ریسک در فارکس امری اجتنابناپذیر است و اگر بدون داشتن اطلاعات کافی وارد این بازار شوید، احتمال آن هست که بخش قابل توجهی از سرمایهٔ خود را در همان ابتدای کار از دست بدهید. برای جلوگیری از این ضرر باید یادگیری مهارت مدیریت ریسک در فارکس را در اولویت قرار دهید. ما در ابتدای این مقاله راجعبه مقولهٔ ریسک که به طور کلی در تمامی بازارهای مالی وجود دارد صحبت میکنیم و سپس ۴ مورد از زمینههای اصلی ریسک در فارکس را به شما میشناسانیم. در آخر هم به مهمترین بخش این مبحث میرسیم، یعنی راهکارهایی برای مدیریت ریسک در فارکس.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
ریسک در بازارهای مالی
به صورت کلی فعالیت در هر کدام از بازارهای مالی جهانی از بورس گرفته تا طلا و سکه با ریسک همراه است. همانطور که شما میتوانید سود قابل توجهی از این بازارها کسب کنید، با یک اشتباه ممکن است بخش قابل توجهی از سرمایه اولیه خود را نیز از دست بدهید.
حتی ممکن است ماجرا کمی پیچیدهتر باشد و اصلا ربطی به اشتباه شما نداشته باشد. اخبار و شرایط اقتصادی در یک لحظه میتوانند جهت بازار و به تبع شرایط معاملات را تغییر دهند.
ریسک در فارکس نیز از این قاعده مستثنی نیست و میتواند به عوامل مختلفی ارتباط داشته باشد. بخش بعدی ریسکهای مرتبط با معاملات در فارکس را بررسی میکنیم.
ریسکهای مرتبط با معاملات در فارکس چیست؟
البته که از لحاظ تئوری هر تصمیمی در زمینهٔ امور مالی با ریسک همراه است، اما قسمتهایی از بازار هستند که جزو زمینههای پرریسک در فارکس محسوب می شوند. شناسایی این زمینهها، مقدمهای است برای مدیریت ریسک در فارکس. بیایید با هم به ۴ مورد از مهمترین آنها نگاهی بیندازیم.
ریسک در معاملات فارکس
بازار مالی فارکس، بازار تبدیل ارزهاست. در این بازار معاملهگران از ارز یک کشور برای خرید ارز کشور دیگر استفاده میکنند. بدیهی است اولین ریسک در فارکس مربوط به ریسک در معاملات است. اگر ارز مورد نظر برای معامله را به درستی انتخاب نکنید، متحمل ضرر در معامله خواهید شد. برای جلوگیری از ریسک در معاملات فارکس، تحیلیلها و سیگنالهای بازار را با دقت بررسی کنید.
اخبار و شرایط سیاسی
بازار فارکس به دلیل ماهیت جهانیاش، به شدت تحت تاثیر اخبار و رویدادهای سیاسی قرار دارد. رویدادهای سیاسی میتوانند نوسانات قابل توجهی در قیمت ارزها ایجاد کنند و برای معاملهگران، چه باتجربه و چه مبتدی، ریسک قابلتوجهی به همراه داشته باشند. چند نمونه از ریسکهای مربوط به اخبار سیاسی در بازار فارکس عبارتند از:
- تنشهای ژئوپلیتیکی: درگیریهای بین کشورها، مانند جنگ اوکراین که شاهد آن بودیم، میتوانند به طور قابلتوجهی بر بازارهای مالی تاثیر بگذارند.
- انتخابات و تغییرات در دولت: نتایج انتخابات و روی کار آمدن یک دولت جدید با سیاستهای اقتصادی متفاوت منجر به نوسانات ارزی در بازار فارکس خواهد شد.
- سیاستهای پولی: تصمیمات بانک مرکزی در مورد نرخ بهره و سایر ابزارهای سیاست پولی بر قیمت ارزها در فارکس تاثیر مستقیم دارد.
- ناآرامیهای اجتماعی: ناآرامیهای اجتماعی، اعتراضات و تنشهای سیاسی در یک کشور میتواند منجر به عدم قطعیت و بیثباتی در آن شود و به نوبهٔ خود تغییراتی در اقتصاد جهانی ایجاد کند.
انتخاب استراتژی
معامله در فارکس و خرید و فروش ارز در فارکس به آن راحتی که به نظر میآید نیست. برای معامله در فارکس باید استراتژی داشته باشید و البته استراتژی معاملاتی خود را با دقت و آگاهانه انتخاب کنید.
چندین استراتژی معاملاتی برای فعالیت در بازار فارکس وجود دارد که برای کمترین ریسک در فارکس باید با توجه به شرایط خودتان (میزان سرمایه، زمان معامله و …) بهترین استراتژی معاملاتی را انتخاب کنید.
- استراتژی معامله در محدودهها
- استراتژی روند در فارکس
- استراتژی اسکالپ در بازار فارکس
- معامله در زمان انتشار اخبار
- معاملهگری موقعیتی یا پوزیشن تریدینگ
- استراتژی ترید روزانه در فارکس
- استراتژی معامله بر اساس پرایس اکشن
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
زمان ورود و خروج یا زمان معامله
زمان ورود به یک خرید و یا زمان فروش آن، در بازار مالی فارکس اهمیت زیادی دارد و میتواند تعیین کننده سود و زیان شما باشد. به صورتی که یکی از استراتژیهای انجام معامله در فارکس، معامله در زمان انتشار اخبار است. بازار مالی فارکس برای کشورهای مختلف در ساعات مشخصی باز و بسته میشود و شما برای معامله روی ارز هر کشور، باید بر اساس ساعات بازگشایی بازار آن کشور اقدام کنید.
نکاتی برای کاهش ریسک در بازار مالی فارکس
همان طور که گفتیم، ریسک در فارکس اجتناب ناپذیر است و شما با ورود به این بازار مالی، عملا ریسک روی سرمایه خود را پذیرفتهاید. اما روشها و تکنیکهایی نیز وجود دارد که با کمک آنها میتواند تا حد زیادی این ریسک را مدیریت کنید و سرمایه خود را حفظ کنید.
آموزش
یک ضرب المثل قدیمی در مورد بازار فارکس وجود دارد:
این یعنی برای موفقیت در بازار فارکس شما مدام باید در حال آموزش باشید. برای مدیریت ریسک در فارکس باید هر لحظه به دنبال دانش بازار باشید و از آموختن دست نکشید. حتی بزرگترین معامله گران زمانی که دست از یادگیری کشیدهاند، ضررهای بزرگ را تجربه کردهاند.
مدیریت سرمایه
تعیین میزان خرید و فروش روزانه، میزان نقدینگی مورد نیاز در پرتفوی و مواردی از این چنین، مدیریت سرمایه نامیده میشود. هرگز نباید همهی سرمایهی خود را روی یک معامله قرار دهید. حتی برای خرید یک ارز مشخص باید در چند مرحله عمل کنید تا در صورت پایین آمدن و ضرر کردن، بتوانید میانگین کم کنید و از ضرر بیشتر جلوگیری کنید.
- بیشتر بخوانید: دراوداون یا افت سرمایه در فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: کتاب روانشناسی معامله گری
- بیشتر بخوانید: حجم بازار فارکس
روانشناسی معاملهگری
بازار فارکس به شدت تحت تأثیر اخبار سیاست جهان قرار دارد. شما باید روانشناسی بازار را بلد باشید و بدانید که در صورت انتشار هر خبری، بازار ممکن است چه واکنشی نسبت به آن نشان دهد.
استفاده از ابزارهای مناسب (تکنیکال و فاندامنتال)
اندیکاتورها میتوانند به شما کمک کنند تا شرایط بازار را شناسایی کنید و برای تصمیمات بعدی برنامه ریزی کنید. ابزارهای تحلیل بازار به صورت تکنیکال و فاندامنتال را یاد بگیرید و با بررسی تحلیلهای کارشناسان به صورت روزانه، اطلاعات خود در مورد بازار را افزایش دهید.
برای مثال حجم در تعادل (OBV) نمایانگر فشار خرید مورد نیاز برای حفظ روندهای صعودی است و با کمک آن میتوانید روند قیمتی ارزهای در حال صعود را بررسی کنید. فراموش نکنید که سیگنال گیری رمز موفقیت در بازار فارکس است.
کلام آخر
مهارت مدیریت ریسک در فارکس از آن مباحثی است که هرچه زودتر درموردش بخوانید و یاد بگیرید، بُرد کردهاید. شما با کسب اطلاعات و تمرین میتوانید بر این موضوع تسلط یابید و احتمال ضرر خود را تا جای ممکن کاهش دهید. ما در این مقاله به موضوع پراهمیت ریسک در فارکس پرداختیم و ابتدا زمینههای پرریسک این بازار را به شما معرفی کردیم و سپس سراغ راهکارهایی برای مدیریت و کاهش ریسک در این بازار رفتیم.