الگوی جعلی (Fakey pattern) در بازارهای مالی از جمله فارکس، یکی از الگوهای معاملاتی در بین تریدرها است. این الگو به این معنا است که یک شکست قیمتی جعلی از الگوی Inside bar روی داده است. در حقیقت، این الگو زمانی تشکیل میشود که قیمت، الگوی Inside bar را شکسته و سپس خلاف جهت شکسته شده، تغییر مسیر دهد. اگر به دنیال یافتن اطلاعات بیشتر درباره این الگو هستید تا انتهای مقاله همراه باشید. موضوعاتی که درباره آنها در این مقاله صحبت خواهد شد، شامل موارد زیر است:
- الگوی جعلی چیست؟
- علت تشکیل الگوی جعلی در پرایس اکشن چیست؟
- نحوه معامله با الگوی جعلی چگونه است؟
- نمونههایی از الگوی جعلی در نمودار قیمتی
- معایب استفاده از الگوی جعلی
الگوی جعلی چیست؟
الگوی جعلی یک الگوی کندلی برگشتی در بازار فارکس است که به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- الگوی جعلی صعودی
- الگوی جعلی نزولی
این الگو دارای دو بخش اصلی است:
- بخش اول این الگو شامل الگوی Inside bar است.
- بخش دوم الگو نیز شامل شکست فیک الگوی کندلی است، که در اینجا منظور همان شکست الگوی Inside bar است.
همان گونه که در مقدمه این مقاله عنوان شد، یک الگوی جعلی در بازارهای مالی به شکست فیک الگوی Inside bar گفته میشود. به عبارتی دیگر، قیمت در ابتدا الگوی Inside bar را به یک جهت میشکند، سپس به صورت شارپی در خلاف جهت حرکت میکند که به شکست فیک ساختار Inside bar معروف است.
الگوی جعلی صعودی زمانی تشکیل میشود که مارکت برای مدتی دارای یک روند نزولی بوده و معمولا در یک سطح حمایتی این الگو تشکیل میشود. تشکیل این الگو به معنای یک سیگنال برگشتی صعودی است و تریدر باید به دنبال فرصت معاملاتی خرید باشد.
الگوی جعلی نزولی نیز زمانی تشکیل میشود که مارکت برای مدتی دارای یک روند صعودی بوده و معمولا در یک سطح مقاومتی این الگو شکل میگیرد. تشکیل این الگو به معنای سیگنال برگشتی نزولی بوده و تریدر باید به دنبال فرصت معاملاتی فروش باشد.
- بیشتر بخوانید: الگوی v در تحلیل تکنیکال
- بیشتر بخوانید: کندل هیکن آشی
- بیشتر بخوانید: استراتژی پیپو در فارکس
علت تشکیل الگوی جعلی در پرایس اکشن چیست؟
اساسا یک الگوی جعلی، یک شکست فیک از ساختار Inside bar است. قیمت در یک جهت حرکت میکند، اما ناگهان به طور شارپی خلاف جهت حرکت کرده و معکوس میگردد، این قضیه باعث شکست فیک ساختار Inside bar میشود. یکی از دلایل اصلی این اتفاق آن است که معاملهگران قدر یا به بیانی دیگر بازیگران اصلی مارکت، در حال جمع کردن استاپ لاسهای معاملهگران مبتدی و خرد هستند.
در واقع، آنها با این اتفاق در تلاش هستند که تریدرهای مبتدی را فریب بدهند و بدین طریق یک سیاهچاله بزرگ در بازار ایجاد کنند. پس از این رخداد، قیمت به طور ناگهانی 360 درجه معکوس شده و در جهت مخالف حرکت قبلی، حرکت میکند. این اتفاق به گونهای است که انگار بازیگران اصلی و بزرگ در بازار در حال شوخی کردن با آماتورها یا تریدرهای مبتدی و خرد هستند.
همین معاملهگران قدر یا بازیگران اصلی مارکت، هنگام واکنش به یک رویداد خبری بزرگ نیز باعث ایجاد الگوی جعلی میشوند. به این صورت که با انتشار یک خبر اقتصادی مهم یا یک رویداد بزرگ، با ایجاد یک شکست فیک اولیه، بسیاری از تریدرهای مبتدی و خرد را به دام میاندازند، درحالیکه قیمت پس از شکست اولیه، به طور شارپی در جهت خلاف شکستهشده حرکت میکند. بنابراین، اگر یک شکست فیک ساختار Inside bar در سطح مقاومتی رخ بدهد، قیمت خلاف جهت شکستهشده حرکت میکند، یعنی ریزشی میشود.
نحوه معامله با الگوی جعلی چیست؟
شما میتوانید این الگو را در هر بازاری اعم از رونددار نزولی و صعودی یا بازار رنج مورد معامله قرار دهید. با تشکیل این الگو، شما میتوانید از آن به عنوان یک سطح حمایتی یا مقاومتی مهم بهره ببرید.
این الگو به تریدرها، یک نقطه ورود بسیار عالی همراه با یک استاپ لاس مشخص میدهد. در ادامه قصد داریم مراحل معامله با این الگو را برایتان بیان کنیم:
الگوی جعلی صعودی
زمانی که در بازار شاهد شکلگیری الگوی جعلی صعودی هستیم، حداقل یک الی دو پیپ بالای سقف آخرین کندل الگو، یک اردر بای استاپ قرار میدهیم.
