مارجین تریدینگ margin trading چیست؟

خواندن این مطلب

11 دقیقه

زمان میبرد!

به دنبال بروکر مناسب کاربران داخل کشور هستید؟
برورکر fx24 یکی بهترین انتخاب‌هاست!

در این مقاله قصد داریم در مورد مارجین تریدینگ Margin trading که به آن معاملات مارجین نیز در بازارهای مالی گفته می‌شود، صحبت کنیم. مارجین یکی از اصطلاحات معمول در بازار اقتصاد است که معانی گوناگونی برای آن وجود دارد، اما در دنیای بازارهای مالی به وثیقه‌ای اطلاق می‌شود که تریدر در اختیار بروکر یا کارگزاری قرار می‌دهد تا بتواند به ازای آن با دریافت مبلغی اعتبار به انجام ترید بپردازد. اگر قصد دارید کاملا این مفهوم را درک کنید، بهتر است تا انتهای مقاله همراه باشید. موضوعات این مقاله شامل موارد زیر است:

  • مارجین تریدینگ Margin trading یا معاملات مارجین چیست؟
  • مزایای مارجین تریدینگ Margin trading چیست؟
  • ریسک‌های مارجین تریدنگ چیست؟
  • اصطلاحات معمول در مارجین تردینگ
  • بهترین بروکر یا کارگزاری برای مارجین تریدینگ کدام است؟
  • انواع مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین کدام است؟

مارجین تریدینگ Margin trading یا معاملات مارجین چیست؟

مارجین تریدینگ چیست؟

همان‌گونه که اشاره شد، مارجین به وثیقه‌ای اطلاق می‌شود که تریدر در اختیار بروکر یا کرگزاری قرار می‌دهد تا بتواند با دریافت مبلغی بیش‌تر از بروکر به انجام معامله بپردازد. در حقیقت، مارجین برای پوشش ریسک مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا در مارجین تریدینگ، تریدرها با قرض گرفتن پول چند برابر پول وثیقه‌ای خود می‌توانند به انجام معاملات بپردازند و این قضیه برای بروکر یا کارگزاری ریسک بالقوه به شمار می‌آید.

نام دیگر مارجین تریدینگ، معاملات با استفاده از اهرم یا لورج است (Leveraged trading). به عبارتی دیگر، شما می‌توانید در مارجین تریدنگ با چند برابر سرمایه خود در بازار فارکس معامله کنید، که این امر با استفاده از اهرم ارائه شده توسط بروکر میسر می‌گردد.

بنابراین، مارجین تریدنگ یا معاملات مارجین، به معنای وام گرفتن پول از بروکر یا کارگزاری است تا تریدر بتواند با استفاده از آن در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس در نمادهای معاملاتی خرید  فروش انجام دهد. ارجین تریدنگ می‌تواند سود معاملات را چند برابر کند، اما به همان نسبت نیز باعث افزایش ریسک و ضرر می‌گردد.

 

 

 

 

مزایای مارجین تریدینگ Margin trading چیست؟

مارجین تریدینگ در بازارهای مالی مزایای گوناگونی برای تریدرها دارد که در ادامه قصد داریم به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره‌ای داشته باشیم.

1_ قابلیت استفاده از اهرم یا لورج

در مارجین تردینگ برخلاف معاملات عادی، تریدر می‌تواند با استفاده از ابزار ارائه شده توسط بروکر یا کارگزاری تا چندین برابر سرمایه خود ریسک یا به بیانی دیگر معامله کند. این مورد یکی از کلیدی‌ترین مزیت‌های مارجین تریدینگ به حساب می‌آید.

2_ چند برابر شدن سود معاملات

از آنجایی که تریدر در معاملات مارجین می‌تواند از اهرم استفاده کند، این امکان را نیز دارد که تا چندین برابر سرمایه خود ترید انجام داده، درنتیجه سود حاصل از معامله نیز چندبرابر خواهد بود. اما در نظر داشته باشید به همان میزان که سود حاصل از معاملات با استفاده از اهرم می‌تواند چندین برابر شود، میزان ضرر احتمالی نیز چندین برابر می‌شود. این مورد نیز دومین مزین مارجین تریدینگ محسوب می‌شود.

  حساب دمو فارکس چیست؟ چرا باید حساب دمو فارکس داشته باشیم؟

3_ دارای انعطاف

بازپرداخت وام یا قرضی که تریدر از بروکر دریافت می‌کند، زمان‌بندی ثابتی ندارد. در حقیقت، تریدر در مارجین تریدینگ، تا وقتی که به اصول و قوانین بروکر یا کارگزاری پایبند باشد و بیش‌تر از یک حدی در ضرر نباشد، می‌تواند از مارجین یعنی پول قرضی بروکر استفاده کرده و بعدا آن را بازپرداخت کند.

 

 

 

 

ریسک‌های مارجین تریدنگ چیست؟

مارجین تریدینگ دارای ریسک کال مارجین است.

مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین مزایای بسیاری دارد که در قسمت قبل به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره‌ای داشتیم. در این قسمت قصد داریم معایب یا محدودیت‌های مارجین تریدینگ را برایتان عنوان کنیم.

1_ پرداخت بهره به بروکر یا کارگزاری

استفاده از مارجین تریدینگ در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس، رایگان نیست. تریدر باید در قبال قرض یا پولی که از بروکر دریافت می‌کند، بهره آن را نیز پرداخت کند. نرخ بهره نیز به عوامل بسیاری از قبیل سیاست‌ها و قوانین بروکر دارد و با توجه به شرایط مارکت و میزان پولی که تریدر به عنوان قرض دریافت می‌کند، متغیر است. در اکثر کارگزاری‌ها میزان نرخ بهره چیزی بین 4 تا 12 درصد است که تریدر باید صزف نظر از این‌که در معاملات سود کرده است یا متحمل ضرر شده است، باید آن را به بروکر انتخابی خود پرداخت کند.

2_ کال مارجین یا مارجین کال Margin call

یکی از معایب مارجین تریدینگ یا انجام معاملات با استفاده از اهرم، این است که تریدر می‌تواند تا چند برابر سرمایه خود، معامله کند. حال اگر تریدر ضضرده باشد و میزان اکوئيتی حساب یا سطح مارجین از یک حد مشخصی پایین‌تر رود، بروکر اعلام کال مارجین می‌کند. در کال مارجین تریدر تنها دو فرصت پیش روی خود دارد یا پوزیشن مورد نظر را ببندد یا این‌که حساب خود را با سرمایه اضافی شارژ کند. اگر تریدر نتواند این اقدامات را انجام دهد، حساب مسدود خواهد شد.

3_ لیکوئید شدن حساب معاملاتی

یکی از دیگر از معایب مارجین تریدینگ آن است که حساب معاملاتی شما لیکوئيد شود. به بیانی دیگر اگر به اصول و قوانین بروکر پایبند نباشید و بیش‌تر از میزانی که باید ریسک کنید، در صورت ضرر ده بودن حساب معاملاتی  و اتفاق افتادن پدیده کال مارجین، اگر تریدر نتواند مطابق با سیاست بروکر، سرمایه خود را افزایش دهد، حساب معاملاتی تریدر لیکوئيد خواهد شد. این امر ممکن است بدون اطلاع بروکر به تریدر انجام شود و درصورت وقوع، کل حساب از دست خواهد رفت و تریدر سرمایه خود را از دست می‌دهد.

  پرایس اکشن به سبک لنس بگز

4_ چند برابر شدن ضرر احتمالی

یکی دیگر از معایب مارجین تریدینگ یا معاملات با استفاده از اهرم آن است که احتمال ضرر نیز چند برابر می‌شود، زیرا تریدر ممکن است با استفاده از اهرم تا چندین برابر سرمایه خود معامله کند، که این امر علاوه بر چند برابر کردن سود احتمالی، میزان ضرر احتمالی را نیز چند برابر می‌کند.

 

 

 

 

 

 

اصطلاحات معمول در مارجین تریدینگ

اصطلاحات معمول در مارجین تریدینگ که هر معامله‌گری باید بداند.

در این قسمت به اصطلاحات معمول و رایج در مارجین تریدینگ می‌پردازیم که هر تریدری باید با آ‌ن‌ها آشنایی داشته باشد:

1_ حداقل مارجین Minimum margin

حداقل مارجین، به میزان سرمایه اولیه گفته می‌شود که برای سپرده‌گذاری در حساب مارجین مورد نیاز است تا تریدر بتواند به انجام معامله بپردازد. حساب‌های مارجین مختلف، هر کدام میزان حداقل مارجین مربوط به خود را دارند، که این مورد کاملا به بروکر انتخابی تریدر بستگی دارد.

2_ کال مارجین یا مارجین کال Margin call

پدیده کال مارجین یکی از اصطلاحات رایج در بازارهای مالی از جمله فارکس است. این پدیده تلخ زمانی اتفاق می‌افتد که موجودی حساب معاملاتی تریدر از یک میزان مشخصی بنابر قوانین بروکر کم‌تر شود، اگر این امر رخ دهد، بروکر کال مارجین اعلام می‌کند و تریدریا باید پوزیشن معاملاتی خود را ببندد یا این‌که سرمایه اضافی به حساب خود اضافه کند، در غیر این‌صورت بروکر حساب معاملاتی تریدر را به طور خودکار می‌بندد و باقی‌مانده موجودی حساب را به عنوان خسارت از تریدر دریافت می‌کند. این اتفاق در مارجین تریدینگ ممکن است برای هر تریدری که به اصول مدیریت سرمایه و ریسک پایبند نیست، رخ بدهد.

3_ مارجین نگهداری Maintenance margin

مارجین نگهداری به حداقل اکوئیتی گفته می‌شود که تریدر باید در حساب مارجین خود پس از انجام معامله داشته باشد. در حال حاضر براساس قوانین FINRA، مارجین نگهداری باید 25 درصد ارزش کل سرمایه حساب مارجین را داشته باشد. اگر سرمایه تریدر از میزان مارجین نگهداری کم‌تر شود، کال مارجین یا مارجین کال رخ می‌دهد که در این حالت تریدر باید معاملات خود را بسته یا موجودی حساب خود را افزایش دهد یا اصطلاحا سرمایه اضافی به حساب معاملاتی خود منتقل کند.

4_ مارجین آزاد یا قابل استفاده Free margin یا Useable margin

مارجین آزاد یا مارجین قابل استفاده  Free marginبه میزان سرمایه‌ای از تریدر در حساب معاملاتی گفته می‌شود که در پوزیشن‌های باز معاملاتی سرمایه‌گذاری نشده است، درنتیجه برای باز نمودن پوزیشن‌های جدید در دسترس است. برای محاسبه مارجین آزاد کافی است، کل میزان اکوئیتی حساب را از میزان مارجین استفاده شده در معاملات، کسر کنیم.

  تقاطع طلایی و تقاطع مرگ در بازارهای مالی چیست؟

5_ مارجین استفاده شده Used margin

مارجین استفاده شده به میزان مارجین یا سرمایه‌ای گفته می‌شود که برای پوزیشن های باز معاملاتی تریدر مورد استفاده قرار گرفته است.

6_ مارجین اولیه Initial margin

مارجین اولیه درصدی از قیمت خرید یک ارز یا یک دارایی به شمار می‌آید که تریدر باید هنگام مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین آن را نقدا پرداخت کند. به بیانی دیگر، مارجین اولیه نوعی وثیقه است که بروکر برای پوشش ضررهای احتمالی از شما می‌خواهد.

7_ مارجین ایزوله Isolated margin

مارجین ایزوله به میزان مارجینی اشاره دارد که تریدر به هر معامله یا پوزیشن معاملاتی اعم از پوزیشن معاملاتی خرید و پوزیشن معاملاتی متعلق می‌دهد. بنابراین، اگر تریدر در یک پوزیشن معاملاتی وارد ضرر شود، این ضرر بر دیگر پوزیشن‌های معاملاتی تریدر تاثیر نمی‌گذارد. مارجین ایزوله به تریدرهای نوپا کمک می‌کند تا حد امکان ریسک ترید را کاهش داده و از ضررهای بزرگ اجتناب کنند.

8_ کراس مارجین Cross margin

کراس مارجین به حالتی گفته می‌شود که پوزیشن‌های معاملاتی تریدر اعم از خرید و فروش از یک استخر مارجین تغذیه می‌کنند. به عبارتی دیگر، اگر یک پوزیشن معاملاتی وارد ضرر شود، این ضرر از سود دیگر پوزیشن‌ها کسر می‌شود. همچنین، برخلاف مارجین ایزوله، کراس مارجین این امکان را به تریدر می‌دهد تا از کل مارجین موجود استفاده کند، که البته سود احتمالی معاملات را چندین برابر می‌کند و به همان میزان نیز ضرر احتمالی افزایش می‌یابد.

9_ لیکوئید شدن Liquidation

لیکوئید شدن در مارجین تریدینگ به معنای این است که بروکر بدون اطلاع به تریدر و کاملا اجباری پوزیشن‌ یا پوزیشن‌های معاملاتی او را می‌بندد یا اصطلاحا می‌فروشد، زیرا معامله تریدر وارد ضرر شده و اکوئیتی حساب معاملاتی او از میزان مارجین نگهداری کم‌تر شده است. با این اقدام بروکر پول قرض داده به تریدر را باز پس می‌گیرد.

 

 

 

 

بهترین بروکر یا کارگزاری برای مارجین تریدینگ کدام است؟

این‌که تریدر برای مارجین تریدینگ در بازار فارکس کدام بروکر را انتخاب کند، کاملا به خود او بستگی دارد، زیرا در حال حاضر بروکرهای معتبر زیادی در سطح جهانی هستند که مارجین تریدینگ ارائه می‌کنند و خدمات خوب و استانداردی را در اختیار معامله‌گران و سرمایه‌گذاران قرار می‌دهند.

  نفت در فارکس با چه نمادی و چگونه معامله می‌شود؟

اما خب پیدا کردن یک بروکر خوب که به کاربران ایرانی نیز خدمات ارائه دهد و تریدر ایرانی بتواند با خیال راحت و بدون هیچ مشکلی ترید کند، به دلیل وجود تحریم‌ها کمی دشوار است، زیرا بروکرهای درجه یک دنیا معمولا به کاربران ایرانی خدمات نمی‌دهند، اما با این وجود، بروکرهای زیادی هستند که به کاربران ایرانی نیز بدون هیچ مشکلی خدمات نسبتا خوبی ارائه می‌کنند.

بروکرهایی نظیر Interactive broker، moomoo، Degiro، Captrader، Robinhood، eToro، Alpaca trading، Trade zero، Webull، LYNX بروکرها یا کارگزاری‌های معتمد و دارای رگولاتوری هستند که به کاربران ایرانی نیز خدمات ارائه می‌کنند.

علاوه بر بروکرهای ذکر شده، بروکرهای زیادی وجود دارند که تریدر می‌تواند یکی را انتخاب کند، اما توصیه می‌شود پیش از این‌که یک بروکر یا کارگزاری برای مارجین تریدینگ انتخاب کنید، حتما در مورد آن تحقیقات لازم و کافی داشته باشید.

انواع مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین کدام است؟

در مارجین تریدینگ، معامله‌گر پوزیشن خرید و پوزیشن فروش می‌تاند داشته باشد.

در مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین، تریدر هم می‌تواند پوزیشن لانگ یا خرید Long position داشته باشد، هم پوزیشن فروش یا شورت Short position می‌تواند داشته باشد. در پوزیشن معاملاتی لانگ یا خرید، تریدر تصمیم می‌گیرد یک دارایی را با پیش‌بینی این‌که با احتمال بالا در لحظه‌های آتی صعودی است، خریداری کند. در پوزیشن فروش یا Short دقیقا برعکس است، تریدر با پیش‌بینی این‌که دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر احتمالا نزولی خواهد بود، وارد پوزیشن معاملاتی فروش در مارجین تریدینگ می‌گردد.

سایر نکات مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین

در این قسمت برخی نکات مهم را در رابطه با مارجین تریدینگ برایتان بازگو می‌کنیم که لازم است هر تریدری برای موفقیت در بازار فارکس آن‌ها را رعایت کند تا بتواند به کسب درآمد از این بازار دست پیدا کند.

  • با حساب دمو یا آزمایشی مارجین تریدینگ را آغاز کنید
  • اگر می‌خواهید با حساب واقعی یعنی پول واقعی مارجین تریدینگ را شروع کنید، حتما با مبالغ کم این اقدام را انجام دهید
  • حتما برای خود استراتژی معاملاتی طراحی کنید تا به صورت دقیق تمامی اصول انجام ترید در آن درج شده باشد
  • به اصول استراتژی معاملاتی خود پایبند باشید و آن را به حالت مکتوب دربیاورید
  • مدیریت ریسک و سرمایه را رعایت کنید، زیرا اصل مهم و اساسی برای موفقیت در مارجین تریدینگ همین است.

کلام آخر

در مارجین تریدینگ یا معاملات مارجین Margin trading، تریدر می‌تواند با استفاده از پولی که از بروکر وام می‌گیرد، چندین برابر سرمایه‌ای که به بروکر می‌دهد، معامله کند که این امر با اهرم ارائه شده توسط بروکر میسر می‌شود. در مارجین تریدینگ تریدربا استفاده از اهرم به همان میزان که احتمال دارد، سود زیادی از بازار کسب کند، ممکن است متحمل ضرر نیز بشود.

 

منابع:

نوشته شده توسط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

دوره‌های جدید

دوره اشتباهات معامله‌گری
رایــگان

جستجو کنید ...

ثبت نام

نام*

ایمیل

شماره موبایل*

کد تایید*

کد تایید ارسال شده به موبایل خود را وارد کنید