طلا کالایی است که میتوان آن را مانند ارزها در بازار اسپات یا نقدی خرید و فروش کرد. این فلز با ارزش مانند ارزها توسط هیچ بانک مرکزی کنترل نمیشود؛ بنابراین به عنوان ذخیره ارزش یا دارایی استفاده میشود. از طرفی طلا هرگز از سیاستهای پولی دولتها تاثیر نمیپذیرد؛ از این رو به عنوان یک کالای امن در کنار ارزهایی چون فرانک سوئیس(CHF)و ین ژاپن (JPY) قرار میگیرد.
معامله ارزها در بازار فارکس به این صورت است که یک ارز در مقابل ارز دیگری معامله میشود، مانند فرانک در مقابل ین یا یورو در مقابل دلار. طلا نیز در مقابل ارز دلار معامله میشود، بنابراین تحلیل قیمت دلار آمریکا یکی از ارکان مهم برای تحلیل طلا به شمار میرود. در ادامه با ما همراه باشید تا تمام ابعاد تحلیل طلا در فارکس را به صورت کامل بررسی کنیم.
آشنایی با انواع تحلیل طلا در فارکس
معامله طلا مشابه معاملات در بازار فارکس است. معاملهگران با استفاده از انواع تحلیل اعم از تحلیل تکنیکال یا فنی، تحلیل فاندامنتال یا خبری و تحلیل سنتیمنتال یا احساسات به تحلیل این فلز زرد میپردازند و آن را معامله میکنند. البته میتوان فقط از یک نوع تحلیل بهرهمند شد یا از ترکیب انواع تحلیل برای معامله این فلز زرد استفاده نمود.
این فلز زرد به عنوان ذخیره دارایی یا ارزش مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا میتوان آن را ذخیره کرد، همیشه برای آن تقاضا وجود دارد و در طول زمان به ارزش آن افزوده میشود. در فارکس، طلا یا انس جهانی در مقابل دلار آمریکا معامله میشود که با نماد XAUUSD مشخص میشود. برای کسب سود در این جفت ارز شما باید با انواع تحلیل و نحوه استفاده از آنها آشنایی داشته باشید. در این قسمت از مقاله اصول هر یک از این تحلیلها برای معامله طلا را شرح میدهیم تا شما بتوانید با خرید و فروش این فلز گرانبها کسب سود کنید:
تحلیل طلا در فارکس به کمک تحلیل تکنیکال یا فنی
تحلیل فنی یا تکنیکال به بررسی و تحلیل گذشته قیمت گفته میشود. معاملهگرانی که برای معامله طلا از این نوع تحلیل استفاده میکنند، روشهای متفاوتی دارند یا به بیانی دیگر سیستم معاملاتی آنها برگرفته از ترکیبی از روشها است. برخی از معاملهگران در این نوع تحلیل از اندیکاتورها یا ترکیبی از آنها (برای مثال از اندیکاتورهای روندی) استفاده میکنند. برخی دیگر از الگوهای قیمتی، الگوهای کندلی، الگوهای موج الیوت، الگوهای هارمونیک و… استفاده میکنند. در ادامه مراحلی را که یک معاملهگر طلا میتواند با درنظر گرفتن آنها در تحلیل تکنیکال طلا تصمیم بگیرد که وارد معامله شود یا این که از آن معامله صرف نظر کند را عنوان میکنیم:
1_ روند بلند مدت را مشخص کنید
حتما این جمله را که روند، دوست شما است را شنیدهاید. در تحلیل تکنیکال طلا، تعیین و بررسی روند بلندمدت بسیار حائز اهمیت است. مهم نیست که معاملهگر از کدام سبک معاملاتی استفاده میکند، تعیین و بررسی تایم فریمهای بالا برای مشخص نمودن روند کلی طلا، از ارکان اصلی تحلیل تکنیکال طلا به شمار میرود. همچنین امکان دارد، معاملهگر تحلیل خبری یا فاندامنتال را نیز در استراتژی معاملاتی خود بگنجاند. برای استفاده از چندین تایم فریم در تحلیل تکنیکال، معاملهگران نوسانی، از تایم فریمهای هفتگی، روزانه و 4 ساعته استفاده میکنند، در صورتی که معاملهگران روزانه از تایم فریمهای 4 ساعته، 1 ساعته و 15 دقیقه بهره میبرند.