استاپ لاس نیز بین 2 الی 5 پیپ زیر پایینترین نقطه الگوی ستاپ قرار داده میشود.
شما میتوانید در این الگو سه برابر استاپ لاس خود، حد سود قیمتی تعیین کنید، بهترین حالت برای مشخص کردن حد سود، شناسایی سوئینگهای قبلی (Previous swing high) است.
در تصویر بالا میتوانید، نمونهای از تشکیل الگوی جعلی صعودی را در چارت قیمتی مشاهده کنید.
الگوی جعلی نزولی
زمانی که یک الگوی جعلی نزولی در بازار ایجاد میشود، میتوانید یک اردر سل استاپ، 1 الی 2 پیپ زیر کف سومین کندل در این الگو قرار دهید.
استاپ لاس در این الگو بین 2 الی 5 پیپ بالاتر از بالاترین نقطه الگو قرار داده میشود.
شما میتوانید سه برابر استاپ لاس در این معامله، حد سود مشخص کنید. به طور معمول حد سود در این الگو، در قسمت سوئینگ لو قبلی (previous swing low) قرار داده میشود.
نمونههایی از الگوی جعلی در نمودار قیمتی
توجه داشته باشید که آنچه که در قسمتهای قبل شرح داده شد، توضیحات کلاسیک الگوی جعلی صعودی و نزولی است که با شکست الگوی Inside bar روی میدهد. هر سیگنال فیک که در زمره این الگو باشد با الگوی Inside bar صرفا اتفاق نمیافتد. به بیانی دیگر، گاهی به جای الگوی Inside bar، الگوی پین بار (pin bar) شکل میگیرد، یعنی برخلاف شکست دو کندل قبلی، یک کندل پین بار شکل میگیرد. برای درک بهتر به مثالهای زیر توجه کنید:
در این مثال به جای شکست فیک الگوی Inside bar، یک الگوی کندلی پین بار رخ داده است.
در این نمونه همان طور که مشاهده میکنید، روند مارکت قبل از اینکه وارد فاز استراحتی یا رنج شود، صعودی است و در ادامه نیز برای مدتی در یک محدوده رنج در نوسان است. در این مثال، پس از مدتی نوسان، شاهد تشکیل الگوی جعلی هستیم که در سطح حمایتی روی داده است، در حقیقت، این اتفاق سیگنالی مبنی بر خرید قوی در مارکت است. در صورت ورود به معامله پس از تشکیل این سیگنال، همان طور که بیان شد، میتوانید استاپ لاس را زیر کف الگوی شکست جعلی قرار بدهید.
در واقع، پس از تشکیل الگوی شکست جعلی، از سطح مورد نظر میتوان به عنوان یک سطح حمایتی و مقاومتی مهم بهره برد.
به مثال دیگری از این الگو در شکل زیر توجه کنید:
در نمودار زیر مشاهده میکنید که الگوی شکست جعلی در ناحیه سقف یا مقاومتی ایجاد شده است و در این نوع شکست به جای الگوی Inside bar، شکست الگوی پین بار اتفاق افتاده است.
- بیشتر بخوانید:پیوت پوینت چیست؟
- بیشتر بخوانید: اردر بلاک در فارکس
- بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال در فارکس
- بیشتر بخوانید: تریدینگ ویو چیست؟
معایب استفاده از الگوی شکست جعلی
یکی از معایب این الگو آن است که ممکن است در ابتدا برای معاملهگران تازهکار و مبتدی کمی پیچیده و گیجکننده به نظر برسد. همچنین، انواع مختلفی از این الگو به غیر از الگوی کلاسیک وجود دارد، درنتیجه تشخیص یا شناسایی آن برای برخی تریدرها ممکن است دشوار باشد.
علاوه بر موارد گفته شده، این نکته را هم درنظر بگیرید که الگوی جعلی و هر الگو یا استراتژی معاملاتی دیگری عاری از خطا و اشتباه نیستند، به این معنا که قرار نیست با هر سیگنالی از طریق این الگو سود کنید و بازار در جهت پیشبینی شما حرکت کند، زیرا زمانهایی در بازار وجود دارد که ممکن است سیگنال به نتیجه نرسد. درنتیجه، احتمال ضرر در بازار حتمی است، زیرا این بازار، بازار احتمالات است نه یقین، پس تا میتوانید با حجم صحیح وارد پوزیشن معاملاتی با استفاده از این الگو شوید.
از آنجایی که هیچ قطعیتی در این بازار وجود ندارد، برای هر مرحله و هر فاز آن باید دارای پلن معاملاتی مکتوب باشید و هرگز خارج از پلن معاملاتی خود وارد معامله نشوید، معامله این الگو هم مانند سایر الگوها ممکن است دارای سیگنال اشتباه باشد و شما ممکن است وارد دور باطل ضرر بیفتید. بنابراین خارج از پلن مکتوب معاملاتی خود، عمل نکنید.
کلام آخر
الگوی شکست جعلی، یکی از الگوهای معاملاتی میان تریدرها است که به شکست جعلی یا فیک الگوی Inside bar گفته میشود. این الگو به دو دسته الگوی جعلی صعودی و نزولی تقسیم میشود. این الگو در بازار معمولا زمانی رخ میدهد که بازیگران اصلی بازار در پی تلاش برای زدن استاپ تریدرهای خرد و مبتدی در بازار باشند.
منابع: