اعتماد به نفس در معاملهگری از آن دست نکات مهمی است که در دورههای آموزشی به آن توجه چندانی نمیشود، اما در واقعیت خیلی موثرتر از آن است که بشود آن را نادیده گرفت. داشتن اعتماد به نفس باید در یک حد و اندازهٔ سالمی باشد، به طوری که هم نداشتنش به یک تریدر آسیب میزند و هم زیاد داشتنش.
در این مقاله به مبحثی از روانشناسی معاملهگری میپردازیم. ابتدا عدم اعتماد به نفس در معاملهگری فارکس را بررسی میکنیم و راهکارهایی برای مواجهه با آن یاد میگیریم، و سپس ضررهای اعتماد به نفس کاذب در معاملهگری را توضیح میدهیم و به روشهای مقابله با آن می پردازیم.
عدم اعتماد به نفس در معاملهگری فارکس
نداشتن اعتماد به نفس در هر کاری می تواند مشکلاتی را برای افراد ایجاد کند و معاملهگری نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مهمترین نکات برای افزایش مهارتهای معاملهگری این است که اعتماد به نفس داشته باشید.
در کلیترین مفهوم، من معتقدم که اعتماد به نفس یعنی:
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در معاملهگری
یک معاملهگر موفق باید سعی در ارتقا اعتماد به نفس سالم خود داشته باشد. در ادامه راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در دنیای معاملهگری را بیان می کنیم.
تسلط بر روال کار
همیشه بخاطر داشته باشید که بازار معمولا قابل پیشبینی نیست. در واقع هیچ راه مطمئنی وجود ندارد که شما بفهمید معاملهتان سودده هست یا ضررده! به طور کلی باید به این باور برسید که:
من توانایی تحلیل بازار با موفقیت معقول را دارم.
شما نباید درباره نتیجه معاملات خود وسواس داشته باشید، بلکه فقط باید روی پیروی از قوانین استراتژی معاملاتی خود تمرکز کنید.
پیروی از استراتژی معاملاتی خود، یک حرکت موفقیت آمیز است و در صورتی که در شرایط سخت بازار توانستید این کار را انجام دهید باید به خودتان افتخار کنید.
به صورت کلی برای رسیدن به اعتماد به نفس در معاملهگری باید:
- انتظار معقولانه و واقع بینانه از خود داشته باشیم.
- روتین ترید داشته باشیم، بدون عذر و بهانه و سهلانگاری، با نظم و انضباط ترید کنیم.
- باید به تمام تریدهای خود وزن یکسان بدهیم و بیخود و بی جهت سودهایمان را بزرگ نکنیم.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
یادگیری، تمرین و استمرار
به عنوان یک معاملهگر، کلید اعتماد به نفس و موفقیت این است که هر روز خود را آماده کنید تا از عهده هر سناریویی که بازار برای شما تعیین میکند برآیید.
به یاد داشته باشید که یادگیری در این بازار پایان ندارد.
تمرکز بر برآیند کلی معاملات
برخی تریدرها با یک برد مغرور میشوند و با یک باخت روحیهٔ خود را میبازند. این بیثباتی و عدم اعتماد به خود، نتایج خوبی به همراه نخواهد داشت. یکی از اصول بدیهی داشتن اعتماد به نفس در معاملهگری این است که به برآیند کلی معاملاتتان توجه کنید؛ یعنی مجموع سود و ضرر خود را در طی یک بازهٔ زمانی طولانیمدت، مثلا یکماهه یا ششماهه در نظر بگیرید. تنها کاری که باید بکنید این است که سعی کنید برآیند کلی معاملاتتان مثبت باشد، و در این راه ممکن است یک یا چند باخت را هم تجربه کنید. باید بدانید که هیچ اشکالی ندارد و هدف ما این نیست که همهٔ معاملاتمان موفق باشند. باید روحیهٔ خود را حفظ کرده و بر خروجی نهایی کار تمرکز کنیم.
مثبت نگر باشید
تاکنون کدام فرد موفقی را دیدهاید که نگرشی منفی در زندگی خود داشته باشد؟
برعکس، افراد موفق همواره سعی در دیدن نکات مثبت شخصیت و زندگی خود دارند تا بتوانند نتایج بهتری حاصل کنند. پس تمرکز خود را روی تواناییهای خود بگذارید و به جای منفی بافی به بهبود استراتژی معاملاتی خود بپردازید.
کنترل ترس از ضرر
در معاملهگران بدون اعتماد به نفس، ترس از ضرر یا ناراحتی بعد از آن بیشتر از خوشحالی ناشی از سود است و معاملهگر باید سعی کند این تعادل را حفظ کند.
برای این کار کافیست:
- به دانشی که کسب کردهاید اعتماد کنید و در معاملاتتان دچار تردید نشوید.
- به یاد داشته باشید که همه معاملات قرار نیست با سود بسته شوند و اگر معامله به ضرر ختم شد، اعتماد به نفس خود را از دست ندهید.
- بدانید که ضرر کردن جز جدانشدنی از معاملهگری است.
- هدف از ترید کردن، ضرر صفر نیست !
- هنر معاملهگری یعنی داشتن سود و ضرر در کنار هم. در نهایت باید برآیند مثبتی داشته باشید.
اگر میخواهید بدانید چطور جلوی ضررهای خود را بگیرید مقاله جلوگیری از ضرر در فارکس را میتوانید مطالعه کنید.
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
اعتماد به نفس کاذب در معاملهگری
شاید در بسیاری از کارها داشتن اعتماد به نفس زیاد ویژگی خوبی باشد و باعث شود احساس بهتری داشته باشیم اما متاسفانه در معاملهگری اعتماد به نفس زیاد باعث ایجاد اشتباه و در نهایت آسیب و ضرر معاملهگر می شود!
همانطور که احتمالا میدانید به این نوع اعتماد به نفس، اعتماد به نفس کاذب میگوییم.
پس از سودهای پیاپی یک اعتماد به نفس کاذب به سراغ ما میآید که در نتیجه باعث بالا رفتن ریسک، ترید، افزایش حجم پوزیشنها، انجام معاملات اشتباه و در نهایت ضرر میشود.
به عنوان یک معاملهگر برای اینکه دچار اعتماد به نفس کاذب نشویم یا آن را برطرف کنیم، از راه کارهای زیر می توان استفاده کرد.
نقد ایدههای معاملاتی
یعنی بعد از باز کردن معامله به این فکر کنیم که چه اتفاقی باعث بهم خوردن معامله و ضررده شدن آن خواهد شد؟ در این صورت چه اقدامی خواهید کرد؟
همیشه باید یک برنامه دوم داشته باشید.
ژورنال نویسی
حتما ژورنالنویسی کنید چون اینکار واقعیت را به ما نشان میدهد.
ذهن ما برای محافظت از ما، واقعیت تلخ را کتمان میکند که در ترید کردن همان ضرر کردن است و همین کتمان ضرر کردن و عدم پذیرفتن آن میتواند باعث از دست دادن تمام دارایی شود.
میخواهید در مورد ژورنال نویسی بیشتر بدانید؟ مقاله زیر را بخوانید.
تهیه چک لیست
چک لیست همه جانبهای داشته باشیم و بهش پایبند باشیم و بدون آن ترید نکنیم. در این حالت فقط بر اساس چارچوب خود ترید میکنیم و دچار اعتماد به نفس زیاد نمیشویم و معاملات خارج از چارچوب انجام نمیدهیم.
کلام آخر
اعتماد به نفس در معاملهگری و تاثیر آن بر سود یا ضرر هر تریدر به قدری مهم و پررنگ است که نمیشود به آن بیتوجهی کرد. اگر شما هم میخواهید فعالیت در بازارهای مالی را به عنوان یک شغل اصلی ادامه دهید، یادگیری مهارتهای مرتبط با افزایش اعتماد به نفس و کنترل هیجانات باید از مهمترین اقداماتتان باشد که در این مقاله راهکارهایی برای مقابله با عدم اعتماد به نفس و همچنین اعتماد به نفس کاذب را شرح دادیم.