2_ مشخص کنید که آیا روند اصلاحی است یا خیر
در گام دوم تحلیل تکنیکال طلا معاملهگر باید تایم فریم هفتگی را بررسی کند، که آیا نماد مورد نظر در میان مدت در حال اصلاح است یا اینکه حرکت مورد نظر اصلی بوده و اصلاحی نبوده است. به مثال زیر توجه کنید:
در نمودار هفتگی طلا میبینید که روند اصلی یا غالب در این نماد از سال 2011 کاهشی یا نزولی است. این روند نزولی با کف و سقف پایینتر مشخص میشود. پس از این حرکت نزولی یک حرکت اصلاحی یا یک حرکت صعودی در این تایم فریم آغاز شده است، زیرا آخرین سقف در این نماد به سمت بالا شکسته شد. از این رو شما باید با درنظر گرفتن نکاتی که ارائه شد، مجددا نقطه ورود و خروج خود را ارزیابی کنید؛ و استراتژی معاملاتی خود را با توجه به صعودی بودن حرکت میان مدت تطابق دهید.
3_ سطوح مهم قیمتی را در تایم فریمهای روزانه و هفتگی مشخص کنید
همچنین تعیین سطوح حمایت و مقاومت در تایم فریمهای پایینتر مهم است. به بیانی دیگر مشخص کردن سطوح مقاومتی در مسیر حرکت اصلاحی صعودی به ما کمک میکند تا ببینیم قیمت در مسیر حرکت چه واکنشی به سطح مشخص شده دارد.
4_ روند میان مدت را تعیین کنید
زمانی که سطوح مقاومت و حمایت در تایم فریم هفتگی مشخص شدند، معاملهگر باید در گام بعد روند میان مدت یا میانی را در تایم فریم پایینتر یعنی روزانه تعیین کند. در تایم فریمهای پایینتر از روزانه به وضوح دیده میشود که روند میان مدت صعودی است. با رجوع به تایم 4 ساعته روند صعودی نیز تایید میشود.
در تایم فریم روزانه، روند صعودی است. این روند صعودی تا قیمت 1346 با مجموعهای از کف و سقفهای بالاتر که مشخصه یک روند صعودی است، ادامه یافت. زمانی که این ساختار با یک کف پایینتر شکسته شد، یک روند نزولی اصلاحی با ساختار کف و سقف پایینتر شروع شد، زمانی که روند نزولی اصلاحی با یک سقف بالاتر شکسته شود، روند صعودی دوباره از سر گرفته میشود.
فکر میکنید قیمت کجا میرود و یا در چه جهتی به دنبال فرصتهای معاملاتی خواهید بود؟ قطع به یقین روند صعودی صحیح است و شما باید در استراتژی معاملاتی خود روند صعودی را اتخاذ کنید؛ کف و سقف بالاتر را تعیین کنید. در قیمت 1346 و 1376 سطوح مقاومتی وجود دارد، که به عنوان کف بالاتر یا هدف حد سود مطرح میشود. اما اگر قبل از رسیدن به این سطوح ساختار صعودی با یک کف پایینتر شکسته شود، به احتمال خیلی زیاد روند صعودی پایان یافته است.
5_ از سیگنالهای برگشت قیمتی برای معامله طلا استفاده کنید
روشهای تحلیلی تکنیکالی بسیاری وجود دارد که به معاملهگر در تعیین نقاط برگشت قیمت یا سیگنالهای برگشتی کمک میکنند. این روشها برای معامله طلا نیز استفاده میشوند. از بین این روشها میتوان استفاده از اندیکاتورهای مومنتوم مانند مکدی (MACD)، اسیلاتورها اعم از RSI و استوکاستیک را (STOCHASTIC) به ویژه در تعیین و ارائه سیگنال واگرایی نام برد. از دیگر روشها میتوان به الگوهای کندلی برگشتی مانند کندل اینگولفینگ (INGULFING)، کندل ستاره صبحگاهی و عصرگاهی (Morning and evening star)، پین بار (Pin bar)، کندل چکش، کندل چکش برعکس، الگوهای قیمتی برگشتی، امواج الیوت و الگوهای هارمونیک اشاره کرد.
