تحلیل تکنیکال، متدی است که از طریق مطالعه دادههای گذشته مارکت و الگوهای خاص قیمتی، حرکات آینده قیمت را مورد پیشبینی قرار میدهد. یکی از الگوهای کلیدی در تحلیل تکنیکال الگوی مثلث است Triangle patterns، که در این مقاله قصد داریم در مورد آنها صحبت کنیم. موضوعاتی که به آنها در این مقاله پرداخته خواهد شد، به شرح زیر است:
- الگوی مثلث Triangle pattern چیست؟
- انواع الگوی مثلث Triangle pattern و نحوه ترید آنها
- حمایت و مقاومت در الگوی مثلث Triangle pattern
- مزایا و معایب الگوی مثلث Triangle pattern
الگوی مثلث Triangle pattern چیست؟
الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال، در دسته الگوهای ادامهدهنده به شمار میآید. الگوی مثلث به چهار دسته کلی تقسیمبندی میشود که الگوی مثلث صعودی، الگوی مثلث نزولی، الگوی مثلث متقارن و الگوی مثلث انبساطی یا پهنشونده نام دارند. از آنجایی که این الگوی قیمتی، ظاهری شبیه به مثلث دارد، به این نام نامگذاری شده است.
همانگونه که گفته شد، الگوی مثلث مانند دیگر الگوهای قیمتی نظیر الگوی wedges و pennants جز الگوهای ادامهدهنده محسوب میشود. اگر بخواهیم کلی نگاه کنیم، این دو الگو نیز به نوعی الگوی مثلث هستند. در حقیقت، اگر این الگو تکنیکالی معتبر باشد، الگوی ادامهدهنده هست، در غیر این صورت یعنی در صورت شکست یا فیل شدن، میتواند یک الگوی برگشتی قدرتمند باشد.
الگوی مثلث را میتوان در دسته الگوهای قیمتی افقی به شمار آورد. در ابتدای تشکیل این الگو در عریضترین نقطه خود قرار دارد، با ادامه بازار در یک الگوی sideways، رفته رفته دامنه یا رنج معاملاتی باریکتر میشود تا اینکه نوک یا قله الگوی مثلث در چارت قیمت نمایان میشود.
در حقیقت، الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال، شکل خاصی است که در چارت قیمت نمایان میشود و معمولا زمانی شناسایی میشود که کف و سقفهای قیمت به سمت یکدیگر مانند اضلاع یک مثلث حرکت کنند. زمانی که قیمت در عرض این مثلث، به سطوح بالایی و پایینی آن برخورد میکند، معاملهگران انتظار دارند تا یک شکست نهایی از این مثلث اتفاق بیفتد و قیمت از الگوی مثلث خارج شود. به این ترتیب، بسیاری از تریدرها از الگوی مثلث برای شناسایی نقطه ورود از طریق شکست الگو بهره میبرند.
- بیشتر بخوانید: الگوهای هارمونیک
- بیشتر بخوانید: الگوی هیکاکی
- بیشتر بخوانید: چنگال اندروز
- بیشتر بخوانید: الگوی اسپایک
انواع الگوی مثلث Triangle pattern و نحوه ترید آنها
الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال دارای چهار نوع اصلی به نام الگوی مثلث افزایشی ascending triangle pattern، الگوی مثلث کاهشی descending triangle pattern، الگوی مثلث متقارن symmetrical triangle pattern و الگوی مثلث انبساطی یا پهنشونده Expanding Triangle
است.
- الگوی مثلث افزایشی ascending triangle pattern
- الگوی مثلث کاهشی descending triangle pattern
- الگوی مثلث متقارن symmetrical triangle pattern
- الگوی مثلث انبساطی یا پهنشونده Expanding Triangle
الگوی مثلث افزایشی و کاهشی هر دو یک ضلع افقی صاف دارند و یک ضلع دیگر آنها نیز دارای شیب است. در ادامه قصد داریم هر یک الگوها را برایتان شرح دهیم و نحوه ترید هر یک مورد بررسی قرار دهیم.
الگوی مثلث افزایشی ascending triangle pattern
الگوی مثلث افزایشی، به این شکل است که ضلع یا خط بالاتر آن صاف بوده و خط پایینتر یا ضلع پایینتر دارای شیب صعودی است. سقفهای مثلث همه در یک سطح هستند، اما کفهای مثلث شیب صعودی دارند و افزایشی هستند. این نوع الگوی مثلث، ماهیت صعودی دارد، در نتیجه شما به عنوان یک تریدر باید به دنبال یک پوزیشن معاملاتی خرید در مارکت باشید. زمانی که این الگو شکسته میشود، انتظار میرود به اندازه طول مثلث، حرکت داشته باشیم.
در شکل بالا میتوانید این الگو را مشاهده کنید. همانگونه که نظارهگر هستید، خطوط مشکی نشاندهنده پرایس اکشن در داخل الگوی مثلث هستند، خطوط آبی به اضلاع یا خطوطی از مثلث اشاره دارد که یکی صاف بوده و دیگری دارای شیب صعودی است و قیمت با هر دو خط برخورد میکند. خط قرمز نیز به اندازه مثلث اشاره دارد که میتواند برای تعیین حد سود احتمالی مورد استفاده قرار گیرد.
زمانی که الگوی مثلث افزایشی در روند صعودی نمایان میشود، با شکست این الگو انتظار میرود که روند صعودی ادامه داشته باشد، در نتیجه، تریدر میتواند پوزیشن معاملاتی خرید داشته باشد.
الگوی مثلث کاهشی descending triangle pattern
الگوی مثلث کاهشی دقیقا برعکس الگوی مثلث افزایشی است. این الگو ماهیت نزولی دارد. ضلع یا خط صاف الگوی مثلث زیر پرایس اکشن است و ضلع بالاتر دارای شیب نزولی است. در بازاری که روند نزولی دارد، نمایان شدن الگوی مثلث کاهشی، نشاندهنده احتمال ادامه روند نزولی به اندازه طول الگو است. در نتیجه، تریدرها این امکان را دارند با دیدن این الگو و شکست کف آن یعنی ضلع صاف الگو وارد پوزیشن معاملاتی فروش شوند.
همانگونه که مطرح شد، زمانی که الگوی مثلث کاهشی در روند نزولی نمایان میشود، انتظار میرود روند نزولی ادامهدار باشد.
به خاطر داشته باشید که برخی اوقات، در هر دو الگوی مثلث افزایشی و کاهشی به جای اینکه قیمت از ضلع صاف شکسته شود، از ضلع یا خط شیبدار این الگو شکسته میشود، درنتیجه الگوی مثلث فیل شده یا شکست میخورد. این حالت باعث سیگنالهای اشتباه بسیاری میشود و متاسفانه بسیاری از تریدرها را به دام میاندازد.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
الگوی مثلث متقارن symmetrical triangle pattern
الگوی مثلث متقارن زمانی در چارت نمایان میشود که قیمت سقفهای پایینتر و کفهای بالاتر ایجاد کند و هر دو خط یا اضلاع مثلث نیز دارای شیب هستند. متاسفانه باید بگوییم که در الگوی مثلث متقارن، جهتی که قیمت قرار است حرکت کند و الگو را بشکند، نامشخص است، دلیل این امر هم کاملا واضح است، زیرا خریداران و فروشندگان در بازار هر دو از قدرت یکسانی برخوردار هستند.
به هر حال، زمانی که الگو شکسته میشود، انتظار میرود قیمت به اندازه طول الگو به آن سمتی که شکسته شده است، حرکت کند. بنابراین، برای ترید این الگو باید منتظر بود تا به یک سمتی این الگو شکسته شود، سپس متناسب با شکست الگو وارد پوزیشن معاملاتی خرید یا فروش شد. در شکل بالا میتوانید این الگو را مشاهده کنید.
پس، اگر این الگو به سمت بالا شکسته شود، احتمال روند صعودی وجود دارد و تریدر میتواند برای باز نمودن پوزیشن معاملاتی خرید برنامهریزی کند، اما اگر این الگو به سمت پایین شکسته شود، احتمال روند نزولی وجود دارد، بنابراین، تریدر میتواند برای پوزیشن معاملاتی فروش برنامهریزی کند. تریدر برای ترید این الگو میتواند از اندازه یعنی طول مثلث برای تعیین حد سود معاملات بهره ببرد.
الگوی مثلث انبساطی یا پهنشونده Expanding Triangle
تشخیص این الگو در چارت قیمت بسیار ساده است، زیرا این الگو دارای مشخصههای منحصر به فردی است. در واقع، هر دو اضلاع یا خطوط الگوی مثلث انبساطی دارای شیب هستند که شیب آنها مخالف جهت یکدیگر است.
تشخیص اینکه قیمت در این الگو احتمال دارد به کدام سمت حرکت کند و الگو را بشکند، بسیار دشوار است. از این رو قصد داریم یک سری قوانین برای آن بیان کنیم که به شما در شناسایی جهت حرکت قیمت کمککننده خواهد بود.
اگر هر دو اضلاع یا خطوط مثلث در حال افزایش یا صعودی باشند، احتمال زیاد این الگو ماهیت نزولی دارد، بنابراین تریدر باید برای پوزیشن معاملاتی فروش برنامه داشته باشد.
اگر هر دو اضلاع یا خطوط مثلث در حال کاهش یا نزولی باشند، احتمال زیادی این الگو ماهیت صعودی دارد، یعنی بهتر است برای پوزیشن معاملاتی خرید تریدر برنامهریزی کند.
الگوی مثلث انبساطی دقیقا برعکس، الگوی مثلث متقارن است. در شکل بالا میتوانید این الگو را مشاهده کنید.
همچنین، اگر سقفهای ایجاد شده با پرایس اکشن، در حال صعود باشند، اما کفها در حال کاهش با شدتی بیشتر از سقفها باشند، الگوی مثلث انبساطی ماهیتی نزولی دارد. برعکس این قضیه نیز صدق میکند، یعنی اگر سقفها با شدت بیشتری در حال افزایش یعنی صعودی باشند، احتمال زیاد ماهیت الگوی مثلث انبساطی صعودی است. به این ترتیب، تریدر باید همواره در جهت خط یا ضلعی ترید کند که شیب بیشتری دارد.
نحوه ترید انواع الگوی مثلث
معامله با الگوی مثلث بر اساس شکست این الگو است، به بیانی دیگر تریدر با شکست این الگو وارد پوزیشن معاملاتی خرید یا فروش میشود. اولین قدم برای ترید الگوی مثلث، شناسایی آن است. الگوی مثلث نوعی الگوی ادامهدهنده است، از این رو، تریدر باید در یک مارکت دارای روند، دنبال این بگردد.
به تصویر زیر دقت کنید، در این تصویر همانگونه که مشاهده میکنید، پس از یک فاز صعودی در یک روند صعودی، الگوی مثلث افزایشی در چارت ایجاد شده است. این نمونه یک مثال ایدهآل از الگوی مثلث افزایشی است که دو فاز صعودی در یک روند صعودی را به یکدیگر متصل میکند.
این را به خاطر داشته باشید که اگر الگوی مثلث افزایشی در یک روند واضح نمایان نشد، از ترید آن اجتناب کنید. در حقیقت، زمانی که این الگو در یک روند صعودی واضح نمایان شد، میتوانید آن را معامله کنید.
زمانی که الگو شناسایی شد، باید منتظر بمانید تا الگو به سمت بالا یعنی ضلع یا خط صاف آن که به عنوان سطح مقاومتی عمل میکند، شکسته شود. زمانی که قیمت این سطح مقاومتی را با مومنتوم بالا میشکند و بالاتر از آن کلوز میکند، میتوان وارد پوزیشن معاملاتی خرید شد.
برای قرار دادن استاپ لاس در این الگو، بسیاری از تریدرها ترجیح میدهند آن را در زیر آخرین کف قیمتی یا آخرین swing low قرار دهند، یعنی اگر قیمت به سمت استاپ لاس حرکت کند و از آن عبور کند، این الگو فیل میگردد.
تعیین حد سود نیز کاملا بستگی به تریدر دارد که چه استراتژیای برای خود انتخاب کند. استراتژی مختلفی برای تعیین حد سود و خروج از معامله وجود دارد. برای مثال، برخی ترجیح میدهند تا از ریسک به ریوارد ثابت مثلا 1:2 استفاده کنند، برخی دیگر تریلینگ استاپ یا جابجایی استاپ لاس را در این باره انتخاب میکنند.
برای مثال به تصویر زیر نگاه کنید، در این نمودار از دو میانگین متحرک نمایی 50 روزه و 21 روزه استفاده شده است. استفاده از ابزار میانگین متحرک، ابزاری رایج در معاملات بر پایه روند است. تریدرها از این دو میانگین متحرک برای خروج از معامله و تعیین حد سود بهره میبرند، به این صورت که هر زمان قیمت این دو میانگین متحرک را به سمت پایین شکست، اکنون وقت خروج از معامله است. البته ناگفته نماند که این استراتژی برای وجود از معامله در بازارهایی کارامد است که دارای روند باشند.
- بیشتر بخوانید: الگوی v تحلیل تکنیکال
- بیشتر بخوانید: میانگین متحرک
- بیشتر بخوانید: میانگین متحرک نمایی
حمایت و مقاومت در الگوی مثلث Triangle pattern
همان طور که در قسمتهای پیشین بیان شد، الگوی مثلث از دو خط همگرا تشکیل شده که در یک نقطه یا یک راس به یکدیگر متصل شدهاند. در الگوی مثلث افزایشی، ضلع پایینی الگو به عنوان یک سطح حمایتی مهم برای قیمت عمل میکند، به این معنا که هر زمان قیمت به آن برخورد میکند، به سمت بالا حرکت میکند. این ضلع که به عنوان حمایت عمل میکند، سطحی صاف و بدون شیب است و نشاندهنده قدرت خریداران است.
در الگوی مثلث کاهشی نیز به همین صورت است، ضلع بالایی مثلث سطحی صاف و بدون شیب است که هر زمان قیمت با آن برخورد میکند، ریجکت میشود، زیرا این ضلع یا خط صاف به عنوان یک سطح مقاومتی مهم برای قیمت است. این موضوع نشاندهنده قدرت فروشندگان در مارکت است.
مزایا و معایب الگوی مثلث Triangle pattern
الگوی مثلث نیز مانند هر الگوی تکنیکالی دیگری در بازارهای مالی، دارای معایب و مزایایی است که در ادامه قصد داریم به برخی از آنها اشاره کنیم.
مزایای الگوی مثلث triangle pattern به شرح زیر است:
- به آسانی در چارت قابل تشخیص است
- دارای ریسک به ریوارد عالی
- کارآمد در تمامی بازارهای مالی و تایم فریمها
- قابلیت ترکیب با دیگر اندیکاتورهای تکنیکالی
- دارای نقطه ورود و خروج مشخص
معایب الگوی مثلث triangle pattern نیز شامل موارد زیر است:
- دارای سیگنالهای خطا و اشتباه
- عدم کارآمدی در تایم فریمهای کوتاه
- به تنهایی قابل اعتماد نیست
کلام آخر
الگوی مثلث triangle pattern، یک الگوی تکنیکالی است که به 4 دسته کلی اعم از الگوی مثلث افزایشی، الگوی مثلث کاهشی، الگوی مثلث متقارن و الگوی مثلث انبساطی تقسیم میشود. بسیاری از تریدرها از شکست این الگو برای ورود به معامله بهره میبرند.
منابع: