بروکر یا کارگزایها، ارائه دهندگان خدمات به معاملهگران در بازارهای مالی نظیر فارکس هستند. درحقیقت بروکر پل ارتباطی میان معاملهگر و بازار جهانی است. در این مقاله میخواهیم در مورد بروکر مارکت میکر صحبت کنیم. مواردی که به آنها خواهیم پرداخت، به شرح زیر است:
- بروکر مارکت میکر چیست؟
- انواع بروکر در بازار فارکس
- تفاوت میان بروکر معمولی و بروکر مارکت میکر چیست؟
- نحوه تشخیص بروکر مارکت میکر
- عملکرد بروکر مارکت میکر در بازار فارکس
بروکر مارکت میکر چیست؟
همان طور که در ابتدای مقاله مطرح شد، بروکر یا کارگزاری واسط میان معاملهگر و بازار فارکس است. به بیانی دیگر، بدون استفاده از خدمات بروکرها فعالیت در بازارهای مالی از جمله فارکس ممکن نیست. یک بروکر یا کارگزاری ممکن است علاوه بر خدمات مربوط به بروکری، یک بازارساز نیز باشد.
بروکرهای مارکت میکر یا بازارساز تحت عنوان Dealing desk هستند که در مقابل معاملهگران قرار میگیرند یا به بیانی دیگر علیه معاملهگران فعالیت میکنند؛ طوری که سود معاملهگر به ضرر آنها و زیان معاملهگر به سود آنها خواهد بود.
درحقیقت، بروکر مارکت میکر نقش تامین کننده نقدینگی را در بازار ایفا میکند. بروکر مارکت میکر یا بازارساز ارزش یک دارایی مالی را بر اساس عرضه و تقاضای آن دارایی تعیین میکند. با وجود بروکرهای بازارساز همواره خریدار یا فروشنده برای معاملات خرید و فروش وجود خواهد داشت. اگر بروکر مارکت میکر یا بازارساز وجود نداشت، نقدینگی کمتری در بازار حاکم بود و درنتیجه، خرید و فروش یک دارایی نیز به سختی صورت میگرفت.
هنگامی که یک تریدر تصمیم میگیرد یک نماد یا دارایی را در بازار فارکس خرید و فروش کند، به اختلاف قیمتی میان قیمت خرید و قیمت فروش، اسپرد گفته میشود. درحقیقت، یکی از راههای اصلی کسب درآمد بروکر مارکت میکر اسپرد است.
مارکت میکرها زمانی که میل بازار به یک سمت است، خلاف جهت آن حرکت میکنند و این امر کاملا طبیعی است؛ چرا که زیان معاملهگر به سود آنها خواهد بود. از طرفی دیگر، اگرچه بروکرهای مارکت میکر یا بازارساز دادههای واقعی یا چارت قیمتی واقعی را نمایش میدهند، اما در ارائه اطلاعات مفصل و دقیق به معاملهگر امتناع میکنند. همین قضیه سبب میشود، بسیاری از تریدرها در حین استفاده از بروکرهای مارکت میکر یا بازارساز ابزار نگرانی کنند.
ابراز نگرانی به هنگام استفاده از بروکرمارکت میکر کاملا طبیعی است؛ چرا که زیان تریدر به سود معاملهگر خواهد بود و این موضوع ممکن است باعث تخلف بروکر مارکت میکر برای سود بیشتر شود. از این رو، باید برای انتخاب بروکر یا کارگزاری مناسب جهت فعالیت در بازار فارکس یا هر بازار مالی دیگر مطالعه کنید تا یک بروکر معتبر برای خود انتخاب کنید.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر فارکس چه ویژگیهایی دارد؟
- بیشتر بخوانید: تریدر فارکس کیست؟
انواع بروکر یا کارگزاری در بازار فارکس
انتخاب بروکر معتبر یکی از کلیدیترین قدمها برای شروع فعالیت در بازار فارکس است که به خیلی از عوامل نظیر شرایط، سبک معاملاتی و حتی نوع نماد مورد معامله بستگی دارد. به طور کلی، بروکر ها در فارکس به دو دسته کلی تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
1_ بروکر میز معاملات تحت عنوان Dealing desk
این بروکرها به بروکرهای مارکت میکر معروف هستند. این نوع بروکرها نقش بازارسازی در بازار دارند؛ طوری که خود قیمت تعیین میکنند و خود نیز معاملات خرید و فروش کاربران را به صورت داخلی انجام میدهند. مقاله پیش رو نیز به همین بروکر مارکت میکر اختصاص دارد.
2_ بروکر بدون میز معاملات تحت عنوان No dealing desk
این نوع بروکرها، معاملات مشتریان و کاربران خود را به بازار اصلی منتقل میکنند و نقش بازارسازی ندارند. البته این نوع بروکر خود به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- بروکر اجرای مستقیم تحت عنوان Straight through processing-STP
- بروکر شبکه ارتباطی الکترونیکی تحت عنوان Electronic communication network- ECN
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: خطرات سرمایهگذاری در فارکس
- بیشتر بخوانید: کتاب های آموزش فارکس
نحوه تشخیص بروکر مارکت میکر چیست؟
تشخیص بروکر مارکت میکر در بازار فارکس ممکن است، اندکی پیچیده باشد، اما معاملهگران میتوانند با جستجوی برخی نشانهها آنها را تا حد ممکن تشخیص دهند. ناگفته نماند که وجود بروکر مارکت میکر در بازار فارکس به تنهایی برای همه تریدرها مشکلساز نیست. این انتخاب خود تریدرها است، برخی تریدرها بروکرهای بازارساز را به دلیل یک منبع نقدینگی ترجیح میدهند و برخی دیگر از تریدرها خواهان استفاده از بروکرهای STP و ECN هستند. برای تشخیص یک بروکر مارکت میکر میتوانید از موارد زیر بهره ببرید:
1_ مطالعه دقیق وب سایت بروکر
بروکرهای مارکت میکر معمولا در وب سایت خود عباراتی نظیر ارائه دهنده نقدینگی یا بازار دو طرفه را به کار میبرند. این عبارات به این معنا هستند که بروکر نقش بازارسازی دارد و در معاملات خرید و فروش به عنوان یک طرف معامله یا مارکت میکر حضور دارند. درنتیجه، وب سایت بروکر را با دقت مطالعه کنید تا وجود این نوع عبارات را که نشان از کارکت میکری دارد، شناسایی کنید.
- بیشتر بخوانید: مهمترین اصطلاحات فارکس که باید بدانید
2_ بررسی رگولاتوری بروکر
ثبت نام و تنظیم در نهادهای نظارتی کشورهایی که بروکرها در آنها فعالیت میکنند، بسیار ضروری است. این نهادهای ناظر بین المللی در مورد بروکرها و نوع فعالیت آنها اطلاعات و جزئيات کامل دارند. یک نمونه از این نهادهای نظارتی در آمریکا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار SEC است که بر کارگزاریهای بازارهای مالی نظارت کامل دارند. شما میتوانید با مطالعه وب سایت این نهادها بروکرها را از نظر رگوله بودن مورد بررسی قرار دهید.
- بیشتر بخوانید: رگوله بودن بروکر چیست؟
3_ انتشار مداوم قیمت
بروکر مارکت میکر به طور پیوسته قیمتها را برای معاملهگران منتشر میکند و خود نیز مداوم در بازار حضور دارد.
4_ قراردادهای با اسلیپیج کم
مارکت میکرها معمولا قراردادهایی را ارائه میکنند که اسلیپیج کمتری دارند. به این معنا که معاملات تریدر با قیمتی نزدیک به آنچه خواسته شده، انجام میشود و تاخیر در اجرای معاملات به کمترین میزان خود میرسد.
5_ شکاف زمانی
در بازار فارکس معمولا زمانی که بازار تعطیل است، قیمت تغییر نمییابد. اگر شاهد انجام معاملات در زمان تعطیلی بازار هستید، این نشان از آن دارد که بروکر مورد نظر از نوع بروکر مارکت میکر است.
6_ اسپرد بروکر
یکی از اصلیترین راههای درآمد بروکرها همین اسپرد یا به بیانی دیگر اختلاف قیمتی میان قیمت خرید و فروش است. اگر در بروکر مد نظر شما اسپرد صفر باشد، احتمال مارکت میکر بودن بروکر بسیار بالا است.
- بیشتر بخوانید: تفاوت کمیسیون و اسپرد
- بیشتر بخوانید: اسپرد در فارکس
عملکرد بروکر مارکت میکر در بازار فارکس
مارکت میکرها یا بازارسازان با تامین نقدینگی در بازار، سبب تسهیل در انجام معاملات میشوند. به بیانی دیگر مارکت میکر سبب میشود بازار به خوبی کار کند. آنها همچنین از این راه سود فراوانی کسب میکنند. بروکر مارکت میکر از طرق مختلفی بازار را دستکاری کرده و از زیان معاملهگر سود کسب میکند که در ادامه به تفصیل مورد بررسی قرار خواهند گرفت:
1_ اسلیپیج SLIPAGE
اسلیپیج یا همان لغزش قیمتی به هنگام باز نمودن پوزیشن خرید و فروش گفته میشود. یکی از علتهایی که برای اسلیپیج عنوان میکنند، نوسانات بالا در بازار است. گاهی اوقات این مارکت میکرها هستند که خود باعث نوسانات بالا در بازار میشوند. اگر نوسانات بالا در بروکر انتخابی شما بسیار بالاست، به این موضوع شک کنید و آن را مورد بررسی قرار دهید.
2_ اسپوفینگ SPOOFING
در این روش، مارکت میکر قیمت را طوری دستکاری میکند که تورم کاذب شکل بگیرد و معاملهگر هزینه زیادی بپردازد، سپس پوزیشن مورد نظر پیش از اعمال توسط بروکر کنسل میشود.
3_ اسپایک کاذب FALSE SPIKE
به تغییر شدید و ناگهانی قیمت در بازار اسپایک گفته میشود. برخی از بروکرهای مارکت میکر با ایجاد اسپایک دروغین در بازار، معاملهگران را برای خرید یا فروش یک دارایی ترغیب میکنند و پس از ثبت سفارش قیمت خلاف جهت حرکت میکنند و آنها متحمل ضرر شده و مارکت میکر سود میکند.
4_ استاپ هانتینگ STOP HUNTING
برخی اوقات بعد از این که یک پوزیشن باز کردید و برای آن حد ضرر گذاشتید، متوجه میشوید که قیمت به طور عجیبی به حد ضرر شما برخورد میکند یا با نزدیک شدن قیمت به حد ضرر خود از آن پوزیشن خارج میشوید. زمانی که از پوزیشن خود خارج شوید، مشاهده میکنید که قیمت به طرف سمتی که شما میخواستید در حال حرکت است. اگر این موضوع برای شما بسیار تکرار شود، میتواند نشان دهنده دستکاری بروکر باشد.
5_ فرانت رانینگ FRONT RUNNING
زمانی که بروکر مارکت میکر از تصمیم شما مبنی بر انجام معامله آگاه میشود، بسیار سریع خلاف جهت پوزیشن تریدر معامله میکند. برای مثال، از تریدر قصد خرید در یک نماد داشته باشد، بروکر معاملات فروش در آن نماد انجام میدهد تا تریدر متحمل ضرر شود.
کلام آخر
همان گونه که ذکر شد، بروکرها انواع مختلفی دارند که یکی از آنها بروکرهای مارکت میکر هستند. بروکرهای مارکت میکر تامین کنندگان نقدینگی در بازار هستند و از طرفی فعالیت آنها میتواند بر علیه معاملهگران باشد که از این راه سود فراوانی کسب میکنند. اگر قصد دارید فعالیت در بازارهای مالی از جمله فارکس را آغاز کنید، پیشنهاد میشود، از بروکرهای مارکت میکر یا بازارساز اجتناب کنید.