الگوی اسپایک Spike pattern، یک الگوی کندلی برگشتی است که بسیاری از تریدرها به واسطه آن تصمیمات معاملاتی خود را در بازار اتخاذ میکنند. موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته میشود، به شرح زیر است:
- الگوی اسپایک Spike pattern چیست؟
- علت ایجاد الگوی اسپایک Spike pattern چیست؟
- نحوه تشخیص الگوی اسپایک Spike pattern در چارت چگونه است؟
- نحوه ترید الگوی اسپایک Spike pattern
الگوی اسپایک Spike pattern چیست؟
الگوی اسپایک Spike pattern، یک الگوی کندلی رایج در بازارهای مالی است که توسط تریدر باتجربه Jack D. Schwager، که نویسنده مشهور کتابهای مالی است، معرفی شد. این الگو، یک الگوی برگشتی به شمار میرود که متشکل از دو حرکت ایمپالس است. قیمت با توجه به روند فعلی مارکت، دارای مومنتوم صعودی یا نزولی بوده، سپس بلافاصله در جهت مخالف حرکت میکند و کل حرکت را پس میگیرد. الگوی اسپایک Spike pattern، شبیه به حرف باریک v انگلیسی است.
الگوی اسپایک دارای دو نوع صعودی و نزولی است که در ادامه هر یک را به تفصیل بررسی میکنیم.
- بیشتر بخوانید: کندل دوجی
- بیشتر بخوانید: الگوی کندل ستاره دنبالهدار
- بیشتر بخوانید: استراتژی پیپسینگ در فارکس
الگوی اسپایک نزولی Bearish spike pattern
الگوی اسپایک معمولا با یک خبر یا رویداد خاص شکل میگیرد. برای مثال، برخی اخبار در تقویم اقتصادی که عمدتا از نظر اقتصادی بیش از حد ارزشگذاری شده باشند، باعث میشوند قیمت به صورت شارپی صعود کند.
سپس، پس از یک حرکت ایمپالس سریع، قیمت در سقف متوقف شده و یک کندل برگشتی نظیر کندل پین بار، کندل الگوی ستاره دنبالهدار یا کندل هرامی در چارت ظاهر میشود. بعد از تشکیل کندل برگشتی، قیمت با یک کندل به ارزش اولیه خود، جایی که صعود قیمت از آنجا آغاز شده است، برمیگردد. اینجاست که روند فعلی مارکت معکوس میشود و قیمت در جهت مخالف شروع به حرکت میکند.
در شکل بالا میتوانید نمونهای از اسپایک نزولی را مشاهده کنید.
الگوی اسپایک صعودی Bullish spike pattern
این الگو نیز تحت تاثیر برخی اخبار یا رویدادهای مهم اقتصادی در چارت ظاهر میشود، به این صورت که پس از انتشار اخبار یا دادههای مهم اقتصادی، قیمت به صورت شارپی ریزش میکند، سپس جایی در کف متوقف شده و یک کندل برگشتی نظیر کندل چکش، کندل چکش وارونه، کندل هرامی یا نظیر آن در چارت نمایان میشود. پس از تشکیل کندل برگشتی، با کندل بعدی قیمت به ارزش اولیه خود، یعنی جایی که ریزش شارپی از آنجا آغاز شده است، بازمیگردد، اینجاست که روند فعلی مارکت معکوس شده و قیمت خلاف جهت روند شروع به صعود میکند.
علت ایجاد الگوی اسپایک Spike pattern چیست؟
به عنوان یک قاعده کلی، علت ایجاد الگوی اسپایک در مارکت، عامل انسانی یعنی احساساتی نظیر حرص، ترس و طمع است. حرص و طمع باعث میشود، تریدرها پس از شروع حرکت ایمپالس، پوزیشن معاملاتی برای خود باز کنند، اما این ممکن است برای ادامه رشد یا صعود کافی نباشد. اینجاست که ریزش آغاز میشود و تریدرها به دلیل ترس از دست دادن پول به صحنه میآیند و به طور گشترده پوزیشنهای باز خود را میبندند. پس از اینکه قیمت به نقطه شروع خود باز میگردد، به صعود یا نزول خود ادامه میدهد.
