میانگین متحرک نمایی Exponential moving average، یک نوع میانگین متحرک است که برای ارزیابی و تحلیل بازارهای مالی کاربرد دارد. اگر قصد دارید در معاملات خود از این اندیکاتور بهره ببرید باید نحوه استفاده از آن را کاملا بلد باشید، بنابراین پیشنهاد میشود، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. در مقاله پیش رو، موضوعات مورد بررسی شامل موارد زیر است:
- معرفی میانگین متحرک نمایی EMA
- فرمول میانگین متحرک نمایی EMA
- کاربرد اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA
- روشهای استفاده از EMA در معاملات معکوس
معرفی میانگین متحرک نمایی EMA
میانگین متحرک نمایی EMA، یک نوع میانگین متحرک است که وزن بیشتر و قابل توجهی به دادههای اخیر میدهد. به بیانی دیگر، میانگین متحرک نمایی EMA، در مقایسه با میانگین متحرک ساده، نسبت به تغییرات قیمتی واکنش بیشتری نشان میدهد و درنتیجه حساستر است. این در حالی است که، میانگین متحرک ساده، وزن برابری به تمامی مقادیر در یک بازه زمانی میدهد.
مانند تمامی میانگین متحرکها، این اندیکاتور تکنیکال نیز با ارائه سیگنالهای خرید و فروش بر اساس کراسها و وقوع واگرایی، فرصتهای معاملاتی بیشماری را برای تریدرها فراهم میکند.
تریدرها اغلب، از چندین میانگین متحرک نمایی با دورههای زمانی مختلف نظیر 10 روزه، 50 روزه و 200 روزه بهره میبرند.
-
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور میانگین متحرک
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور باندهای بولینگر
فرمول میانگین متحرک نمایی EMA
برای محاسبه میانگین متحرک نمایی EMA، در مقایسه با میانگین متحرک ساده شما به یک داده بیشتر نیاز دارید. برای مثال، فرض کنید که میخواهید از دوره زمانی 20 روزه استفاده کنید، در این حالت، شما باید منتظر بمانید تا 20 مین روز تمام شود و شما میانگین متحرک ساده را محاسبه کنید. در روز 21 ام، شما میتوانید از SMA روز قبل، به عنوان اولین EMA برای روز قبل استفاده کنید.
در مرحله اول، شما باید SMA را بدست بیاورید. محاسبه میانگین متحرک ساده، بسیار آسان است، کافی است قیمتهای بسته شدن را در یک بازه زمانی با یکدیگر جمع کنید و در تعداد دوره زمانی برای مثال 20 تقسیم کنید تا میانگین متحرک ساده با دوره زمانی 20، بدست بیاید. به بیانی دیگر، تریدر باید قیمتهای بسته شدن 20 کندل آخر را با یکدیگر جمع کرده و در عدد 20 تقسیم کند.
در مرحله بعدی، شما باید یک ضریبی بدست بیاورید که به MULTIPLIER SMOOTHING معروف است. برای محاسبه آن باید ابتدا تعداد دوره را با عدد 1 جمع ببندید، سپس عدد 2 را در عدد بدست آمده از این جمع تقسیم کنید.
برای مثال فرض کنید که میخواهید از دوره زمانی 20 استفاده کنید، در این حالت شما باید عدد 20 را در عدد 1 جمع کنید و سپس عدد 2 را در نتیجه حاصله تقسیم کنید.
[2 ÷ (number of observations + 1)]
عدد حاصله برای MULTIPLIER، 0.0952 بدست میآید. در نهایت شما باید SMA و این عدد را در فرمول EMA قرار دهید تا آن را محاسبه کنید.
EMA = Closing price x multiplier + EMA (previous day) x (1-multiplier)
همان گونه که بیان نمودیم، میانگین متحرک نمایی، وزن بیشتری به قیمتهای اخیر میدهد، در حالیکه میانگین متحرک ساده وزن برابری به تمامی مقادیر اختصاص میدهد. همچنین، در میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی کوتاهتر نسبت به دوره زمانی بلندتر نیز دادن وزن بیشتر به قیمتهای اخیر بیشتر و قابل توجهتر است.
در نهایت، نیازی نیست شما به صورت دستی این محاسبات را انجام دهید، بلکه اندیکاتور میانگین متحرک نمایی در هر پلتفرم معاملاتی معمولا وجود دارد و این محاسبات به صورت اتوماتیک انجام میشود.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
کاربرد اندیکاتور میانگین متحرک نمایی
در این قسمت میخواهیم به کاربردهای اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA اشاره کنیم:
شناسایی روند مارکت
شناسایی روند مارکت، یکی از اصلیترین کاربردهای اندیکاتور میانگین متحرک نمایی به شمار میرود. اگر اندیکاتور میانگین متحرک در حال صعود باشد، نشاندهنده روند صعودی، اگر نزولی باشد، نشاندهنده روند نزولی در مارکت است. در حقیقت، زمانی که قیمت بالای خط EMA باشد، احتمالا افزایش مییابد، زمانی که قیمت زیر خط EMA قرار دارد، احتمالی نزولی است.
