشد، گزینه PUT را باید برگزیند.
کلام آخر
نفت در فارکس یکی از نمادهای بسیار جذاب برای معامله بین معاملهگران است که طرفداران زیادی دارد. برای نفت در فارکس نماد های معاملاتی گوناگونی وجود دارد که البته همه آنها پر طرفدار نیستند بلکه برخی از آنها بین معاملهگران محبوب هستند که از بین آنها نفت خام برنت و نفت خام وست تگزاس جز متداولترین نماد معاملاتی نفت در فارکس به شمار میروند. برای انجام معامله در نماد نفت در فارکس باید از انواع تحلیل اعم از تکنیکال و بنیادی و یا ترکیبی از آنها بهره برد. برای دسترسی به نمودار قیمتی نفت کافی است در پلتفرم معاملاتی خود عبارت USOIL یا WTI را جستجو کنید و معاملات خود را در این نمادهای با ارزش آغاز نمایید.