فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چه کاربردی دارد؟

خواندن این مطلب

8 دقیقه

زمان میبرد!

فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چه کاربری دارد؟

به دنبال بروکر مناسب کاربران داخل کشور هستید؟
برورکر fx24 یکی بهترین انتخاب‌هاست!

فیبوناچی ابزاری بسیار کاربردی و مفید در تحلیل تکنیکال است که بسیاری از تریدرها در استراتژي معاملاتی خود جای می‌دهند. این ابزار توسط فردی به نام فیبوناچی گسترش یافته است و یکی از کاربردهای اصلی آن شناسایی حمایت و مقاومت است. اگر می‌خواهید با این ابزار کار کنید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه باشید. مواردی که در این مقاله مورد بحث قرار می‌گیرند، به شرح زیر است:

  • فیبوناچی چیست؟
  • کاربردهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و ابزارهای فیبوناچی
  • آموزش استفاده از فیبوناچی در معاملات و نحوه ترسیم آن

فیبوناچی چیست؟

فیبوناچی ابزاری بسیار کاربردی در تحلیل تکنیکال است.

یکی از ابزارهای کاربردی و مهم در تحلیل تکنیکال، ابزار فیبوناچی است. یکی از مهم‌ترین کاربردهای این ابزار شناسایی سطوح مقاومت و حمایت است و توسط فردی ایتالیایی به همین نام گسترش یافته است.

منطق پایه در روش فیبوناچی این است که ساختار ریاضی که در نظم طبیعت وجود دارد، در بازارهای مالی نیز دیده می‌شود. لئوناردو فیبوناچی در سال 1170 در شهر پیزای ایتالیا به دنیا آمد و به دلیل شغل پدرش، دوران کودکی خود را در شمال آفریقا سپری کرد. او علم ریاضیات را در جهان اسلام که در آن زمان بسیار پیشرفته‌تر از اروپا بودند، آموخت.

او در سال 1200 به شهر پیزا بازگشت و کتابی تحت عنوان LIBER ABACHI به معنای کتاب محاسبه تالیف نمود. این اثر او، ریاضیدانان غربی را به کشف اعداد عربی و اعشاری تشویق کرد. فیبوناچی با تحقیقات و پژوهش‌های خود در رابطه با ساختار ریاضی طبیعت، پیشگام تغییر و تحولاتی در دنیای علم و هنر در دوران پس از مرگ است.

سنگ بنای تمام نظریه‌های فیبوناچی، دنباله اعداد است که در این دنباله اولین عدد 0 است و عدد بعدی با جمع عدد قبلی بدست می‌آید.

0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 3+2=5…

دنباله اعداد فیبوناچی دارای ویژگی‌های جالبی به شرح زیر است:

  انواع تیپ شخصیتی در معامله‌گری

در این دنباله، عدد چهارم را می‌توان بر عدد 2 ، عدد پنجم را بر عدد 5 و عدد هشتم را بر عدد 8 تقسیم نمود.

با ضرب هر عدد در دنباله اعداد فیبوناچی در عدد 1618 که به نسبت طلایی معروف است، عدد بعدی به صورت تقریبی بدست می‌آید.

0.618 ضرب در هر عدد داده شده، عدد قبلی را به صورت تقریبی می‌دهد، با افزایش اعداد این نسبت نیز افزایش می‌یابد.

2618 ضرب در هر عددی، دو ردیف عدد بعدی را می‌دهد.

0.382 ضرب در هر عددی، دو ردیف عدد قبلی را می‌دهد.

به جر عدد 1 و 2، اعداد فیبوناچی ضرب در 4 به اضافه یک عدد فیبوناچی دیگر، یک عدد فیبوناچی دیگر می‌دهد.

3 x 4 = 12 + 1 = 13, 5 x 4 = 20 + 1 = 21, 8 x 4 = 32 + 2 = 34…

 

 

 

 

کاربردهای نسبت‌های فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و ابزارهای فیبوناچی

نسبت‌هایی نظیر 0.382، 0.500 و 0.618 اغلب در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این نسبت‌ها در حرکات اصلاحی استفاده می‌شود. در حقیقت، نسبت‌های فیبوناچی برای شناسایی حمایت و مقاومت میان مدت و بلند مدت کاربرد دارند. با این وجود، برای تشخیص حمایت و مقاومت در کوتاه مدت نیز می‌توان از آن‌ها بهره برد.

سه روش برای استفاده از نسبت‌های فیبوناچی در تحلیل تکنیکال وجود دارد:

  • سطوح فیبوناچی اصلاحی FIBONACHI RETRACEMENT که متداول‌ترین آن‌ها است
  • فیبوناچی اکستنشن FIBONACHI EXTENTION
  • فیبوناچی زمانی FIBONACHI TIME ZONE
  • فیبوناچی بادبزنی FIBONACHI FAN

در ادامه قصد داریم فیبوناچی اصلاحی را که متداول‌ترین آن‌ها است به همراه فیبوناچی اکستنشن، شرح دهیم.

سطوح فیبوناچی اصلاحی

نحوه ترسیم فیبوناچی در روند صعودی.

رایج‌ترین روش مورد استفاده در تحلیل تکنیکال، فیبوناچی اصلاحی است. در این روش تحلیل، سطوح حمایت و مقاومت فیبوناچی با کمک خطوط ترسیم شده از ابتدا تا انتهای روند یعنی از ابتدا تا انتهای یک حرکت سوئینگ، مشخص می‌شوند. در این روش تحلیل سیگنال خرید و فروش صادر نمی‌شود، بلکه سطوح حمایت و مقاومت را در میان مدت و بلند مدت به تریدر نشان می‌دهد.

  تریدینگ ویو چیست؟

این روش تحلیل، برای کوتاه مدت نیز قابل استفاده است، اما در مقایسه با بلند مدت و میان مدت دارای خطای بیشتری بوده، در نتیجه نرخ برد پایینی دارد.

اساس این روش به این صورت است که اختلاف عمودی میان ابتدا و انتهای یک حرکت سوئینگ در نسبت‌های فیبوناچی اعم از 23.6٪، 38.2٪، 50٪، 61.8٪ و 100  تقسیم می‌شود. زمانی که این سطوح شناسایی شدند، خطوط افقی در چارت ترسیم می‌شوند که این خطوط، سطوح حمایت و مقاومت احتمالی را برای تریدر آشکار می‌سازند.

فیبوناچی اکستنشن

یکی دیگر از ابزارهای مهم فیبوناچی، فیبوناچی اکستنشن است که برای تعیین حد سود قیمتی می‌توان از آن بهره برد. کلیدی‌ترین کاربرد این ابزار در تعیین نقطه خروج یا تعیین حد سود معامله است.

برای مثال، فرض کنید بازار دارای یک روند نزولی بوده و تریدر دارای یک پوزیشن معاملاتی فروش است و می‌خواهد در بهترین نقطه بازار از معامله خود خارج شده و سود خود را از این پوزیشن داشته باشد، در این حالت می‌تواند از فیبوناچی اکستنشن استفاده کند. در واقع، تریدر می‌تواند از طریق سطوح فیبوناچی اکستنشن حد سود قیمتی خود را مشخص کند و با رسیدن قیمت به این سطح یا نقطه از معامله خارج شود.

تریدرها می‌توانند از ابزار فیبوناچی در تمامی بازارهای مالی از جمله فارکس بهره ببرند. این ابزار نقش کاربردی‌ای در تحلیل تکنیکال دارد و بیش‌تر اندیکاتورها و ربات‌های معاملاتی از نسبت‌های فیبوناچی استفاده می‌کنند.

همچنین اگر پلتفرم معاملاتی شما متاتریدر 4 است و می‌خواهید از این ابزار استفاده کنید، نحوه ترسیم و اضافه کردن آن به چارت نمودار بسیار ساده است، کافی است از قسمت ابزارها، ابزار فیبوناچی مورد نظر خود را انتخاب و بر روی چارت اعمال کنید.

  ۶ راهکار عملی مدیریت استرس در معامله‌گری فارکس

ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که استفاده از ابزار فیبوناچی در بلند مدت و میان مدت بسیار کارامدتر از کوتاه مدت است. بنابراین اگر تایم فریم معاملاتی شما تایم فریم‌های پایین باشد، درصد خطای فیبوناچی ممکن است بسیار زیاد باشد. از این رو، بهتر است در تایم فریم‌های بالا از این ابزار برای شناسایی حمایت و مقاومت بهره ببرید.

 

 

آموزش استفاده از فیبوناچی در معاملات و نحوه ترسیم آن

برای استفاده از فیبوناچی در معاملات باید نحوه رسم آن را در چارت قیمتی بیاموزید در این قسمت نحوه ترسیم فیبوناچی اصلاحی را به شما می‌آموزیم:

یک حرکت سوئینگ را در نظر بگیرید و  از ابتدا تا انتهای این حرکت سوئینگ ابزار فیبوناچی اصلاحی را بکشید.

نحوه رسم ابزار فیبوناچی اصلاحی در یک حرکت سوئینگ صعودی

برای ترسیم فیبوناچی اصلاحی در یک موج صعودی، باید آن را از ابتدا تا انتهای آن موج ترسیم کنید. همان طور که در چارت بالا مشاهده می‌کنید، قیمت از سطح 50٪ دوباره به بالا پرتاب شده است.

در حقیقت، سطح 50٪ در فیبوناچی به عنوان یک سطح حمایتی مهم برای قیمت عمل کرده است، طوری که قیمت با یک پولبک و رسیدن به این سطح دوباره به سمت بالا پرتاب شده و روند صعودی را از سر گرفته است.

در صورتی‌که  پیدا کردن ابتدا و انتهای یک حرکت سوئینگ برای شما دشوار است، می‌توانید از اندیکاتور PIVOTSHL برای این منظور بهره ببرید.

نحوه ترسیم فیبوناچی صعودی در تصویر بالا قابل مشاهده است.

  اورتریدینگ چیست و ۷ راهکار برای جلوگیری از Overtrading

نحوه رسم ابزار فیبوناچی اصلاحی در یک حرکت سوئینگ نزولی

نحوه ترسیم فیبوناچی نزولی در حرکت سوئینگ نزولی.

برای رسم فیبوناچی اصلاحی در یک حرکت سوئینگ نزولی، شما باید این ابزار را از ابتدا تا انتهای حرکت بکشید تا سطوح فیبوناچی به صورت افقی در نمودار ظاهر شود.

نمونه آن را می‌توانید در تصویر بالا مشاهده کنید، در این نمودار همان طور که پیدا است، قیمت از سطح فیبوناچی 0.382 ریجکت شده است.

قیمت پس از ریزش، با انجام پولبک و رسیدن به سطح 0.382 ریجکت شده است و در حقیقت، می‌توان گفت که این سطح به عنوان یک مقاومت مانع قیمت شده است.

در صورتی‌که پیدا کردن ابتدا و انتهای حرکت سوئینگ نزولی برایتان دشوار است، از اندیکاتور PIVOTSHL برای آن بهره بگیرید.

نحوه رسم فیبوناچی اصلاحی را هم در روند نزولی و هم در روند صعودی آموختیم. تریدرها می‌توانند با استفاده از ابزار فیبوناچی و شناسایی سطوح حمایت و مقاومت برای ورود به معامله و خروج از آن بهره ببرند. برای مثال، فرض کنید شما در یک روند صعودی می‌خواهید وارد معامله خرید شوید، در این حالت شما می‌توانید با شروع پولبک و حرکت اصلاحی منتظر بمانید تا قیمت به یکی از سطوح فیبوناچی اصلاحی واکنش دهد، سپس وارد معامله خرید شوید.

در حقیقت، شما می‌توانید برای ورود به معامله، بهترین استفاده را از قیبوناچی اصلاحی داشته باشید.

 

 

 

کلام آخر

ابزار فیبوناچی یک ابزار کارامد در تحلیل تکنیکال است که برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت استفاده می‌شود. تریدرها می‌توانند با استفاده از سطوح فیبوناچی، حمایت و مقاومت احتمالی را در بازار پیش‌بینی کنند و بر اساس آن معاملات خود را انجام دهند.

نوشته شده توسط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

دوره‌های جدید

دوره اشتباهات معامله‌گری
رایــگان

جستجو کنید ...

ثبت نام

نام*

ایمیل

شماره موبایل*

کد تایید*

کد تایید ارسال شده به موبایل خود را وارد کنید