با شناسایی جهت قیمت، اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، به تریدرها و سرمایهگذاران کمک میکند تا سیگنالهای خرید و فروش را با توجه به استراتژی معاملاتی که دارند، تشخیص دهند.
شناسایی سطوح حمایت و مقاومت
خطوط میانگین متحرک نمایی میتوانند به عنوان سطوح حمایت و مقاومتی عمل کند. برای مثال، اگر قیمت در یک روند صعودی قرار داشته باشد، خط EMA میتواند به عنوان یک سطح حمایتی مهم برای قیمت عمل کند. در روند نزولی نیز، خط EMA میتواند به عنوان یک سطح مقاومتی برای قیمت عمل کند.
- بیشتر بخوانید: حمایت و مقاومت در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر برای معاملات طلا
- بیشتر بخوانید: معرفی بروکر پاکت آپشن
- بیشتر بخوانید: معرفی بروکر آی سی ام ICM
سیگنال خرید و فروش با استفاده از کراسها
یکی دیگر از کاربردهای اندیکاتور EMA، استفاده از کراسهای آن برای دریافت سیگنال خرید و فروش است. برای این منظور، معاملهگران باید از دو میانگین متحرک نمایی با دورههای زمانی متفاوت استفاده کنند. برای مثال، تریدرها میتوانند از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی 25 روزه و 50 روزه استفاده کنند. اگر اندیکاتور میانگین متحرک نمایی 25 روزه به بالای 50 روزه کراس کند، میتواند سیگنالی مبنی بر خرید و شروع روند صعودی در مارکت باشد. اگر اندیکاتور میانگین متحرک نمایی 25 روزه به زیر 50 روزه کراس کند، ممکن است سیگنالی مبنی بر فروش و شروع روند نزولی در مارکت باشد.
تریدرهایی که از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، استفاده میکنند، باید به خاطر داشته باشند که اندیکاتور EMA یک اندیکاتور تاخیری است و به تنهایی برای گرفتن تصمیمات معاملاتی مناسب نیست.
روشهای استفاده از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA در معاملات معکوس
همان طور که در بخش قبلی بیان کردیم، یکی از کاربردهای اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، استفاده از کراسهای آن است، که تحت عنوان استراتژی معکوس معاملاتی یا کراس اوور نیز شناخته میشود.
در استراتژی کراس اوور، برای دریافت سیگنال خرید و فروش، چندین اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با دورههای زمانی مختلف را بر روی چارت قیمتی اعمال میکنند. معمولا از دو اندیکاتور میانگین متحرک نمایی یکی با دوره زمانی کوتاهتر و دیگری با دوره زمانی بلندتر مورد استفاده قرار میگیرد.
زمانی که میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی کوتاهتر، میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی بلندتر را به سمت بالا کراس میکند، سیگنالی مبنی بر خرید نماد مربوطه در نظر گرفته میشود، که به آن گلدن کراس GOLDEN CROSS نیز گفته میشود. زمانی که این کراس رخ میدهد، میتواند نشاندهنده، شروع یک روند صعودی و درنتیجه سیگنالی مبنی بر خرید باشد.
برعکس این حالت نیز اتفاق میافتد. زمانی که اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی کوتاهتر به زیر میانگین متحرک نمایی با دوره زمانی بلندتر کراس میکند، سیگنالی مبنی بر فروش دارایی است. این سیگنال که به نام DEATH CROSS شناخته میشود، میتواند نشاندهنده شروع یک روند نزولی و درنتیجه سیگنالی مبنی بر فروش دارایی مربوطه در نظر گرفته شود.
میانگین متحرک نمایی با دورههای زمانی 20، 50 و 200 پر کاربردترین میانگین متحرک نمایی مورد استفاده توسط تریدرها هستند. برای مثال، فرض کنید دو میانگین متحرک با دوره زمانی 20 و 50 بر روی چارت قیمتی اعمل شود، در این حالت هر زمان خط اندیکاتور میانگین متحرک 20 روزه، 50 روزه را به بالا کراس کند، نشاندهنده آغاز یک روند صعودی بوده و برعکس اگر به زیر اندیکاتور میانگین متحرک 50 روزه کراس کند، نشاندهنده آغاز یک روند نزولی در مارکت ممکن است باشد.
از آنجایی که اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، یک اندیکاتور تاخیری است، شما نمیتوانید به تنهایی از آن برای گرفتن تصمیمات معاملاتی خود استفاده کنید. پیشنهاد میشود در کنار این اندیکاتور، از اندیکاتورهای دیگر و پرایس اکشن نیز بهره ببرید.
در ادامه قصد داریم، به معرفی چند اندیکاتور بپردازیم که میتوانید با اندیکاتور میانگین متحرک نمایی ترکیب کنید.
-
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور چیست؟
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور آرون
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور میانگین محدوده واقعی
ترکیب اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با دیگر اندیکاتورها
تریدر میتواند برای تاییدیه گرفتن از سیگنال اندیکاتور میانگین متحرک نمایی، از سایر اندیکاتورها نیز در کنار این اندیکاتو بهره ببرد. اندیکاتورهای میانگین متحرک نمایی، اندیکاتورهای تاخیری هستند که برای تایید روند مارکت مورد استفاده قرار میگیرند. تریدرهایی که از این اندیکاتور استفاده میکنند، بهتر است جهت اطمینان و تکمیل استراتژی معاملاتی خود، از دیگر اندیکاتورها نیز بهره ببرند. از میان اندیکاتورهایی که میتوانید در ترکیب با اندیکاتور میانگین متحرک نمایی استفاده کنید، اندیکاتور RSI و اندیکاتور ADX و اندیکاتور MACD را میتوان نام برد.
همچنین شما میتوانید، تمامی این اندیکاتورها را با سطوح عرضه و تقاضا نیز ترکیب کنید تا به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
در حقیقت، بهترین اندیکاتورها برای ترکیب با اندیکاتور EMA، اندیکاتورهای مومنتومی نظیر اندیکاتور RSI، ADX و MACD است. این اندیکاتورها قابلیت این را دارند که تغییرات آینده قیمت را پیشبینی کنند، در نتیجه، میتوانند کامل کننده اندیکاتور EMA باشند که یک اندیکاتور تاخیری به حساب میآید. اندیکاتورهای اخیری نظیر اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، پس از اینکه تغییر روند اتفاق بیفتد، میتوانند روند مارکت را شناسایی کننند. از این رو، تریدرها میتوانند برای گرفتن نتایج بهتر از این اندیکاتور، آن را با سایر اندیکاتورهای مومنتومی ترکیب کنند.
معایب اندیکاتور میانگین متحرک نمایی چیست؟
هر اندیکاتوری به تنهایی برای گرفتن تصمیمات معاملاتی کافی نیست و تریدر نباید صرفا به یک اندیکاتور متکی باشد، زیرا اندیکاتورها در کنار مزایایی که دارند، معایبی نیز دارند که در ادامه قصد داریم به آنها بپردازیم:
ارائه سیگنالهای خطا و متناقض
یکی از معایب اصلی این اندیکاتور ارائه سیگنالهای خطا و متناقض است. از آنجایی که این اندیکاتور، بر روی قیمتهای اخیر تمرکز دارد، امکان ارائه سیگنال خطا بسیار بسیار است.
عدم محاسبه شکاف یا گپ قیمتی
یکی دیگر از معایب اصلی اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، این است که نمیتواند شکافها یا گپ قیمتی را در محاسبه لحاظ کند. بنابراین، ممکن است سیگنالهای خطا و متناقض بسیاری را صادر کند.
نداشتن قابلیت پیشبینی آینده قیمت
سومین عیب این اندیکاتور، عدم قابلیت آن در پیشبینی آینده قیمت است. در حقیقت، اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، یک اندیکاتور تاخیری است که تنها میتواند در شناسایی روند مارکت و ارزیابی قدرت و ضعف آن به تریدر کمک کند. بنابراین، اندیکاتور میانگین متحرک نمایی EMA، هیچ گونه قابلیتی جهت پیشبینی تغییرات قیمت در آینده ندارد.
معایب اصلی این اندیکاتور را بیان کردیم، اما چگونه میتوان تا حد ممکن نتایج احتمالی اندیکاتور مانگین متحرک نمایی را بهینهتر کرد؟ پاسخ این سوال را در قسمت قبل عنوان کردیم. برای بهینهتر کردن نتایج احتمالی اندیکاتور میانگین متحرک نمایی، پیشنهاد میشود آن را با سایر اندیکاتورها به ویژه اندیکاتورهای مومنتومی نظیر RSI و MACD ترکیب کنید. با ترکیب این اندیکاتورها، شما میتوانید احتمال ارائه سیگنالهای خطا و متناقض را به حداقل برسانید و بدین وسیله به نتایج بهتری در معاملات دست پیدا کنید.
کلام آخر
میانگین متحرک نمایی EMA، اندیکاتوری تکنیکال است که برای تحلیل بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد. این اندیکاتور کاربردهای زیادی دارد که از میان آنها میتوان به شناسایی روند مارکت اشاره کرد. از آنجایی که این اندیکاتور وزن بیشتری به قیمتهای اخیر میدهد، بسیاری از تریدرها آن را به اندیکاتور میانگین متحرک ساده SMA ترجیح میدهند.
منابع: