تفاوت فارکس و فیوچرز چیست؟

خواندن این مطلب

8 دقیقه

زمان میبرد!

تفاوت فارکس و فیوچرز چیست؟

به دنبال بروکر مناسب کاربران داخل کشور هستید؟
برورکر fx24 یکی بهترین انتخاب‌هاست!

معامله در بازار فارکس چه تفاوتی با بازار فیوچرز دارد؟ اصلا کدام یک برای فعالیت مزایای بیشتری دارد؟ اگر در بازارهای مالی فعال هستید، حتما با این سوال مواجه شده‌اید. در این مقاله قصد داریم به این سوال مهم، تفاوت فارکس و فیوچرز چیست، بپردازیم تا انتهای این مقاله همراه باشید.

تفاوت فارکس و فیوچرز چیست؟

در بازار فیوچرز می‌توان کالاها، سهام و شاخص‌ها را معامله نمود.

تفاوت این دو بازار به این صورت است که معاملات در فارکس شامل خرید و فروش ارز می‌شود، درحالی که معاملات فیوچرز راهی برای معامله هزاران بازار مالی از جمله فارکس، شاخص‌ها، سهام، کالاها و غیره است.

از این رو، شما می‌توانید فارکس را با بازار فیوچرز معامله کنید، درحالی که معاملات فیوچرز که با نام دیگر معاملات آتی نیز شناخته می‌شود، شامل بازارهای مختلف از جمله بازار سهام، کلا و غیره است.

معاملات فارکس

فارکس مخفف عبارت FOREIGN EXCHANGE است. معاملات فارکس شامل مبادله یک ارز با ارز دیگری می‌شود. معامله در فارکس ممکن اسنت برای اهداف تجاری انجام شود؛ برای مثال یک تاجر آمریکایی که در ژاپن فعالیت می‌کند، ممکن است نیاز به مبادله دلار آمریکا با ین ژاپن داشته باشد و با برعکس. معاملات فارکسی، سفته‌بازی محسوب می‌شود و در این بازار، معامله‌‌گران سعی می‌کنند یک ارز را با ارز دیگری مبادله کنند، سپس با قیمت مطلوب‌تری که سود برای آنها داشته باشد، مجددا مبادله کنند.

بازار فارکس بزرگترین و نقدشونده‌ترین بازار مالی دنیا به شمار می‌رود، که 24 ساعت شبانه‌روز و در تمام روزهای هفته به روی معامله گران خرد و سرمایه‌گذاران  باز است. معاملات فارکس اغلب با اهرم انجام می‌شود. بازار فارکس یک بازار جهانی غیر متمرکز است که تحت تسلط چند بانک بزرگ می‌باشد. فارکس به صورت جفت ارز نشان داده می‌شود؛ نرخی را نشان می‌دهد که در آن نرخ ارز مورد نظر به ارز دیگری مبادله می‌شود. برای مثال EUR/USD.

معاملات فیوچرز

قراردادهای آتی یا فیوچرز یک ابزار معاملاتی مشتقه هستند؛ به این معنا که ارزش آنها بر اساس ارزش دارایی دیگری است که به عنوان دارایی پایه شناخته می‌شود. بر این اساس، معاملات فیوچرز بر روی حاشیه یا مارجین انجام می‌شود و این امکان را برای معامله‌گر فراهم می‌کند تا با استفاده از اهرم در سرمایه مورد نظر خود ریسک کند.

  فارکس بدون سرمایه اولیه امکان‌پذیر است؟

مانند سایر سرمایه‌گذاری‌های مشتقه، معاملات فیوچرز از طریق قرارداد انجام می‌گیرد و همان طور که از نام آنها پیدا است، قیمت آنها با توجه به ارزش آتی تخمینی دارایی پایه تعیین می‌شود. برخلاف فارکس، معاملات بازار فیوچرز معمولا در صرافی‌های سازمان‌یافته معامله می‌شود و از طریق یم اتاق تنظیم شده نهایی و مبادله می‌شوند.

معاملات بازار فیوچرز برای نخستین بار در بازار کامودیتی‌ها در قرن 19 شکل گرفت، زمانی که کشاورزان به دنبال راهی برای تضمین قیمت فروش آتی برای کالاهای خود از جمله گندم، پنبه و غیره بودند. در بازار فیوچرز اکنون می‌توان دارایی‌های مختلفی از قبیل کالاها، اوراق قرضه، سهام و ارزها را مورد معامله قرار داد.

بازار فیوچرز چگونه کار می‌کند؟

در معاملات فیوچرز، هر دارایی به صورت قراردادی خرید و فروش می‌شود و هر قرارداد یک تاریخ انقضا دارد. یکی از طرفین قرارداد میزان معینی از یک دارایی را خریداری می‌کند و آن را در تاریخ از پیش تعیین شده تحویل می گیرد. در حالی که طرف دیگر قرارداد موافقت می‌کند که آن را در آن تاریخ تعیین شده، با قیمت توافق شده بفروشد.

