یکی از اصلیترین تفاوتها میان معاملهگران موفق و ناموفق این است که معاملهگران موفق از اشتباهات خود آگاه هستند و از تکرار این اشتباهات اجتناب میکنند، اما معاملهگران ناموفق برعکس عمل کرده و همواره در دام این اشتباهات معاملاتی میافتند. برخی از اشتباهات تریدرها شامل موارد زیر است:
- ترس از دست دادن ترید
- ترید همزمان در چند جفت ارز که دارای همبستگی مثبت هستند
- انتخاب بروکر اشتباه
- اضافه کردن حجم به معاملهای که در ضرر است
- ترید صرفا براساس تحلیل فاندامنتال و دادههای اقتصادی
- معامله خلاف جهت روند بازار
- تعداد معاملات زیاد
اما اشتباهات خطرناکتری هم وجود دارد، به همین دلیل در این مقاله قصد داریم بزرگترین اشتباهات تریدرها در فارکس را بررسی کنیم و برای هر یک از آنها راهکاری کارآمد ارائه کنیم.
بزرگترین اشتباهات تریدرها در فارکس
تریدرها در معاملات فارکس ممکن است مرتکب اشتباهات زیادی شوند، اما در بین این اشتباهات، رایج ترین و خطرناکترین آنها به شرح زیر است:
1_ عدم آموزش و دانش کافی
بازارهای مالی از جمله فارکس، یکی از پیچیدهترین روشها برای کسب درآمد محسوب میشوند. یکی از رایجترین اشتباهاتی که معاملهگران مبتدی مرتکب میشوند، عدم آموزش کافی است. بسیاری از معاملهگران ناموفق پیش از این که به اندازه کافی آموزش ببینند، معاملات خود را شروع میکنند، که البته در این صورت شکست آنها در بازار قطعی است.
همان طور که گفته شد، شروع انجام معاملات بدون آموزش کافی و دانش تخصصی از بازارهای مالی نظیر فارکس، محکوم به شکست است. خوشبختانه حجم عظیمی از محتواها و ویديوهای آموزشی در حوزه بازار فارکس برای معاملهگران مبتدی وجود دارد که به طور خاص برای مبتدیان طراحی شده است. از این رو، پیشنهاد میشود آموزش را جدی بگیرید و تا دانش کافی از این بازار کسب نکردید، معاملات خود را آغاز نکنید.
2_ نداشتن پلن معاملاتی
یکی از رایجترین اشتباهاتی که معاملهگران مرتکب میشوند این است که بدون داشتن یک پلن یا برنامه معاملاتی، فعالیت معاملاتی خود را در بازار شروع میکنند. بسیاری از معاملهگران مبتدی برای فعالیت در بازار و شروع معاملات بیش از حد مشتاق هستند، طوری که عجولانه و بدون داشتن یک برنامه معاملاتی، ترید را آغاز میکنند که این یک اشتباه بزرگ است. یکی از ویژگیهای تریدر موفق، حفظ نظم و انضباط و پایبندی به استراتژی معاملاتی است که بدون داشتن یک برنامه معاملاتی، امری دشوار و غیر ممکن محسوب میشود.
اما سوال اصلی اینجا است که ویژگیهای یک برنامه معاملاتی خوب چیست؟
یکی از اولین فاکتورهایی که باید مورد بررسی قرار دهید این است که چرا معامله میکنید؟ اهداف شما از انجام معامله چیست؟ آیا صرفا به دنبال یک چالش جدید یا سرگرمی برای گذراندن زمان خود هستید یا در پی یک شغل جدید؟ در حقیقت باید گفت که شفافیت در اهداف در شکلگیری برنامه معاملاتی بسیار موثر است، از این رو، باید به پاسخ سوالاتی که در ادامه عنوان میشود، فکر کنید.
- قصد دارید چه نوع معاملهگری باشید؟
- چقدر زمان به معاملات اختصاص میدهید؟
- شرایط ورود و خروج شما به معامله در بازار چیست؟
- میزان سود شما در معامله چقدر است؟
- در هر معامله چه میزان ریسک میکنید؟
- حداکثر مبلغی که میتوانید در بازار از دست بدهید، چقدر است؟
پاسخ این سوالات را یادداشت کنید و پس از تکمیل پلن معاملاتی خود به آن پایبند باشید.
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر فارکس چه ویژگیهایی دارد؟
- بیشتر بخوانید: خطرات سرمایه گذاری در فارکس چیست؟ چگونه آنها را کاهش دهیم؟
3_ شروع ترید با ریسک بالا
همان گونه که در ابتدای مقاله عنوان کردیم، تمامی معاملهگران اشتباه میکنند و این اشتباهات منجر به زیان میشوند. تریدرهای مبتدی در مقایسه با معاملهگرانی که تجربه نسبتا بالایی دارند، مرتکب اشتباهات بیشتری در بازار میگردند. از این رو، توصیه میشود، معاملهگران مبتدی در ابتدای فعالیت معاملاتی خود ریسک زیادی نکنند. بهتر است در ابتدا با حجم کم معامله کنید و به تدریج بر میزان حجم معامله اضافه کنید.
راهکار دیگری که میتوانید برای کاهش ریسک انجام دهید، تمرین با حساب دمو یا آزمایشی است. در حقیقت قبل از این که در لایو بازار معامله کنید، تا میتوانید در حساب دمو تمرین کنید. حساب دمو این امکان را به شما میدهد که بدون ریسک سرمایه خود، تجربیات و دانش خود از بازار را تقویت کنید.
4_ تصمیمگیری بر اساس احساسات
در حین انجام معامله، کوهی از عواطف و احساسات مختلف به سراغ معاملهگر میآید. معاملهگران موفق قادر هستند تمامی این احساسات نظیر ترس، طمع، خشم، اندوه و هیجان را کنترل کنند، کاری که برای معاملهگران مبتدی و تازه کار بسیار دشوار است.
شما هرگز نمیتوانید به طور کامل از شر احساسات خلاص شوید، علاوه بر این، خودتان هم نمیخواهید این اتفاق بیفتد. به بیانی دیگر گاهی لازم است، تریدر از معامله خود ترس داشته باشد. در حقیقت یکی از بزرگترین اشتباهات تریدرها در فارکس این است که نمیتوانند احساسات خود را کنترل کنند و در نتیجه تصمیمگیری آنها حین انجام معامله بر اساس احساساتشان خواهد بود. اینجاست که داشتن یک پلن یا برنامه معاملاتی شفاف به کمک شما میآید تا نظم و انضباط خود را حفظ کنید.
اجازه ندهید ترس شما باعث شود، یک معامله سودده به معامله ضررده تبدیل شود یا طمع شما باعث شود در شرایطی که نباید وارد معامله شوید. تا حد امکان منطقی عمل کنید و همواره قبل از انجام یک ترید از خود بپرسید که آیا این ترید در راستای استراتژی معاملاتی من است یا این که بر اساس احساساتم تصمیم گرفتم ترید کنم؟
5_ اعتماد به نفس بیش از حد و ترید انتقامجویانه
این اشتباهات معمولا زمانی رخ میدهند که تریدرها اجازه میدهند احساسات بر آنها چیره شوند. زمانی که تریدرها چند معامله را با موفقیت پشت سر میگذارند، در دام اعتماد به نفس افراطی میافتند. زمانی که تریدر در یک معامله سود میکند، هیجانزده میشود، قضاوت او مختل میشود و در نتیجه ممکن است به اصول استراتژی خود پایبند نباشد و یا بدون تحلیل و ارزیابی بازار دوباره وارد معامله شود.
این اشتباه را نکنید که فکر کنید سودده بودن در چند معامله متوالی شما را شکستناپذیر میکند. اشتباه دیگری که تریدر را در دام میاندازد، ترید انتقامجویانه است که معمولا پس از ضرر سنگین به سراغ تریدر میآید. این وسوسه ترید انتقامجویانه کاملا امری طبیعی است اما باید تلاش کنید که از انجام آن اجتناب کنید. برخلاف اعتماد به نفس افراطی که بعد از چندین معامله سودده به سراغ تریدر میآید، ترید انتقامجویانه پس از چند ضرر متوالی تریدر را در دام میاندازد.
برای این که در دام این اشتباهات نیافتید، بهتر است به اصول استراتژی خود پایبند باشید. برای مثال برای ضرر روزانه خود سقف تعیین کنید و از این سقف فراتر نروید. همچنین زمانی که چند معامله ضررده متوالی داشتید، بهترین گزینه فاصله گرفتن از بازار و دوری از انجام معاملات جدید است.
6_ عدم جلوگیری از ضرر در معاملات
این اشتباه یکی از بزرگترین اشتباهات تریدرها در فارکس است که منجر به ضررهای سنگین و جبرانناپذیری میشود. معاملهگران مبتدی بیشتر در دام این اشتباه میافتند. دلیل عمده این اشتباه آن است که بسیاری از معاملهگران در برابر اشتباه خود از انجام یک معامله، طفره میروند و نمیخواهند قبول کنند که در معامله مورد نظر اشتباه کردهاند، در نتیجه به جای آن که از معامله خارج شوند، در معامله میمانند و در نهایت متحمل ضررهای سنگین و جبرانناپدیر میشوند.
برای این که مرتکب یک چنین اشتباه بزرگی نشوید، زمانی که آشکار شد بازار علیه تحلیل شما پیش میرود، هر چه زودتر از معامله خارج شوید و هرگز با یک معامله ازدواج نکنید. در ترید هرگز صد درصد حق با شما نیست و شما مرتکب اشتباه خواهید شد، آنچه که مهم است پذیرفتن اشتباه و خارج شدن از معامله برای کاهش ضرر است.
7_ ریسک بیش از حد در هر معامله
شاید با خود فکر کنید این موضوع اهمیت چندانی ندارد، اما متاسفانه باید بگوییم معاملهگرانی که مرتکب این اشتباه میشوند، تعدادشان بیشمار است. بسیاری از معاملهگران با تصور یک معامله با حجم بالا و کسب سود هنگفت در آن، وسوسه میشوند تا با حجم غیر معقولی که ممکن است کل سرمایه آنها را نابود کند ، وارد یک پوزیشن معاملاتی شوند.
در این بازار شما با احتمالات سروکار دارید، بنابراین هر چقدر از یک پوزیشن معاملاتی مطمئن باشید، بازار غیر قابل پیشبینی است و هر لحظه ممکن است خلاف تحلیل شما پیش رود و شما متحمل ضرر شوید. بنابراین حجم پوزیشن معاملاتی خود را معقولانه و اصولی انتخاب کنید تا مرتکب این اشتباه و ضررهای جبرانناپذیر آن نشوید. اگر مرتکب این اشتباه شوید، علاوه بر از دست رفتن سرمایه، بار روانی آن ممکن است تا سالیان سال از ذهن شما پاک نشود.
از این رو، در هر معامله بیش از حد ریسک نکنید. میزان ریسم معقولانه در هر ترید معمولا یک درصد کل سرمایه درنظر گرفته میشود.
8_ نداشتن ژورنال معاملاتی
بسیاری از معاملهگران برای موفقیت بیشتر و رشد سرمایه خود به داشتن ژورنال معاملاتی نیاز دارند. بسیاری از معاملهگران فکر میکنند داشتن ژورنال معاملاتی اهمیت چندانی ندارد، درصورتی که معاملهگر باید تمام جزئیات معاملات خود را چه خوب و چه بد ثبت کند.
برخی از سوالاتی که در ژورنال معاملاتی باید پاسخ دهید به شرح زیر است:
- نقطه ورود معامله کجا است؟
- نقطه خروج معامله کجا است؟
- جفت ارز مورد معامله چه بود؟
- دلایل شما برای ورود به معامله کدامند؟
- نتیجه معامله چه بود؟
- در مورد معامله چه فکر میکنید؟
- برای بهتر شدن معامله چه کاری میتوانستید انجام دهید؟
داشتن ژورنال معاملاتی به شما این امکان را میدهد نه تنها از اشتباهات خود بلکه از موفقیتهای خود نیز یاد بگیرید. درنهایت داشتن ژورنال معاملاتی به تریدر این امکان را میدهد تا مهارتهای معاملاتی خود را توسعه دهد و استراتژی معاملاتی خود را تا حد امکان بهینه کند.
9_ عدم استفاده از حد ضرر در معاملات
استفاده از حد ضرر برای موفقیت در معاملات بخش جداناپذیر این بازار است. به بیانی دیگر یکی از اصول مدیریت ریسک، گذاشتن حد ضرر در هر ترید است که متاسفانه بسیاری از معاملهگران آن را نادیده میگیرند.
اکر معاملهگر این واقعیت را که احتمال ضرر نیز در معامله وجود دارد، بپذیرد، غیر ممکن است بدون گذاشتن حد ضرر ترید کند. ضرر بخش لاینفک این بازار است که باید آن را بپذیرید. از این رو، از حد ضرر استفاده کنید تا بتوانید ضرر خود را کنترل کنید. اگر از حد ضرر استفاده نکنید این احتمال وجود دارد متحمل زیان سنگینی شوید و تمام سرمایه خود را از دست بدهید. با از دست رفتن کل سرمایه، ماهها و حتی سالها طول میکشد تا تریدر از لحاظ روانی بهبود بیابد.
- بیشتر بخوانید: جلوگیری از ضرر در معاملات فارکس
10_ ترید بیش از حد
ترید بیش از حد، یکی دیگر از اشتباهات بزرگ تریدرها در فارکس است. معاملهگرانی مرتکب این اشتباه میشوند که هیچ گونه برنامه یا پلن معاملاتی ندارند و بی قاعده معاملات بیش از حد انجام میدهند. ترید بیش از حد به دلایل مختلفی توسط تریدر انجام میشود که از میان آنها میتوان نیاز مبرم به پول، بی حوصلگی و اشتیاق بیش از حد را نام برد.
راهکار این اشتباه چیزی نیست جز داشتن یک برنامه یا پلن معاملاتی دقیق و شفاف که تمام جزئیات در آن لحاظ شده باشد. داشتن پلن معاملاتی به ویژه برای تریدرهای مبتدی اهمیت دارد که ممکن است در بدو ورود به این بازار دچار سردرگمی شوند. استراتژی معاملاتی مانند نقشه راه عمل میکند و تریدر بدون پایبندی به آن شکست میخورد.
- بیشتر بخوانید: اور تریدینگ و نکاتی برای جلوگیری
11_ نادیدهگرفتن اخبار اقتصادی و ترید در لحظه خبرهای مهم اقتصادی
هر معامله گری باید بداند که برخی رویدادها و اخبار اقتصادی هستند که تاثیر بسیار زیادی بر بازار دارند. برای مثال اگر دادههای مهم اقتصادی منتشر شوند و نتیجه واقعی داده متفاوت از داده پیشبینی باشد، بازار نوسانات بالایی را تجربه میکند بنابراین، اگر معاملهگر اخبار مهم اقتصادی را نادیده بگیرد و حین یا قبل از انتشار داده معامله باز داشته باشد، متحمل ضرر خواهد شد.
نادیدهگرفتن اخبار مهم اقتصادی یک اشتباه جدی است. برای این که مرتکب این اشتباه نشوید، همواره با یک تقویم اقتصادی اخبار مهم و زمان انتشار آنها را چک کنید و در حین و قبل انتشار آنها از ترید خودداری کنید.
- بیشتر بخوانید: تقویم اقتصادی فارکس
12_ داشتن انتظارات غیر واقعی از بازار
متاسفانه یکی از اشتباهات بزرگ تریدرها در فارکس، داشتن انتظارات غیر واقعی از بازار است، آنها با تصور سریع پولدار شدن وارد این بازار میشوند و متاسفانه ترید را با قمار اشتباه میگیرند، در حالی که ترید و موفقیت در آن به مجموعهای از مهارتها، نظم و انضباط و برنامهریزی بلندمدت نیاز دارد.
انتظارات خود را از بازار کاهش دهید و یا انتظارات منطقی از آن داشته باشید. به بیانی دیگر، تریدر باید ترید را نه به عنوان یک شب قمار در کازینو، بلکه به عنوان یک تلاش طولانی مدت درنظر بگیرد.
13_ استفاده از اهرم بالا
استفاده از اهرم یا توانایی وام گرفتن از یک کارگزار برای انجام یک معامله با حجم بالا، بسیار وسوسهانگیز است، به ویژه زمانی که سرمایه تریدر بسیار کوچک باشد. یکی از مزیتهای اهرم این است که شما میتوانید سود زیادی از بازار کسب کنید اما به همان اندازه نیز ممکن است متحمل ضرر قابل توجهی در بازار شوید. بنابراین، در انتخاب اهرم معاملاتی دقت کنید و کمترین میزان اهرم معاملاتی را برای خود انتخاب کنید.
- بیشتر بخوانید: اهرم در فارکس چیست؟
کلام آخر
اشتباهات رایج میان تریدرها بیشمار است، اما از میان بزرگترین اشتباهات آنها میتوان به عدم آموزش و دانش کافی، نداشتن پلن معاملاتی، تصمیمگیری بر اساس احساسات و ترید انتقامجویانه اشاره نمود. برای موفقیت در فارکس، معاملهگر باید از اشتباهات خود در انجام ترید آگاه باشد و از انجام دوباره آنها بپرهیزد. به بیانی دیگر، اگر میخواهید در این بازار بسیار دشوار و پرچالش ماندگار باشید باید این اشتباهات را در فعالیت ترید خود به حداقل برسانید. مهمترین راهکار برای مقابله با این اشتباهات داشتن نظم، پلن معاملاتی دقیق و پایبندی به تمامی اصول آن است.
منابع: