تحلیل فاندامنتال فارکس مانند ابزاری خواهد بود که هر تریدری میتواند برای تصمیمگیری بهتر و کسب سود بیشتر از آن بهره ببرد. شما با تسلط بر این مهارت میتوانید مباحث کلی اقتصاد را درک کنید و هوشمندانهتر معامله کنید. اگر میخواهید بدانید تحلیل فاندامنتال دقیقا چیست، چه مزایایی دارد و تاریخچهٔ آن به کجا بر میگردد، این مقاله برای شما نوشته شده است. در آخر هم به سوال جنجالبرانگیز «آیا بدون تحلیل فاندامنتال هم میتوان ترید کرد؟» پاسخ میدهیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
تحلیل فاندامنتال چیست؟
فاندامنتال در لغت به معنای اساسی و ریشهای و بنیادی است با قرار گرفتن آن در کنار بازارهای مالی کلمه تحلیل فاندامنتال به وجود میآید.
تحلیل فاندامنتال یعنی تحلیلهایی اساسی و زیربنایی بنیادی و ریشهای که علت حرکتها در بازارهای مالی به آنها نسبت داده میشوند.
آمار مربوط به تحلیل فاندامنتال در واقع میتواند شامل دادههای زیر باشد:
- آمارهای رشد اقتصادی کشورها و ثروتهای ملی
- تحلیل و بررسی وضعیت معیشتی مردم
- قیمت کالاهای مصرفی
- میزان انتظارات و رضایت مردم در اقتصاد کشور
- پیشبینی گرانی یا ارزانی اجناس و داراییها در آینده جامعه
- بررسی قیمت سهام شرکتها و اندازهگیری ارزش شرکتها صورتحسابهای مربوط به آنها
- مقایسه ارزش اقتصادها در برابر هم در سطح بسیار کلان
- تاثیر اخبار کریپتوکارنسی در بازار
موارد برخی از مواردیست که بررسی آنها و تحلیلشان در حوزه تحلیل فاندامنتال قرار میگیرند.
شاید شما هم تا به حال با این سوال همیشگی سرمایهگذاران در بازارهای مالی روبرو شده باشید
بخرم یا بفروشم و یا نگه دارم؟
آیا دارایی من از نظر بنیادی در آینده قویتر میشود و یا ضعیفتر و این دقیقا یعنی سل یا بای؟
برای جواب دقیق به این سوالات باید کمی در تاریخ به عقب برگردیم و ببینیم که تحلیل فاندامنتال از کجا آمده است؟
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
تاریخچه تحلیل فاندامنتال
به سال ۱۷۹۲ میرویم.
یعنی دقیقاً ۲۳۱ سال پیش جایی زیر یک درخت نارون قدیمی در نیویورک آمریکا گروهی از معاملهگران بازار در زیر آن درخت جمع شدند و توافقنامهای را امضا کردند که به توافقنامه باتن وود یا توافقنامه درخت نارون معروف شد بعدها این توافقنامه تبدیل به اتحادیه و بعد تبدیل به بزرگترین بازار بورس جهان یعنی بازار بورس نیویورک شد.
اندازه این بازار تا روز قبل از نگارش این مقاله برابر با ۳۷ تریلیون دلار است.
برای درک ابعاد این بزرگی بهتر است که این میزان را با عدد کل بودجه ایران در سال ۱۴۰۲ (که برابر با ۱۰۰ میلیارد دلار میباشد) مقایسه کنیم. اندازه این بازار چیزی در حدود ۳۷۰ برابر کل بودجه ایران است !!
حال اگر بازارهای مالی دیگری را بخواهیم با آنها مقایسه کنیم به بازار فارکس میرسیم.
اندازه بازار فارکس حدودا ۱۵۰ تا ۲۰۰ برابر بورس نیویورک است.
در کنار همچین اقیانوسهایی از پول ابزارهای متنوعی برای دیدن و تحلیل بازار همگام با رشد و تکامل بازارها به وجود آمدند تا بهرهوری معاملهگران را از این فضا به حداکثر برسانند.
یکی از این ابزارها تحلیل فاندامنتال یا علم تحلیل کردن آینده بازار و خرید و فروش با تکیه بر دلایل بنیادی است.
این نمودارها بیانگر تاریخچهای از پیشامدهای اقتصادی سیاسی و البته حال و روز و احساسات معاملهگرانشان در آن تاریخ است.
در سالهای بعدی معاملهگران کمکم به این نتیجه رسیدند که جملهی (تاریخ تکرار میشود) در تئوری آقای داو (که ایشان بعنوان پدر علم تحلیل تکنیکال نامیده میشود) درست است!!
آنها به مرور زمان میدیدند که اقتصاد چگونه کار میکند و قیمتها همواره پیرو مسائل کلان اقتصادی و پیشامدهای طبیعی، سیاسی، جنگها، آشوبها یا تولد یک اقتصاد قدرتمند و ظهور یک قدرت اقتصادی جدید برای کوتاه مدت یا بلند مدت بالا و پایین میشوند و این تکرار همچنان ادامه دارد.
آنها متوجه واکنش قیمت داراییها به عوامل بنیادی و اخبار تاثیرگذار بودند و از جمعآوری کل این تاریخچه و مدون کردن آن علم تحلیل فاندامنتال به وجود آمد و همواره در حال بسط و گسترش است.
در واقع به زبان ساده تحلیل فاندامنتال همه اجزای اقتصاد را در بر میگیرد… اقتصاد کل یا ماکرواکونومی که شامل ثروتها و درآمدهای ناخالص ملی تراز های تجاری و تجارت در سطح کشورها میشود و اقتصاد خرد، بررسی روابط خانوار و بازار کار و حتی در بخش سهام بررسی صورتحسابها و موجودی انبارداری های شرکت ها!!! خوب تا اینجا سعی کردیم یک مفهوم و فضای کلی برای درک اینکه دقیقاً منظور از تحلیل فاندامنتال چه است را ارائه کنیم. از اینجا به بعد را با حرفهای تر ها میش ببریم:
مزایا و معایب تحلیل فاندامنتال
برخی از مزایای یادگیری و استفاده از تحلیل فاندامنتال در فارکس عبارتند از:
- به تریدرها در پیشبینی و تشخیص فرصتهای معاملاتی کمک میکند.
- روندهای بلندمدت و در نتیجه، فرصت کسب سودهای کلان را شناسایی میکند.
- ابزاری است برای تصمیمگیری آگاهانهتر.
- به عنوان یک مکمل برای تحلیل تکنیکال عمل میکند.
- برای معامله در بازارهای مالی مختلفی به شما کمک میکند و فقط مخصوص به بازار فارکس نیست.
تحلیل فاندامنتال هم مانند هر چیز دیگری، در کنار مزایای خود معایبی دارد. از جمله محدودیتهای این روش تحلیلی میتوان به این ۲ مورد اشاره کرد:
- یادگیری و درک آن برای معاملهگران تازهکار میتواند پیچیده باشد.
- مانند روشهای تحلیلی دیگر، غیرقطعی است و نمیشود آن را صددرصد تضمینشده دانست.
به طور کلی، برای تسلط بر این مهارت هیجانانگیز و سودآور راهی به جز بالا زدن آستینها و تصمیم قاطع برای یادگیری آن نخواهید داشت. حتی داشتن درک سادهای از این سبک تحلیل (در حد دانستن آمارهای اقتصادی مهم و خواندن تقویم اقتصادی) کمترین سودی که برای شما دارد این است که با شناسایی اخبار مهم و ساعت انتشارشان از ترید کردن در موقعیتهای پرخطر اجتناب میکنید و کمکم دلیل آن کندلهای وحشتناک که مثل رعد و برقی ناگهانی در نمودارها ظاهر میشوند را میفهمید.
آیا بدون تحلیل فاندامنتال میتوان ترید کرد؟
سوال خیلی از تریدرهای با تجربه این است که آیا میتوانیم بدون داشتن دانش فاندامنتال چه در سطح مبتدی و چه در سطح پیشرفته در این بازار به کسب درآمد بپردازیم؟
با کمال تعجب باید خدمتتان عرض کنم که بله! میتوانید!
اگر چند سالی در این بازار بوده باشید یا کمی حرفهایتر باشید قطعاً تریدرهایی را دیدهاید که بدون داشتن این دانش و این اطلاعات و صرفاً با دانش تکنیکالی خود به معاملات میپردازند و سودآور هم هستند. بسیاری از آنها اذعان میکنند که از فاندامنتال بهرهای ندارند و البته دوست دارند روزی در آن حوزه هم اطلاعاتی کسب کنند.
بیایید به یک سطح بالاتر برویم جایی که تریدرهای پروفشنال که توانایی مدیریت سرمایههای بزرگ را دارند و یا در سطح بالاتر و در کلاس جهانی موسسات و بانکهای بزرگ و سودآورتری را مورد نظر قرار دهیم.
کسانی که نه تنها سالها بلکه دهههای متوالی است که سودآورند و با مراجعه به صورتهای درآمدی آنها میتوانید درآمدهای سرسامآور آنها را از ترید و این حوزه دقیقاً ببینید.
حالا چه؟ به نظر شما آیا آنها هم میتوانند بدون داشتن بهره از دانش فاندامنتال سالیان سال این استمرار و این سودآوری را داشته باشند؟
قطعاً این بار پاسخهای شما نسبت به بار اول متفاوت خواهد بود.
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
کلام آخر
تحلیل فاندامنتال در کنار انواع دیگر روشهای تحلیلی، به شما در تصمیمگیری آگاهانه برای ترید کمک میکند. ما در این مقاله ابتدا این نوع از تحلیل را توصیف کردیم و تاریخچهٔ آن را برای شما شرح دادیم. سپس لیستی از مزایا و معایب آن را ارائه کردیم و در آخر به این سوال مهم پاسخ دادیم که «آیا بدون تحلیل فاندامنتال هم میتوان ترید کرد؟».