قراردادهای فیوچرز چهار بار یا بیشتر در سال منقضی می‌شوند. پس از خرید اولیه، قراردادها می‌توانند تا زمان انقضا در بازار ثانویه خرید و فروش بیشتری داشته باشند. زمانی که قرارداد منقضی می‌شود، از بازار خارج می‌شود و دیگر برای معامله در بازار فیوچرز فهرست نمی‌شود و این یکی از کلیدی‌ترین تفاوت میان فارکس و فیوچرز به شمار می‌رود.

تفاوت فارکس و فیوچرز

فارکس و فیوچرز از نظر نقدینگی تفاوت دارند.

همان طور که گفته شد بازار فارکس محلی برای معامله ارزها به شمار می‌رود و یک بازار غیر متمرکز است، در حالی که، بازار فیوچرز محلی برای معامله در بازارهای مالی گوناکون از قبیل ارزها،شاخص‌ها، سهام، کالاها و غیره است و یک بازار متمرکز محسوب می‌شود. تفاوت فارکس و فیوچرز را در ادامه از جهات مختلف بررسی خواهیم نمود:

  استاپ لاس در فارکس چیست؟ چگونه از آن استفاده کنیم؟

میزان نقدینگی

بازار فارکس بزرگترین بازار مالی در دنیا شناخته می‌شود که حجم پول در گردش در آن روزانه فراتر از 5 تریلیون دلار گزارش شده است. از این رو، بازار فارکس نقدشونده‌‌ترین بازار مالی در دنیا است که بیشترین میزان نقدینگی را دارد. در حالی که، حجم معاملات روزانه در بازار فیوچرز تقریبا 30 میلیارد دلار تخمین زده شده است که در برابر حجم معاملات فارکس بسیار اندک است.

ساعت معاملاتی

بازار فیوچرز و بازار فارکس از لحاظ ساعت معاملاتی با یکدیگر تفاوت دارند. بازار فارکس یک بازار 24 ساعته است و این موضوع سرمایه‌گذاران و معامله‌گران را در برابر تصمیمات نقاط ورود و خروج از معامله منعطف می‌کند.در حالی که، بازار فیوچرز دارای محدودیت‌هایی در خصوص ساعت معاملاتی است که این قضیه بر توانایی معامله‌گران در انجام معاملات تاثیر می‌گذارد.

مکان معاملاتی

معاملات فیوچرز در صرافی‌های سازمان‌یافته انجام می‌شود مانند بورس کالای شیکاگو(CME) یا سازمان تجارت شیکاگو (CBOT) که به عنوان واسطه برای قراردادهای معاملاتی استاندارد شده عمل می‌کنند. از سوی دیگر، معاملات فارکس که با نام معاملات ارز نیز شناخته می‌شود، در بازار غیر متمرکز جهانی خارج از بورس (OTC) انجام می‌شود. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران در بازار فارکس مستقیما از طریق پلتفرم‌های الکترونیکی یا با کمک واسطه‌هایی که به عنوان کارگزاری یا بروکر شناخته می‌شوند، ارزهای مختلف دنیا را در مقابل یکدیگر معامله می‌کنند. معاملات فارکس 24 ساعت شبانه روز و 5 روز در هفته انجام می‌گیرد.

تنوع معاملاتی

برخلاف معاملات نقدی یا اسپات فارکس، که معمولا شامل معامله یک ارز در برابر ارز دیگر یا تعداد محدودی کالاهای CFD  می‌شود، معاملات بازار فیوچرز شامل طیف گسترده‌ای از گزینه‌های معاملاتی برای تنوع بخشیدن به سبد سرمایه‌گذاری شما است.

بازار فیوچرز این امکان را برای شما فراهم می‌کند که علاوه بر بازار فارکس یا بازار ارز، شاخص‌های اصلی بازار، نرخ بهره، فلزات گرانبها از قبیل طلا و نقره، کالاهای انرژی چون نفت خام و گاز طبیعی و همچنین کالاهای کشاورزی اعم گندم، جو، پنبه و غیره را مورد معامله قرار دهید. درنتیجه، به دلیل طیف گسترده‌ و متنوع  دارایی‌ها در این بازار برای معامله، فرصت‌های معاملات بیشتری برای سرمایه‌گذاران در بازارهای مختلف برای معامله‌گران بازار فیوچرز فراهم می‌شود.

  هج در فارکس چیست و چه کاربردی دارد؟

مارجین و اهرم

در معاملات فارکس، معامله‌گران می‌توانند با مارجین معامله کنند، به این معنا که قادرند پوزیشن معاملاتی بزرگتری را نسبت به سرمایه‌گذاری اولیه خود کنترل کنند. میزان اهرم معاملاتی بسته به کارگزاری انتخابی می‌تواند از 1:100 به بالاتر باشد. در معاملات فیوچرز اهرم نیز در دسترس است، اما معمولا در مقایسه با فارکس کم‌تر است. الزامات مارجین برای قراردادهای فیوچرز توسط صرافی‌ها تعیین می‌شود و به طور کلی بالاتر از معاملات فارکس است.

مقررات

بازار فارکس یک بازار غیر متمرکز در سطح جهانی است که هیج مرجع نظارتی خاصی بر کل بازار نظارت ندارد. درعوض، معاملات فارکس توسط نهادها و سازمان‌های نظارتی کشورهای مختلف اعم از نهاد FCA در بریتانیا و نهاد CFTC در ایالات متحده کنترل می‌شوند. از سوی دیگر، بازار فیوچرز توسط صرافی‌های متمرکز کنترل و نظارت می‌شود.

فارکس یا فیوچرز کدام بازار سودآورتر است؟

بازار فارکس و بازار فیوچرز هر دو راهی برای کسب درآمد برای معامله‌گران فراهم می‌کنند. میزان سودآوری در هر بازار به عوامل مختلفی از جمله سطح دانش و تخصص معامله‌گر، شرایط حاکم بر بازار و استراتژی معاملاتی انتخابی معامله‌گر بستگی دارد. این که کدام یک از این بازارها سودآوری بیشتری برای معامله‌گر به همراه دارد، ساده نیست، چرا که ذهنی بوده و از معامله‌گری به معامله‌گر دیگر متفاوت است.

برای انتخاب میان بازار فیوچرز و بازار فارکس، باید ترجیحات شخصی و سطح مهارت خود را درنظر بگیرید، اگر معامله‌گر مبتدی هستید و دنبال رویکرد قابل پیش‌بینی تر هستید، انتخاب بازار فارکس و معامله در آن می‌تواند برای شروع انتخاب ایده آل‌تری باشد. بازار فارکس دارای طیف گسترده‌ای از جفت ارزها برای انتخاب جهت معامله‌ است که آن را ساده و در دسترس می‌کند.

  انواع اندیکاتور در بازار فارکس

از سوی دیگر، برای معامله‌گران با تجربه‌تر، بازار فیوچرز فرصت سودمندتری ارائه می‌کند. معاملات فیوچرز شامل استفاده از قراردادهای آتی است که سطحی از پیچیدگی را به فرایند معاملاتی افزوده می‌کند. بنابراین، برای کسانی که در معاملات مهارت دارند و به دنبال رویکرد پیشرفته‌تر هستند، بازار فیوچرز می‌تواند فرصت‌های بیشتری برای سود و رشد فراهم کند.

 

مزایا و معایب بازار فارکس

نقدینگی بالا از جمله مزیای بازار فارکس به شمار می‌رود.

بازار فارکس مانند تمامی بازارهای مالی دارای مزایا و معایبی است و این معامله‌گر است که با توجه به ترجیحات شخصی و سطح مهارت خود این بازار را برای کسب درآمد برمی‌گزیند.

  • مزایا

  1. مزایای این بازار بدین شرح است:
  2. دارای نقدینگی بالا
  3. ساعت معاملاتی طولانی
  4. هزینه‌های کمتر
  5. فرصت‌های معاملاتی گوناگون
  • معایب

  1. معایب این بازار به شرح زیر است:
  2. یک بازار فرابورس که هیچ تنظیم‌کننده یا مرجع متمرکزی ندارد
  3. به دلیل دخالت بانک مرکزی و دولت، نوسانات شدید می‌تواند با سرعت بالا اتفاق بیفتد، که برای معامله‌گران بلند مدت اتفاق خوشایندی نیست
  4. میزان اهرم معاملاتی بالا که ریسک بالایی می‌تواند برای معامله‌گر داشته باشد

مزایا و معایب بازار فیوچرز

این بازار نیز دارای مزایا و معایبی است که به شرح زیر است:

  • مزایا

  1. افزایش نوسانات
  2. تنوع در گزینه‌های معاملاتی به دلیل طیف گسترده‌ای از دارایی‌ها
  3. در دسترس بودن اهرم
  • معایب

  1. دارای نوسانات غیر قابل پیش‌بینی و غافلگیرکننده
  2. دارای پیچیدگی در انجام معامله، به طوری که هر قرارداد دارای قیمت‌گذاری، ساعات معاملات، تاریخ انقضا و مشخصات کمی است

کلام آخر

در این مقاله به بررسی تفاوت‌های کلیدی میان فارکس و فیوچرز پرداختیم و آنها را از جنبه های مختلف مورد مقایسه قرار دادیم. اینکه کدام یک از این بازارها برای شما مناسب و یا سودآورتر است کاملا به شما، ترجیحات شخصی شما، سطح مهارت شما و استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. هر یک از این بازارها معایب و مزایای مربوط به خود را دارند، شما با درنظر گرفتن تمامی این جوانب، می‌توانید یکی از این دو بازار را برای کسب درآمد و انجام معامله برگزینید.

نوشته شده توسط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

دوره‌های جدید

دوره اشتباهات معامله‌گری
رایــگان

جستجو کنید ...

ثبت نام

نام*

ایمیل

شماره موبایل*

کد تایید*

کد تایید ارسال شده به موبایل خود را وارد کنید