اگر شما هم جز آن دسته از افراد دوراندیشی هستید که میخواهید، سرمایه خود را در مواقع بحران به ویژه رکود اقتصادی نجات دهید، دارایی امن بهترین و مطمئنترین گزینه برای شما میتواند باشد. دارایی امن، نوعی سرمایه گذاری است که انتظار میرود در مواقع آشفتگی و بحران در بازار، ارزش آن حفظ یا افزایش یابد. طلا، سهام و برخی ارزهایی نظیر فرانک سوئیس، دلار آمریکا و ین ژاپن به عنوان داراییهای امن در دنیا شناخته میشوند.
دارایی امن چیست؟
دارایی امن نوعی سرمایهگذاری است که انتظار میرود ارزش آن در زمان بحران یا آشفتگی بازار حفظ یا افزایش یابد. سرمایهگذاران با استفاده از دارایی امن در پی آن هستند که در صورت رکود اقتصادی از سرمایه خود محافظت کنند و زیان خود را به حداقل برسانند.
با این وجود، داراییهایی که به عنوان دارایی امن شناخته میشوند، بسته به ماهیت خاص بازار نزولی میتوانند متفاوت باشند. از این رو، سرمایهگذار باید در انتخاب دارایی امن جهت سرمایهگذاری با دقت کافی عمل کند. به بیانی دیگر، دارایی امن از شما در برابر بازار نزولی یا خرسی محافظت میکند.
فلزات گرانبها، ارزها و سهام در گذشته به عنوان دارایی امن شناخته میشدند که حال چنین نیست. در واقع، داراییهای امن ممکن است در یک دوره از نوسانات بازار انتخاب مناسبی باشند، اما در دوره دیگری از آشفتگی بازار رفتار متفاوتی داشته باشند و انتخاب آنها به عنوان یک دارایی امن اصلا انتخاب درستی نباشد. به همین دلیل، سرمایهگذار باید سبد متنوعی از داراییها را در برنامه خود داشته باشد.
سرمایهگذاری در دارایی امن میتواند سبد سرمایهگذاران را متنوع کند و در زمان نوسانات بازار سودمند باشد، اما کسب سود اغلب زمانی اتفاق میافتد که بازار یا در حال صعود یا در حال نزول باشد که این صعودی و نزولی بودن برای مدت کوتاهی در بازار رخ میدهد و موقتی است. با این حال، مواقعی چون رکود اقتصادی در بازار وجود دارد که ممکن است بسیار طولانی باشد، در این شرایط بازار خرسی یا نزولی بسیار طولانی بوده و اغلب سرمایهگذاریها به شدت ارزش خود را از دست میدهند. از این رو، دارایی امن با توجه به شرایط میتواند بهترین گزینه برای این دوران آشفتگی باشد.
- بیشتر بخوانید: فارکس بدون سرمایه اولیه
- بیشتر بخوانید: نزدک در فارکس
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: الگوی جعلی چیست؟
دارایی امن چه ویژگیهایی دارد؟
اما یک دارایی باید چه ویژگیها و خصوصیتهایی داشته باشد تا بتوان آن را یک دارایی امن نامید؟ در ادامه برخی ویژگیهای کلید داراییهای امن را برایتان ذکر میکنیم :
- دارای نقدینگی: دارایی امن باید در هر زمان به راحتی به پول نقد تبدیل شود.
- دارای کارایی: دارایی مورد نظر باید در جامعه یک کارایی یا کارکردی داشته باشد تا در طولانی مدت به صورت مستمر مورد تقاضا قرار بگیرد.
- دارای عرضه محدود: برای این که یک دارایی امن شناخته شود، هیچ وقت نباید عرضه از تقاضا پیشی بگیرد. به بیانی دیگر همواره عرضه دارایی باید نسبت به تقاضای آن محدود باشد.
- قطعیت در تقاضا: اطمینان از اینکه دارایی نمیتواند جایگزینی داشته باشد یا قدیمی شود.
- عمر یا ماندگاری دارایی: داراییای امن است که در طول زمان خراب یا دچار فرسودگی و پوسیدگی نشود.
هر دارایی امن ممکن است تمامی این ویژگیهایی که ذکر نمودیم نداشته باشد، از این رو، بر عهده سرمایهگذار است که با توجه به شرایط اقتصادی مناسبترین دارایی را برای خود برگزیند. همچنین، به خاطر داشته باشید که، یک دارایی امن که در یک بازار نزولی گزینه خوبی است، ممکن است در شرایط و بازار دیگری رفتار خوبی نداشته و گزینه مناسبی نباشد. از این رو، سرمایهگذار باید هدف خود را از یک دارایی امن و انتظاراتش از آن کاملا شفافسازی کند.