عامل دیگری که باعث تشکیل الگوی اسپایک در بازار میگردد، زمانی است که تریدرها با پوزیشنهای معاملاتی که حجم سنگینی دارند، به روی صحنه میآیند. در این حالت، اگر به عمق مارکت نگاهی بیاندازید، میبینید که حجم زیادی از پوزیشنهای معاملاتی در قیمت فعلی در حال خریداری شدن هستند، عمق مارکت با این پوزیشنها پر شده و قیمت به ارزش یا سطوح اولیه خود بازمیگردد.
نحوه تشخیص الگوی اسپایک Spike pattern در چارت چگونه است؟
همانگونه که بیان شد، اطلاعات و اخبار اقتصادی جدید، یکی از دلایل عمده تشکیل این الگوی کندلی در مارکت است. درحقیقت، چنین اخبارو دادههای اقتصادی مهمی بر احساسات سرمایهگذاران تاثیر میگذارند و باعث حرکات نا منظم در قیمت میشوند. برای مثال، در یک روند صعودی بسیار قوی، قیمت در تلاش برای تشکیل سقف جدید بوده، اما در پایان نزدیک به همان ناحیهای که صعود آغاز شده است، بسته میشود و زمانی که تب و تاب صعود میخوابد، یک کندل برگشتی در چارت نمایان میشود.
اگر بخواهیم در این باره یک مثال معروف بزنیم، میتوانید به سقوط 22 درصدی شاخص داوجونز در سال 1987 اشاره کنیم.
حرکت قیمت در یک روند نزولی نیز برعکس است. حرکت با قیمت بسیار پایینتر شروع میشود، اما در نهایت نزدیک به محدوده کندل قبلی، بسته میشود. پس از تشکیل الگوی کندلی اسپایک، تریدر متوجه نمایان شدن یک کندل برگشتی نظیر چکش یا چکش وارونه میگردد.
علیرغم اینکه الگوی اسپایک به طور مکرر در چارت ظاهر میگردد، اما تشخیص آن دشوار است. از آنجایی که الگوی اسپایک معمولا خود بخشی از یک الگوی دیگر نظیر الگوی سر و شانه، الگوی دوکف یا الگوی دوسقف است، پس از شروع تشکیل این الگوها، معمولا پولبک وجود دارد، از این رو میتوانید با توجه به این موضوع الگوی اسپایک را نیز تشخیص دهید.
برای تشخیص بهتر الگوی اسپایک بهتر است به جای چارت کندلی از چارت خطی استفاده کنید، زیرا این الگو در چارت خطی بهتر قابل تشخیص است. همچنین، در چارت کندلی، از آنجایی که انتهای الگوی اسپایک، یک کندل ایمپالس بزرگ صعودی یا نزولی ظاهر میشود و پس از بسته شدن این کندل، قیمت دارای پولبک است، از این رو، این قضیه نیز میتوانید در تشخیص بهتر این الگو کمککننده باشد.
- بیشتر بخوانید: الگوی جعلی
- بیشتر بخوانید: الگوی v در تحلیل تکنیکال
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور فراکتال چیست؟
نحوه ترید الگوی اسپایک Spike pattern
باید بگوییم که معامله الگوی اسپایک مانند هر الگوی دیگری ریسکهای مربوط به خود را دارد. از آنجایی که در حین تشکیل این الگو، بازار دارای نوسانات بسیاری است و این حالت بسیار سریع رخ میدهد، باید به عنوان یک تریدر حرفهای بتوانید، تصمیمات برقآسا بگیرید. به بیانی دیگر مهم است که تریدر بتواند درست در لحظه معکوس شدن مارکت، به محض اینکه تشکیل دومین سمت اسپایک آغاز میشود، بسه به نوع اسپایک اینکه صعودی یا نزولی باشد، وارد پوزیشن معاملاتی خرید یا فروش شود.
علاوه بر این، تریدر باید به سرعت، نقطه خروج از معامله و میزان حجم پوزیشن معاملاتی را تعیین کند.
نمونهای از ترید فروش با استفاده از الگوی اسپایک در سقف
همانطور که نمودار در تصویر مشاهده میکنید، قیمت برای مدت طولانی در حال صعود بوده است، که در جایی یک خبر مهم یا داده اقتصادی مهمی منتشر میشود و شرایط مارکت را زیر و رو میکند، حالا هر چه این خبر غیر منتظرهتر باشد، حرکت بازار جنجالیتر و بزرگتر خواهد بود.
قیمت بالا میرود، اما در کندل بعدی متوقف میشود. در این مثال، کندل بعدی مرد آویزان یا مرد معلق است، سپس قیمت پولبک میزند. در حالت نرمال، یک پوزیشن معاملاتی فروش باید در محدوده آخرین کف قبل از حرکت ایمپالس باز شود که در این مثال، یک پوزیشن فروش در محدوده قیمت بسته شدن کندل برگشتی، باز میگردد.
برای گذاشتن استاپ لاس، باید آن را در جایی امن، یعنی بالاتر از سقف قرار دهید. میزان سود نیز بر اساس اندازه استاپ لاس محاسبه میشود. به خاطر داشته باشید که پوزیشن معاملاتی فروش مورد نظر شما در همان آغاز روند، باز شده است، از این رو، به جای قرار دادن حد سود، بهتر است استاپ لاس خود را جا به جا کنید که به این رویداد تریلینگ استاپ گفته میشود.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
نمونهای از معامله خرید با استفاده از الگوی اسپایک در کف
همانطور که در نمودار تصویر بالا مشاهده میکنید، قیمت برای مدت طولانی نزولی بوده است. قیمت با یک حرکت ایمپالس یک ریزش شارپی را تجربه میکند، سپس متوقف شده که این موضوع با کندلی نظیر چکش یا چکش وارونه در چارت نمایان میشود. در کندل بعدی که قیمت به ارزش اولیه یا شروع خود برمیگردد، تریدر میتواند پوزیشن خرید برای خود باز کند.
استاپ لاس در این الگو، بهتر است زیر آخرین کف قرار داده شود، مانند الگوی قبلی نیز، حد سود بر اساس اندازه لات محاسبه میشود. البته برخی منابع پیشنهاد میدهند که بهتر است حد سود به اندازه الگوی اسپایک باشد. با این حال، به خاطر داشته باشید که شما در آغاز روند، وارد پوزیشن معاملاتی خرید میشوید، از این رو، منطقی است به جای قرار دادن حد سود، استاپ لاس خود را جا به جا کنید یا تریلینگ استاپ انجام دهید.
اینکه استاپ خود را جا به جا کنید، در مقایسه با قرار دادن حد سود، اگرچه انتخاب عالی نیست، اما این امکان را به تریدر میدهد تا سود بیشتری از آن خود کند.
ترید الگوی اسپایک مانند هر الگوی کندلی دیگری، دارای ریسک است. با این حال، شما میتوانید با داشتن یک استراتژی دقیق میزان ریسک آن را به حداقل برسانید، به شرطی که تمام اصول استراتژی خود را رعایت کرده و به آن پایبند باشید.
کلام آخر
الگوی اسپایک Spike pattern، یک نوع الگوی کندلی است که به افزایش یا کاهش قابل توجه حرکت قیمت به دلیل تغییر سنتیمنت بازار اشاره دارد. این الگو شبیه به حرف انگلیسی v است که هم در روند نزولی و هم در روند صعودی اتفاق میافتد. این الگو قابلیت آن را دارد که به عنوان یک استراتژی معاملاتی، در تصمیمات معاملاتی تریدر نقش داشته باشد.
منابع: