خط روند در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال یکی از مباحث کاربردی است که به شما در تحلیل و پیشبینی بازار کمک میکند. نحوهٔ رسم خط روند نکات تخصصی مربوط به خود را دارد که برای استفادهٔ درست و اصولی از آن باید این نکات را از همین ابتدا بلد باشید. ما در این مقاله به تمامی این سوالات پاسخ میدهیم: «خط روند چیست؟ کاربرد آن در تحلیل تکنیکال به چه صورت است؟ انواع خط روند کدامند؟ چگونه یک خط روند درست و استاندارد رسم کنم؟ شکسته شدن خط روند در تحلیل تکنیکال نشانهٔ چیست؟». در پایان این مقاله هم برجستهترین نکات مربوط به این موضوع را به صورت تیتروار با هم مرور میکنیم تا مطمئن شوید که همهچیز را خوب به یاد میآورید.
خط روند چیست؟
منظور از خطوط روند در تحلیل تکنیکال آن دسته از خطوطی هستند که معاملهگران با وصل کردن مجموعهای از قیمتها به یکدیگر بر روی نمودار، به رسم آن میپردازند. معاملهگرانی که از تحلیل تکنیکال برای ارزیابی وضعیت بازار استفاده میکنند، برای پیدا کردن یا پیشبینی مسیر حرکت قیمت در آینده، معمولاً به رسم خط روند متوسل میشوند.
خط روند یکی از اصطلاحات مهم در فارکس است که شما به عنوان یک معاملهگر علاوه بر شناخت آن باید نحوه ترسیم و شناسایی آن در معاملات را نیز بدانید.
رسم خط روند در دو جهت نزولی یا صعودی صورت میگیرد. مبداً هر خط روند معمولاً بالاترین یا پایینترین قیمت سهم در بازهی زمانی (تایم فریم) مشخصی است که قیمت از آنجا تغییر جهت چشمگیری داده است (همان نقطهی بازگشت یا پیوت). خطوط روند در واقع نمایش تصویری از مقاومتها و حمایتهای یک سهم، ارز و یا هر نوع دارایی دیگر بر روی نمودار است که میتواند اطلاعات کاربردی، دربارهی سرعت و حرکت قیمت در اختیار معاملهگران قرار دهد.
استفاده از روند و رسم خط روند زمانی اهمیت میابد که قیمت یک دارایی در روندی صعودی در حال ایجاد قلههای جدید قیمت بوده یا در روندهای نزولی در حال ثبت درههای جدید باشد. بسیاری از معاملهگرانِ بازارهای مالی، اغلب سعی میکنند که معاملات خود را در جهت حرکت روند انجام دهند یا اصطلاحاً با روند همراه باشند.
انواع خط روند
همانطور که تا الان فهمیدید، به جهت کلیِ حرکت قیمت در بازارهای مالی در بازههای زمانی مشخص، روند گفته میشود. در تحلیل تکنیکال روندها را با رسم خط روند پیدا میکنند. به صورت کلی سه نوع خط روند در تحلیل تکنیکال وجود دارد:
۱. روند صعودی: وقتی خط روند از پایین به بالا میرود، نشاندهندهی روند صعودی قیمت است.
۲. روند نزولی: وقتی خط روند از بالا به پایین میرود، نشاندهندهی روند نزولی قیمت است.
۳. روند افقی یا رنج (خنثی): زمانیست که خط روند تقریباً افقی و بدون شیب است، و نشاندهنده عدم حرکت روند مشخص و حرکت جانبی است.
رسم خط روند علاوه بر اینکه به شناسایی روند آتیِ یک دارایی کمک میکند، میتواند اطلاعات مفیدی دربارهی نقاط بازگشت و تغییر روند قیمت نیز در اختیار معاملهگران قرار دهد. بهطور کلی در تمام بازارهای مالی، روندهای صعودی و نزولی دائماً در حال شکلگیری و از بین رفتن هستند. روند نزولی یک سهم یا ارز به شما نشان میدهد که به احتمال زیاد آن دارایی در حال حاضر تمایل دارد در بازههای زمانی آینده نیز کاهش قیمت را به ثبت برساند و به همین ترتیب، روند صعودی بیانگر پتانسیل افزایش قیمت است.
چگونه خط روند را تشخیص دهیم و آن را رسم کنیم؟
همانطور که گفته شد، برای تشخیص روند کاهش یا افزایش قیمتِ سهم در بازهی زمانی مورد نظر شما، میتوانید از رسم خط روند در تحلیل تکنیکال استفاده نمایید. در واقع یک معاملهگر که بر مبنای تحلیل تکنیکال معامله میکند، میتواند با استفاده از خط روند، نواحی مقاومت یا حمایت یک سهم را بسته به نزولی یا صعودی بودن روند کلی، به دست آورد.
همانطور که میدانید، این برآیند عرضه و تقاضاست که باعث افزایش یا کاهش قیمت در بازار میشود؛ بنابراین با تشخیص روند که منوط به رسم صحیح خط روند است، میتوانید آن قسمت از نمودارِ قیمت را که نشاندهندهی پتانسیل بالا برای افزایش تقاضا یا عرضه میباشد، تشخیص دهید.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
اما چگونه میتوان خط روند را بهدرستی رسم کرد؟
چگونگی رسم خط روند
ابتداییترین نکتهای که برای رسم صحیح خط روند باید در نظر بگیرید، این است که به حداقل دو نقطه یا دو قیمت بر روی نمودار نیاز دارید. گفتیم که معمولاً بالاترین یا پایینترین قیمت یک دارایی در یک بازهی زمانی مشخص را به عنوان نقطهی شروع در نظر میگیرند و بسته به روند سهم، دومین نقطه ممکن است در جایی بالاتر یا پایینتر از نقطهی آغاز در نظر گرفته شود؛ اگر بالاتر باشد به خطِ روند صعودی و اگر پایینتر باشد، به خطِ روند نزولی دست خواهیم یافت.
با توجه به نکته بالا به تصویر زیر نگاه کنید:
علاوه بر آنچه گفته شد برای رسم خط روند لازم است تا سه نکتهی زیر را همواره در تحلیلهای خود مد نظر قرار دهید:
1. هرچه بازهی زمانی یا تایمفریمِ تحلیل تکنیکال شما بزرگتر باشد، میتوانید خط روند مطمئنتری را رسم کنید. پس توصیه میشود در ابتدا، برای تمرین رسم خط روند به سراغ تایمفریمهای بزرگتر بروید.
2. در رسم خط روند صعودی یا نزولی ممکن است قسمتی از خط با پایین یا بالای بدنهی کندل همپوشانی داشته باشد، اما نکتهی حایز اهمیت این است که باید بکوشید تا حد امکان، خط روند را طوری رسم کنید که از بدنهی کندلها نگذرد و تقریباً مماس با اوج یا قعر آنها رسم شود.
تصویر زیر را نگاه کنید. با توجه به این تصویر انتخاب اشتباه نقطهها باعث میشود که در یک خط روند در دو تایم فریم، نتایج کاملا متفاوتی داشته باشد.
3. هیچگاه سعی نکنید که خط روند را به زور با نمودار مورد نظر خود تطبیق دهید. اگر میبینید خط روند شما مطابقت زیادی با نمودار قیمت ندارد و مثلاً از بدنهی کندلهای متعدد میگذرد، پس به احتمال بسیار زیاد خط روند شما به کل اشتباه است و نتوانستهاید روند را بهدرستی تشخیص دهید. به صورت خلاصهتر خط روند باید با روند کلی بازار همجهت باشد.
شکسته شدن خط روند در تحلیل تکنیکال نشانه چیست؟
معمولاً با شکسته شدن خط روند در فارکس، انتظار بر این است که از این پس جهت حرکت قیمت تغییر کند و اصطلاحاً روند عوض شود. اما تشخیص شکست خط روند تا حدی دشوار است؛ چرا که در بسیاری موارد قیمت تنها موقتاً و به مقدار کمی از خط روند عبور کرده و آن را میشکند؛ اما چندان طولی نمیکشد که بار دیگر به زیر آن برگردد. اگر شکست خط روند را اشتباه تشخیص دهید و به محض شکسته شدن آن دست به معامله بزنید، به احتمال زیاد دچار زیان بسیاری خواهید شد.
از سوی دیگر اگر بیش از حد صبر کنید تا کاملاً از شکسته شدن خط روند مطمئن شوید، ممکن است دیگر فرصت چندانی برای کسب سود مورد نظر خود نداشته باشید. پس راهحل چیست؟
علاوه بر آموزش و کسب مهارت لازم در کار با خط روند، همواره پیش از معامله دو نکتهی زیر را نیز مد نظر قرار دهید:
1. اگر قیمت، خط روند را شکست و به اندازهی حداقل سه یا چهار کندل بالای آن تثبیت شد، میتوانید با خیال راحتتری وارد معامله شوید.
2. پس از شکست خط روند، ممکن است روند بهسرعت عوض نشده و در کندلهای آینده شاهد پولبکهایی باشیم که باید بتوانید آنها را تشخیص دهید.
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
پیدا کردن نقطه ورود با خط روند
بسیاری از معاملهگران بازارهای مالی برای پیدا کردن نقطهی ورود و خروج از یک معامله ابتدا باید به پیدا کردن خط روند و تحلیل دادههای آن بپردازند. این دسته از معاملهگران همواره معاملات خود را وقتی قیمت به خط روند نزدیک میشود، باز کرده یا میبندند.
اتخاذ این استراتژی بهویژه در معاملات فیوچرز کاربرد دارد؛ چرا که آستانهی استاپ لاس یا حد ضرر شما را بالاتر میبرد. اما اگر معاملهگری بتواند رسم خط روند را بهدرستی انجام داده و سپس مقاومتها و حمایتهای مهم قیمت را بر اساس آن شناسایی کند، میتواند همواره پیش از تغییر جهت چشمگیر قیمت و اصطلاحاً تغییر روند، بهموقع وارد معامله شده و بیشترین سود ممکن را کسب کند. پس چنانچه بر حسب تحلیل تکنیکال معامله میکنید، بهتر است چگونگی رسم خط روند را بهخوبی بیاموزید.
نکات مهم خط روند در تحلیل تکنیکال
بیایید یک بار دیگر نکات مهم این مبحث را با هم مرور کنیم:
- خط روند در دو جهت صعودی و نزولی رسم میشود و برای رسم خط روند همواره باید به نقاط بازگشت توجه کنید.
- خط روند را طوری رسم کنید که کمترین تعداد کندل را قطع کند و با پایین یا بالای اکثر کندلهای مهم مماس شود.
- رسم صحیح خط روند میتواند مقاومتها و حمایتهای اصلیِ قیمت را برای شما نمایان کند.
- شکسته شدن خط روند با یک یا دو کندل در تایمفریم مد نظر شما لزوماً به این معنی نیست که جهت حرکت قیمت تغییر کرده، بنابراین پیش از ورود به معامله، صبر کنید تا قیمت بالای خط روند تثبیت شود.
کلام آخر
یادگیری نحوهٔ رسم خط روند و استفاده از آن برای تحلیل تکنیکال، برای یک تریدر حرفهای امری ضروری است. ما در این مقاله از آکادمی کندل به بررسی کاربرد خط روند در تحلیل تکنیکال و چگونگی رسم آن پرداختیم و مهمترین نکات مربوط به این مبحث را با هم مرور کردیم تا هیچ شک و شبههای برایتان باقی نماند.