بهترین داراییهای امن در حال حاضر کدامند؟
همان طور که در بخش قبلی ذکر شد، داراییهای امن در طول زمان تغییر میکنند و شما باید به عنوان یک سرمایهگذار در هر دوره در مورد داراییهای امن تحقیقات لازم را داشته باشید تا با توجه به فضا و شرایط اقتصادی بهترین گزینهها را در سبد معاملاتی و سرمایهگذاری خود داشته باشید. با این وجود، چندین دارایی امن وجود دارند که در طول سالها همواره محبوب ماندهاند، این داراییهای امن شامل موارد زیر است:
- طلا
- اوراق قرضه دولتی
- دلار آمریکا
- ین ژاپن
- فرانک سوئیس
- سهام
در ادامه این داراییها را به تفصیل مورد بررسی قرار میدهیم:
1_ طلا
اغلب مردم وقتی به دارایی امن فکر میکنند، طلا به ذهن آنها خطور میکند. به عنوان یک کامودیتی یا کالای فیزیکی، قیمت طلا اغلب تحت تاثیر تصمیمات بانکهای مرکزی در رابطه با نرخ بهره قرار نمیگیرد و برخلاف ارزهای کاغذی، عرضه آن با اقداماتی مانند چاپ قابل دستکاری نیست.
قویترین نمونه طلا به عنوان دارایی امن میتواند بعد از بحران مالی سال 2008 باشد، زیرا هجوم سرمایهگذاران باعث شد که قیمت طلا تنها در سال 2009 نزدیک به 24 درصد افزایش بیابد و این روند صعودی در طلا تا سال 2011 ادامه داشت.
طلا به دلیل نقدینگی بالایی که دارد، سرمایهگذاری در آن را برای خرید و فروش آسان میکند. برخلاف سایر داراییها، طلا یک سرمایهگذاری امن مهم است؛ زیرا یک کالای فیزیکی است که تحت تاثیر عوامل اقتصادی نظیر ارز، نرخ بهره و تورم قرار نمیگیرد. بنابراین، سرمایهگذاران طلا را به عنوان یک دارایی امن میشناسند که میتواند در بحبوحه تورم ارزش خود را حفظ کند.
- بیشتر بخوانید: استراتژی اسکالپ طلا در بازار فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر برای معاملات طلا
- بیشتر بخوانید: طلا در فارکس و نکاتی برای ترید بهتر
- بیشتر بخوانید: پیوت پوینت چیست؟
2_ اوراق قرضه دولتی
اوراق قرضه دولتی یک ابزار مالی با درآمد ثابت محسوب میشوند که توسط دولت یا شرکتها برای جذب سرمایه منتشر میشوند. اوراق قرضه به نوعی شبیه وام هستند، به این معنا که سرمایهگذاران میتوانند پول خود را به دولت قرض دهند و دولت موظف است این مبلغ را در تاریخ سر رسید به سرمایهگذار بازپرداخت کند.
اوراق قرضه دولتی دارایی امن شناخته میشود زیرا بدون ریسک بوده و دارای نوسانات پایینی است؛ چرا که اصل پول سرمایهگذاران همراه با سود معوق آن در تاریخ سر رسید به آنها بازپرداخت میشود. سرمایهگذاران نیز ترجیح میدهند در اوراق قرضه دولتی سرمایهگذاری کنند زیرا دولت از اعتبار بالایی برخوردار است و همین امر امنیت و اطمینان بیشتری را برای سرمایهگذار ایجاد میکند.
3_ ارزهای دلار آمریکا، ین ژاپن و فرانک سوئیس
ارزهایی نظیر دلار آمریکا، ین ژاپن و فرانک سوئیس در بین سرمایهگذاران به عنوان دارایی امن شناخته میشوند. این ارزها به دلیل عواملی نظیر نقدینگی بالا، عدم وابستگی به سایر کشورها و سیستم با ثبات سیاسی کشور، در دوران رکود اقتصادی سرمایهگذاری جذابی به شمار میروند.
علاوه بر این، تمایل کشورهای خارجی به ذخیره ارزها در ذخایر خود وجود دارد که نشاندهنده امنیت در نگهداری این ارزها و اعتماد بالا به اعتبار کشور مبدا ارز است.