6_ نقاط ورود و خروج و نقاط حد سود و ضرر را چند بار بررسی کنید
پس از این که وارد معامله شدید، نقطه ورود و خروج خود را مشخص کردید، حتما برگردید و دوباره حد ضرر خود را بررسی کنید. بسیاری از معاملهگران اشتباهات احمقانهای در این باره انجام میدهند، مثلا ممکن است حد ضرر اشتباهی برای خود انتخاب کرده باشند، از این رو دوباره بررسی کردن حد ضرر به آنها کمک میکند از انجام چنین اشتباهاتی در امان باشند.
- بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال در فارکس
تحلیل طلا در فارکس به کمک تحلیل بنیادی یا خبری
همان طور که در بخش تحلیل تکنیکال گفته شد، در این نوع تحلیل از گذشته قیمت یا به اصطلاح از نمودارهای قیمتی جهت ارزیابی و تحلیل استفاده میشود. اما در تحلیل بنیادی خبری از گذشته قیمت و عوامل درونی نیست؛ بلکه عوامل خارجی از دادههای اقتصادی تا میزان ذخایر و تقاضای این فلز زرد مورد بررسی قرار میگیرند که در ادامه به طور مفصل آنها را شرح میدهیم:
1_ ذخایر بانکهای مرکزی
بانکهای مرکزی دارای ذخایر ارز کاغذی و طلا هستند. قیمت طلا به طور کلی افزایش مییابد، زیرا بانکهای مرکزی ذخایر پولی خود را از ارز کاغذی به سمت طلا سوق میدهند. چندین کشور بزرگ دارای ذخایری هستند که عمدتا از طلا تشکیل شده است. بانکهای مرکزی جهانی در این میان بیشترین ذخایر طلا را به خود اختصاص میدهند که این مقدار از زمان کنار گذاشتن استاندارد طلا توسط آمریکا در سال 1971 افزایش داشته است.
بر اساس تحلیل بنیادی بلومبرگ از طلا، میزان ذخایر طلا در سال 2019 نسبت به سال 2018 کاهش داشته است. به گفته شورای WGC ترکیه، در سال 2019 بزرگترین وارد کننده طلا ترکیه بود. بعد از ترکیه به ترتیب روسیه، لهستان و چین در واردات طلا پیشتاز بودهاند. به طور کلی در سال 2019، 650 تن طلا توسط دولتها خریداری شده که نسبت به 656 تن طلا در سال 2018 کاهش داشته است.
2_ ارزش دلار آمریکا (US DOLLAR)
از آنجایی که طلا بر اساس دلار آمریکا قیمتگذاری میشود، رابطهای معکوس با ارزش دلار آمریکا دارد؛ طوری که با تقویت ارز دلار، قیمت طلا کاهش مییابد و با کاهش ارزش دلار قیمت طلا صعودی میشود، چرا که طلای بیشتری نیز میتوان با کاهش ارزش دلار خریداری نمود. به طور کلی بین دلار آمریکا و دیگر ارزها و همچنین طلا ارتباط معکوس وجود دارد. طوری که کاهش دلار ارزش سایر ارزها را افزایش میدهد. این امر تقاضا برای فلزاتی چون طلا را نیز افزایش میدهد و از طرفی باعث افزایش قیمت طلا نیز میشود. علاوه بر این، زمانی که دلار آمریکا ضعیف میشود، سرمایهگذاران توجه بیشتری به داراییهایی امن از جمله طلا دارند.
از این رو فلز زرد در زمان تورم به عنوان یک پوشش تورمی شناخته میشود. تورم زمانی رخ میدهد که قیمتها افزایش مییابد، بنابراین زمانی که قیمتها افزایش مییابد، ارزش دلار کاهش مییابد. با افزایش تورم، قیمت طلا افزایش مییابد، در نتیجه سرمایهگذاری در آن نیز بیشتر میشود.
3_ نرخ بهره و قیمت طلا
به گفته برخی تحلیلگران اقتصادی، بین قیمت طلا و نرخ بهره در شرایط عادی رابطه معکوس وجود دارد. افزایش بازدهی در اقتصاد نشان از قوی شدن اقتصاد دارد، تورم نیز ناشی از اقتصاد قوی است؛ از طرفی طلا نیز به عنوان یک پوشش تورمی عمل میکند. در نتیجه به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا مطرح میشود. علاوه بر این، با افزایش نرخ بهره، معاملهگران به سرمایهگذاریهای با درآمد ثابت روی میآورند. بنابراین تقاضا برای طلا کاهش مییابد اما قیمت بدون تغییر باقی میماند.
4_ تقاضا برای ساخت زیورآلات و کالاهای صنعتی
WGC ادعا میکند بیش از نیمی از تقاضای طلا مربوط به ساخت جواهرات و زیورآلات است. چین، هند و ایالات متحده بزرگترین مصرفکنندگان طلا هستند. 7.5 درصد تقاضا مربوط به کاربردهای تکنولوژی و صنعتی اعم از کاربرد طلا در ساخت تجهیزات پزشکی است. در نتیجه قیمت طلا و سرمایهگذاری در طلا ممکن است تحت تاثیر عرضه و تقاضا قرار بگیرد؛ طوری که با افزایش تقاضا برای اقلام مصرفی اعم از جواهرات زینتی و الکترونیکی، قیمت طلا نیز افزایش مییابد.
به عنوان مثال در کشور هند تقاضا برای طلا به دلیل فرهنگ، آداب و رسوم و امنیت مالی بالا است. طبق پژوهشها توسط WGC و FICCI مردم هند از طلا هم برای سرمایهگذاری و هم برای مصرف زینتی در قالب جواهرات استفاده میکنند، زمانی که از آنها پرسیده میشود که چرا طلا برای خود اندوختهاند؛ بیش از 77 درصد آنها به امن بودن سرمایهگذاری در آن اشاره کردهاند.
تقاضای طلا در روستاها نیز وجود دارد. در کشور هند هر ساله 800 تا 860 تن طلا مصرف میشود که 60 درصد از این مقدار توسط روستاییان هندی مصرف میشود. بارانهای موسمی تاثیر زیادی بر تقاضای طلا دارند، بنابراین اگر کشاورزان برداشت خوب و زیادی داشته باشند، از درآمد خود برای خرید طلا استفاده میکنند، در نتیجه تقاضا برای طلا افزایش مییابد. در سالهایی که بارانهای موسمی ناکافی بوده و برداشت آنها نیز کم باشد؛ اندوخته طلای خود را میفروشند.
5_ تاثیر جفت ارز روپیه دلار بر قیمت طلا
جفت ارز روپیه دلار بر قیمت طلا در هند تاثیر میگذارد، اما تاثیر کمی بر قیمت انس جهانی دارد. از آن جایی که طلا بیشتر در این کشور وارد میشود، اگر روپیه در مقابل دلار آمریکا ضعیف شود، قیمت طلا افزایش مییابد. در نتیجه، کاهش روپیه ممکن است تقاضای این کشور برای طلا را کاهش دهد.
6_ حفظ سرمایه و ثروت
وقتی اقتصاد شرایط مطلوبی ندارد، افراد بیشتری به سرمایهگذاری در طلا روی میآورند، زیرا در طول زمان ارزش این فلز زرد حفظ میشود، این موضوع بر طلا و تقاضای آن اثر میگذارد. در شرایط نابسامان اقتصادی طلا برای سرمایهگذاران به عنوان یک دارایی امن شناخته میشود. از این رو مردم تمایل به سرمایهگذاری در طلا و خرید طلا دارند تا از خود در برابر اقتصاد متزلزل محافظت کنند؛ آنها همیشه داراییهای ملموس را ترجیح میدهند. مردم هند طلا را یک دارایی امن میشناسند، زمانی که بازده واقعی یا پیشبینی شده اوراق، سهام و املاک کاهش مییابد، تقاضا برای سرمایهگذاری در طلا افزایش مییابد.
طلا ممکن است به عنوان پوشش یا یک سپر در برابر بحرانهای مالی استفاده شود. در حقیقت طلا در زمان ناآرامیهای سیاسی امنیت را تامین میکند. بر اساس تحلیل بنیادی طلا، چه اقتصاد داخلی در حال توسعه باشد؛ و چه در زمان بحران، سرمایهگذاران طلا خریداری میکنند که این موضوع یکی از عوامل جذابیت طلا محسوب میشود.
7_ تاثیر عوامل ژئوپلیتیکی بر طلا
طلا در طول تحولات ژئوپلیتیکی عملکرد بسیار خوبی دارد. موضوعاتی از قبیل انرژی هستهای کشورهای مختلف چون کره شمالی، جنگ و قحطی باعث بالا رفتن تقاضای این فلز زرد شده و قیمت آن را نیز افزایش میدهند.
8_ تولیدات طلا
استرالیا، روسیه، چین، آفریقای جنوبی، ایالات متحده و پرو همگی از شرکتکنندگان اصلی در صنعت معدن جهانی طلا هستند . بر اساس تحلیل بنیادی قیمت طلا متاثر از تولید جهانی طلا است. در سال 2018 خروجی معدن طلا حدود 3260 تن بود که بالاتر از 2500 تن در سال 2010 محسوب میشود. علیرغم افزایش ده ساله، تولیدات معدن طلا حرکت قابل توجهی نداشته است، که آن را به یک عامل تاثیرگذار بر قیمت طلا تبدیل میکند.
علت این امر آن است که قبلا استخراج طلا آسان بود، اما اکنون معدنچیان باید برای دستیابی به ذخایر طلای با کیفیت عمیقتر حفاری کنند. دشوار شدن شرایط استخراج طلا، مشکلات زیادی ایجاد میکند. کارگران معدن طلا در معرض خطرات بیشتری قرار دارند و اثرات زیست محیطی استخراج طلا بیشتر میشود. در نتیجه به دست آوردن طلای کمتر گرانتر میشود. افزایش هزینههای مربوط به معدن تولید طلا، منجر به افزایش قیمت طلا میشود.
- بیشتر بخوانید: تحلیل فاندامنتال
تحلیل طلا در فارکس به کمک تحلیل سنتیمنتال یا احساسات
این نوع تحلیل به ارزیابی احساسات معاملهگران در مورد شرایط کلی بازار یا یک جفت ارز خاص اطلاق میشود. روشهای مختلفی برای ارزیابی احساسات در بازار طلا وجود دارد:
1_ گزارش COT
گزارش تعهد معاملهگران (COT)، نگرشی درباره معاملات معاملهگران موسسات اعم از بانکهای بزرگ تجاری و هج فاندها (صندوقهای پوشش ریسک) ارائه میکنند، که معاملهگران میتوانند با استفاده از این گزارشها پیشبینی کنند، فعالان بازار در مورد طلا به نزول میاندیشند یا به صعود.
2_ اندیکاتورهای سنتیمنت یا سنتیمنتال
اندیکاتورهای سنتیمنت بسیاری در این زمینه وجود دارد که معاملهگر توسط آنها میتواند صعودی یا نزولی بودن مارکت را با ارزیابی احساسات دیگر معاملهگران پیشبینی کند. به طور مثال اندیکاتور ترس و طمع یا اندیکاتور VIX میتوانند بینشی در مورد احساسات کلی بازار ارائه دهند. افزایش طمع یا میزان نوسان ممکن است نشان دهنده افزایش بالقوه تقاضا برای داراییهای امن از جمله طلا باشد.
3_ اخبار و احساسات رسانههای اجتماعی
نظارت بر مقالات خبری، رسانههای اجتماعی و ابزارهای تحلیلی احساسات، یک بینش در مورد احساسات کلی طلا به ما ارائه میدهد. احساسات مثبت و منفی این موارد میتواند بر روند بازار از جمله قیمت طلا اثر بگذارد.
کلام آخر
تجزیه و تحلیل طلا در فارکس برای افرادی که میخواهند در معاملات خود تصمیمات آگاهانهای بگیرند، ضروری است. معاملهگران میتوانند با استفاده از ترکیب انواع تحلیل تکنیکال، فاندامنتال و سنتیمنتال تحلیل جامعی از بازار طلا و نماد معاملاتی XAUUSD داشته باشند. با این وجود، به خاطر داشته باشید که هیچ روش تحلیلی نمیتواند پیشبینی دقیق را برای شما تضمین کند. بنابراین، در استراتژی معاملاتی خود استراتژی مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه باید نقش بسیار پر رنگی داشته باشد.