هر معاملهگری که در بازار فارکس قانع نباشد، همواره به دنبال راهی برای بهبود استراتژی و سیستم معاملاتی خود است. یکی از روشها یا استراتژیهایی که معاملهگران در بازار فارکس به کار میبرند، مارتینگل است.
مارتینگل در فارکس چیست؟
مارتینگل یک استراتژی معاملاتی است که معاملهگر به ازای هر معامله زیان ده، با دوبرابر کردن حجم معامله خود سعی در جبران آن ضرر و کسب سود دارد.
انواع استراتژی مارتینگل در فارکس چیست؟
در بازار فارکس انواع استراتژی مارتینگل اعم از هرمی، برعکس و گراند وجود دارد که معاملهگران میتوانند در معاملات خود از آنها بهره ببرند.
در این مقاله میخواهیم در مورد مارتینگل در فارکس صحبت کنیم و کارایی آن به عنوان یک استراتژی معاملاتی در بازار فارکس را مورد بررسی قرار دهیم.
مارتینگل در فارکس برای افراد مبتدی
همان گونه که گفته شد، هر معاملهگری که در بازار فارکس قانع نباشد، همیشه به دنبال راهی برای بهبود سیستم معاملاتی یا استراتژی خود میگردد. از طرفی معاملهگران مبتدی و تازه کار نیز در بازار ممکن است نگاه تک بعدی به موضوعات داشته باشند که این نگاه و تمرکز تک بعدی در بسیاری از موارد از قبیل انتخاب بازار مورد نظر برای معامله، استراتژی خروج، حجم پوزیشن معاملاتی و استراتژی و روانشناسی برایشان گران تمام میشود و سبب ناکامی آنها در بازار میشود.
برای مثال یکی از مواردی که برای معاملهگران مبتدی بسیار سخت جلوه میکند و ممکن است به دلیل تک بعدی بودن دچار اشتباه و خطای فراوان شوند، انتخاب حجم پوزیشن معاملاتی است. برخی از تئوریها در مورد اندازه یا حجم پوزیشن معاملاتی از بازیهای شانسی به ویژه از سیستم پیشرفته شرطبندی نشات میگیرند.
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: نحوه سرمایهگذاری در فارکس
- بیشتر بخوانید: طرز فکر معاملهگرهای برنده
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
استراتژی معاملاتی مارتینگل در فارکس
استراتژی معاملاتی مارتینگل در فارکس، به این صورت است که معاملهگر پس از هر ضرر، با احتمال برد در پوزیشن بعدی حجم آن را دو برابر ضرر قبلی میکند. به بیانی دیگر این تئوری میگوید، زمانی که معاملهگر در یک پوزیشن معاملاتی دچار زیان شود، با دوبرابر کردن حجم پوزیشن بعدی، احتمال بر این است که این پوزیشن معاملاتی سود ده باشد و زیان معامله قبلی را جبران کند. البته استراتژی معاملاتی دیگری وجود دارد که برعکس مارتینگل عمل میکند؛ به این صورت که معاملهگر باید پس از یک پوزیشن معاملاتی سود ده، حجم معامله بعدی را افزایش دهد.
برای مثال جفت ارز یورو دلار (EURUSD) را در نظر بگیرید که با نرخ قیمتی 1 در بازار خرید و فروش میشود. شما یک واحد از این جفت ارز را خریداری میکنید، سپس قیمت تا 0.80 کاهش مییابد و شما در پوزیشن مورد نظر میزان 0.20 ضرر میکنید، در این شرایط شما به جای آن که از معامله مورد نظر خارج شوید یا در همان معامله باقی بمانید، دو واحد دیگر از این جفت ارز را با قیمت 2.6 خریداری میکنید. شما همچنان بازار را رصد میکنید، تا اینکه نرخ جفت ارز مورد نظر به 1.2 افزایش مییابد و شما از هر سه پوزیشن معاملاتی خود خارج میشوید.
در این مثال، سود کلی شما از مجموع این سه واحد که خریداری کردید، 1 دلار خواهد بود. در این مثال نحوه استفاده از استراتژی مارتینگل در فارکس توضیح داده شد. این استراتژی با دو برابر کردن حجم پوزیشنهای معاملاتی و کسب سود کلی، به جلوگیری از ضررهای موقتی در بازار بسیار کمک میکند.
استراتژی مارتینگل در فارکس چگونه کار میکند؟
معاملات مارتینگل در شرایطی کار میکند که احتمال بین سود و زیان برابر باشد. اگر چه در بازار فارکس احتمال 50/50 بین سود و زیان تضمین نمیشود، اما این اطمینان وجود دارد که قیمت جفت ارزها هیچگاه صفر نخواهد شد. از این رو، همواره یک احتمالی بین سود و زیان در انجام معاملات در این بازار وجود دارد.
معاملهگران میتوانند پس از دو برابر کردن پوزیشنهای خود از بازار خارج شوند و بدین ترتیب میانگین قیمت جفت ارز مورد نظر را کاهش دهند و از افزایش نرخ ارز مورد نظر سود کسب کنند. یا اینکه برای مدت زمان طولانی منتظر بمانند تا نرخ ارز مورد نظر افزایش بیابد و سود کنند بدون این که به پوزیشنهای خود بیافزایند.
در برخی اوقات، معاملهگران با افزایش حجم پوزیشنهای معاملاتی خود، سعی دارند، هزینههای موجود را کم کنند. در این شرایط است که استراتژی مارتینگل به کار میآید و به معاملهگران این امکان را میدهد تا بیشترین سود را از بازار داشته باشند؛ به این صورت که مدت زمان طولانی منتظر میمانند تا نرخ ارز مورد نظر به طور قابل توجهی افزایش بیابد. به بیانی دیگر این استراتژی زمان مناسب برای خروج را به معاملهگر شان میدهد.
حال بیایید این استراتژی را به یک مثال به طور قابل توجهی درک کنیم:
فرض کنید شما با مقدار ثابت 10 دلار وارد یک معامله شده اید. ریسک به ریوارد شما 1:1 است. اگر یک برابر سود کنید نتیجه شماره 1 و اگر یک برابر ضرر کنید نتیجه شماره 2 اتفاق میافتد. در معامله مورد نظر شما به جای اتفاق شماره 1، اتفاق شماره 2 یعنی یک برابر ضرر رخ میدهد، در این شرایط شما تصمیم میگیرید در معامله قبل بمانید و یک معامله دیگر با حجم 20 دلار انجام دهید که آن هم با اتفاق شماره 2 همراه میشود و وارد ضرر میشود.
در این شرایط شما در مجموع 30 دلار متحمل ضرر میشوید؛ وقتی این اتفاق در معامله دوم رخ میدهد، شما دوباره وارد یک معامله دیگر با حجم دو برابر حجم پوزیشن قبلی یعنی 40 دلار میشوید، تا زمانی این روند تکرار میشود که اتفاق شماره 1 یعنی سود رخ بدهد. زمانی هم که در نهایت اتفاق شماره 1 رخ دهد و معامله سود ده باشد، سود به اندازهای زیاد و هنگفت است که تمامی ضررهای معاملات قبلی را جبران میکند و حتی فراتر از زیان این معاملات خواهد بود.
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
- بیشتر بخوانید: مهمترین اصطلاحات فارکس که باید بدانید
انواع مارتینگل در فارکس
انواع روشهای مارتینگل در فارکس وجود دارد که هر یک را در ادامه شرح خواهیم داد:
1_ گراند مارتینگل
گراند مارتینگل یکی از محبوبترین انواع ورژنهای مارتینگل در فارکس محسوب میشود. در این نوع مارتینگل، معاملهگر با زیان در هر معامله، حجم معامله بعدی را دو برابر کرده و یک واحد دیگر نیز به حجم دو برابر میافزاید. به بیانی دیگر اگر شما 5 واحد معامله کنید و ضرر کنید، حجم معامله بعدی شما 10+1 یعنی 11 واحد میشود. اگر در این معامله نیز ضرر کنید، حجم معامله بعدی 22+1 یعنی 23 واحد خواهد بود.
این نوع مارتینگل تضمین میکند که با یک برد با سود خالص بیشتر از کل ضرر، رشتهای از باختها شکسته میشود. در این روش، همیشه سود خالص برابر با مبلغ اصلی معامله به علاوه یک واحد دیگر برای هر ضرر خواهد بود.
2_ مارتینگل برعکس (reverse martingale)
مارتینگل برعکس برای معاملهگرانی مناسب است که دوست ندارند معاملات زیان ده را دنبال کنند. به بیانی دیگر در این نوع مارتینگل، معاملهگر بعد از هر معامله سود ده، حجم معامله بعدی را دوبرابر قبلی میکند و در صورتی که متحمل زیان شود، در معامله بعدی حجم معامله را به میزان قبل خود باز میگرداند.
3_ مارتینگل هرمی
استراتژی مارتینگل، یک نوع استراتژی روند محور است که بر رشد سرمایه اولیه معاملهگر با معاملاتی در جهت روند بازار تمرکز دارد. در این نوع مارتینگل، سری یا مجموعه معاملات با حجمهای مختلف پشت هم بعد از هر برد دوباره با حجم اولیه انجام میشود و به کسب حداقل یک واحد سود در هر برد تمرکز دارد. بنابراین، معاملهگر پس از هر برد، اندازه معاملات خود را 1 واحد کاهش میدهد؛ چرا که بر این باور است که هر معامله سود ده یک واحد بیشتر از معامله زیان ده محسوب میشود. این نوع مارتینگل برای معاملهگرانی مناسب است که قصد ندارند مبالغ هنگفتی در بازار معامله کنند و یا کسانی که دنبال نمودن معاملات ضرر ده را دوست ندارند.
- بیشتر بخوانید: معامله بیت کوین در فارکس چگونه است؟
- بیشتر بخوانید: معرفی بروکر باینری آپشن
- بیشتر بخوانید: بهترین سایت اخبار فارکس فارسی
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور میانگین متحرک چیست
مزایای استفاده از مارتینگل در فارکس
استفاده از مارتینگل در فارکس دارای مزیتهایی است که در ادامه ذکر خواهیم کرد:
1_ حذف عواطف و احساسات
با مارتینگل، معاملهگران از گرفتن تصمیمات بر پایه احساسات اجتناب میکنند. برای مثال زمانی که قیمت یک ریزش شدید را تجربه میکند، بسیاری از معاملهگران به خاطر ترس، تصمیم میگیرند از معاملات خود خارج شوند. اینجاست که مارتینگل به کار معاملهگر میآید و دقیقا معاملهگر خلاف این تصمیم را انجام میدهد. مارتینگل دارای یک قاعده و قانون ساده است که معاملهگران دنبال میکنند تا به خاطر ترس از دست دادن، به صورت ناگهانی وار معامله نشوند و یا از یک معامله خارج نشوند. از این رو تمامی تصمیمات مبتنی بر استراتژی و منطق و عاری از احساسات است.
2_ دارای انعطاف است
استراتژی معاملاتی مارتینگل دارای انعطاف است؛ چرا که معامله با سطوح مختلف قیمتی با حجمهای معاملاتی مختلف در بازارهای مختلف را برای معاملهگر فراهم میکند. به بیانی دیگر محدود به استفاده در یک نماد یا جفت ارز نیست، بلکه با تمام جفت ارزها اعم از اصلی، فرعی و غیر معمول کار میکند. همچنین در تمام شرایط و موقعیتهای بازار نظیر بازار روندی، بازار رنج، بازار برگشتی و دیگر بازارها کارآمد است.
چگونه با استفاده از استراتژی معاملاتی مارتینگل در فارکس معامله کنیم؟
ابتدا جفت ارز مورد نظر خود را مشخص کنید و سپس جفت ارز مورد نظر را مورد بررسی قرار دهید که آیا دارای روند است یا در حالت رنج به سر میبرد. در نهایت گذشته قیمت را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید و جفت ارزی انتخاب کنید که فرصتهای بیشتری برای کسب سود داشته باشد.
اولین پوزیشن معاملاتی خود را در جفت ارز انتخابی ثبت کنید. پس از این که جفت ارز خود را انتخاب نمودید، اولین سفارش یا پوزیشن خود را با میزان سود مورد انتظار ثبت کنید. در بازار صعودی، معاملات خرید انجام دهید و در بازار نزولی معاملات فروش انجام دهید.
بازار را دنبال و تحت نظر قرار دهید. درست پس از ثبت اولین سفارش، زمان استفاده از مارتینگل فرا میرسد. بازار را دنبال کنید و اگر نرخ جفت ارز مورد نظر کاهش داشت، حجم پوزیشن معامله را دو برابر کنید، این عمل را تا زمانی تکرار کنید که قیمت جفت ارز مورد نظر دوباره افزایشی شود.
در آخر، زمانی که میزان سود از مجموع زیان فراتر رفت، از معامله خارج شوید. به محض این که قیمت جفت ارز مورد نظر افزایشی شد و تمام زیانهای قبلی را جبران نمود و یک سود خالصی برای شما داشت از معامله خارج شوید.
کلام آخر
اگر چه استفاده از مارتینگل برای بسیاری از معاملهگران جذاب به نظر میرسد، اما استفاده از آن در معاملات باید با احتیاط انجام شود. مشکل اصلی این استراتژی این است که ممکن است به جای اینکه ضرر شما را جبران کند و یا برای شما سود داشته باشد، کل سرمایه شما را نابود کند. از این رو، بسیاری بر این باور هستند که استراتژی مارتینگل ریسک نسبتا زیادی دارد و انجام آن را محکوم به شکست میدانند. پیشنهاد میشود پیش از این که از این استراتژی در معاملات خود بهره ببرید، اطلاعات کافی در مورد آن داشته باشید و در حساب دمو یا مجازی تمرین کنید تا مهارت کافی برای انجام آن در لایو بازار داشته باشید.