4_ سهام دفاعی
سهام دفاعی به سهام شرکتهایی اطلاق میگردد که محصولاتی که میفروشند، جز مایحتاج زندگی به شمار میرود مانند آب، برق، محصولات مراقبتهای بهداشتی، کالاهای مصرفی، غذا و نوشیدنی.
سرمایهگذاری در این اقلام، سرمایهگذاری امن شناخته میشود زیرا همواره تقاضا برای این گونه اقلام بدون توجه به وضعیت اقتصادی آشفته و بحرانی وجود خواهد داشت. برای مثال، مردم همیشه به دسترسی به گاز، برق، آب و مراقبتهای بهداشتی نیاز دارند، حتی زمانی که اقتصاد در رکود باشد.
نحوه معامله داراییهای امن
رکود اقتصادی بخشی اجتناب ناپذیر از چرخههای بازار است و یک سرمایهگذار حرفهای تا حد امکان خود را برای آن آماده میکند. بازارها به صورت چرخهای در حال حرکت هستند و سرمایهگذار باید به طور مداوم قیمت داراییها نظیر سهام رشدی، شاخص دلار آمریکا و دادههای مهم اقتصادی از قبیل دادههای اشتغال و داده تولید ناخالص داخلی GDP را زیر نظر داشته و مطالعه کنند تا درک درستی از نحوه کارکرد اقتصاد داشته باشند. زمانی که سرمایهگذار درک درستی از بازار و رکود اقتصادی داشته باشد، میتوان به خوبی را برای این اتفاق آماده کرده و داراییهای امن را به سبد معاملاتی خود انتقال دهد.
یک سرمایهگذار باید پیوسته اخبار مربوط به دادههای اقتصادی را زیر نظر داشته و آنها را تحلیل کند تا بتواند وقوع رکود اقتصادی را پیشبینی کند و برای آن آمادگی داشته باشد.
برخی از دادههای مهمی که در پیشبینی رکود اقتصادی نقش دارند عبارت اند از منحنی بازده اوراق خزانهداری آمریکا، دادههای مربوط به آمار اشتغال و دادههای مصرفکنندگان.
- بیشتر بخوانید: تحلیل طلا در فارکس
- بیشتر بخوانید: شاخص دلار در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان معامله طلا در فارکس
داراییهای امن چه مزایایی دارند؟
مهمترین و کلیدیترین مزیت داراییهای امن، این است که در زمان آشفتگی و بحران در بازار بهترین گزینه برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش سرمایه شما به شمار میروند. در واقع، سرمایهگذاران میتوانند با شناسایی داراییهای امن و سرمایهگذاری در آنها در مواقع رکود اقتصادی از افت ارزش سرمایه خود جلوگیری کنند و سود کسب نمایند.
در حقیقت، اغلب داراییهای امن چون طلا و برخی ارزها نظیر دلار آمریکا وضعیت با ثباتی دارند و در تمام طول سال عملکرد خوبی داشته و در مواقع بحران تحت تاثیر قرار نمیگیرند، درنتیجه ارزش خود را حفظ کرده و بهترین گزینه برای سرمایهگذاری در مواقع سقوط بازارهای مالی به شمار میروند.
چه چیزی یک ارز را به دارایی امن تبدیل میکند؟
همان طور که در بخشهای قبلی نیز بیان شد، دلایلی که یک ارز را به دارایی امن تبدیل میکند، یکی نقدینگی قوی و دیگری سیستم سیاسی با ثبات آن کشور است. در حقیقت این دو دلیل از کلیدیترین دلایل به شمار میروند. همچنین، نرخ بهره پایین و قدرت اقتصادی نیز از جمله دلایل مهم دیگری هستند که در این موضوع نقش دارند.
ارزهایی نظیر دلار آمریکا، ین ژاپن و فرانک سوئیس در دوران آشفتگی بازار نشان داده اند که با ثبات بوده و نوسانات بسیار کمی را تجربه میکنند. از این رو، این ارزها میتوانند بهترین گزینه برای سرمایهگذاران در دوران بحران و رکود اقتصادی برای حفظ ارزش سرمایه آنها باشند.
کلام آخر
در این مقاله در مورد این که دارایی امن چیست و چه ویژگیهایی دارد صحبت کردیم و چند نمونه از داراییهای امن را نظیر طلا و ارزهایی نظیر دلار آمریکا مورد بررسی قرار دادیم. در واقع، دارایی امن مانند حفاظی است که شما را در برابر بازار نزولی و رکود اقتصادی نجات میدهد.
منایع: