اندیکاتورهای تکنیکال ابزاری سودمند برای تریدرها و تحلیلگران هستند که برای پیشبینی بازارهای مالی از جمله فارکس به کار میروند. یکی از این اندیکاتورها، اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR است. این اندیکاتور برای ارزیابی نوسانات بازار مورد استفاده قرار میگیرد و تریدرها معمولا برای ورود به معامله از آن بهره میبرند. موضوعاتی که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت، به شرح زیر است:
- میانگین محدوده واقعی ATR چیست؟ میانگین محدوده واقعی ابزاری تکنیکال برای ارزیابی نوسانات بازار است.
- فرمول و نحوه محاسبه میانگین محدوده واقعی: محاسبه میانگین محدوده واقعی بر اساس 14 دوره است که در ادامه به طور کامل به آن میپردازیم.
- محدودیتهای میانگین محدود واقعی: یکی از محدودیتهای اصلی اندیکاتور میانگین محدوده واقعی این است که برای شناسایی روند بازار کاربردی ندارد و صرفا نوسانات بازار را ارزیابی میکند.
میانگین محدوده واقعی یا ATR چیست؟
میانگین محدوده واقعی یک اندیکاتور تکنیکال یا فنی است، که برای نخستین بار توسط جی. ولز وایلدر در کتاب مفاهیم جدید سیستم معاملاتی تکنیکال معرفی شد. او در این کتاب به ارزیابی نوسانات قیمتی داراییها میپردازد. بنابراین، میانگین محدوده واقعی یک اندیکاتور نوسانی است. به بیانی دیگر، اندیکاتور میانگین محدوده واقعی برای ارزیابی نوسانات داراییها مورد استفاده قرار میگیرد.
وایلدر در ابتدا این اندیکاتور را برای کامودیتیها یا کالاها طراحی نموده بود اما برای تمامی داراییها مورد استفاده قرار میگرفت. همان گونه که میدانید کالاها نوسانات بیشتری نسبت به سایر داراییها نظیر سهام دارند؛ از این رو، در آنها بیشتر گپهای قیمتی و حرکات محدود اتفاق میافتد. گپهای قیمتی زمانی رخ میدهند که یک کالا حداکثر حرکت مجاز خود را طی یک سشن معاملاتی حین باز شدن انجام میدهد.
بنابراین، یک فرمول نوسان که صرفا بر اساس کف و سقف یعنی های (high) و لو (low) باشد، در ارزیابی نوسانات گپهای قیمتی و حرکاتی از این شکل ناموفق عمل میکند و نمیتواند نوسانات گپها را تحلیل و ارزیابی کند. به همین دلیل، وایلدر میانگین محدوده واقعی یا ATR را طراحی نمود تا قادر به ارزیابی نوسانات گپها باشد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که ATR جهت قیمت را نشان نمیدهد، بلکه صرفا نوسان قیمت را مورد ارزیابی قرار میدهد.
- بیشتر بخوانید: انواع اندیکاتور در بازار فارکس
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور و اسیلاتور
فرمول و نحوه محاسبه میانگین محدوده واقعی ATR
محاسبه میانگین محدوده واقعی ATR بر اساس 14 دوره است که این دوره میتواند روزانه، هفتگی یا ماهانه باشد. به عنوان مثال، میانگین محدوده واقعی جدید برای هر روز در نمودار روزانه و برای هر دقیقه در چارت 1 دقیقه محاسبه میشود.
زمانی که این نقاط میانگین محدوده واقعی به هم متصل میشوند، یک خط پیوسته را تشکیل میدهند که تغییرات در نوسان را طی زمان نشان میدهند. برای محاسبه میانگین محدوده واقعی، نخست باید یک سری محدودههای واقعی مورد محاسبه قرار گیرد. به عنوان مثال، برای یک دوره معاملاتی معین، محدوده واقعی برابر است با حداکثر مقادیر مطلق موارد زیر:
سقف فعلی ـ کف فعلی
کف فعلی ـ کلوز قبلی( کلوز به معنای بسته شدن کندل)
سقف فعلی ـ کلوز قبلی
میانگین محدوده واقعی اولیه با استفاده از روشی که در بالا توضیح داده شد، محاسبه میگردد، اما برای محاسبه میانگین محدوده واقعی اصلی یا ثانویه باید از فرمول محاسباتی زیر استفاده کنید:
CURRENT AVERAGE TRUE RANGE = [Prior Average True Range * 13 + Current True Range] / 14
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
نحوه تفسیر اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR
اگر میانگین محدوده واقعی در حال گسترش باشد، نشاندهنده افزایش نوسانات در بازار است، در صورتیکه میانگین محدوده واقعی هیچ جهت یا روندی را نشان ندهد، محدوده در حال گسترش میتواند مبنی بر فروش یا خرید در دارایی مورد نظر باشد. صعود شارپی یا ریزش شارپی نیز با مقدار بالای میانگین محدوده واقعی همراه است، اما مقدار بالای میانگین محدوده واقعی معمولا موقتی است.
مقدار کم میانگین محدوده واقعی نشاندهنده محدودههای کوچک در یک تعدادی از دورههای متوالی است. به بیانی دیگر، مقدار کم میانگین محدود واقعی نمایانگر نوسان کمتر در قیمت است. اگر میانگین محدوده واقعی برای مدتی مقدار پایینی را نشان دهد، ممکن است مبنی بر احتمال برگشت قیمت، ادامه روند یا نشاندهنده شروع رنج قیمتی باشد.
میانگین محدوده واقعی، اندیکاتوری جهت تحلیل تغییرات نوسانی در قیمت است که میتواند برای ورود به معامله و گذاشتن حد ضرر مورد استفاده قرار بگیرد. معاملهگران میتوانند با استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی، حد ضرر خود را در محدودههایی نظیر رنج قیمتی یا حرکات شارپی تنظیم کنند تا از حرکات غیر عادی قیمت به بالا یا پایین در امان بمانند.
مضرب میانگین محدوده واقعی برای مثال 1.5 میتواند برای ردیابی حرکات غیر عادی قیمت توسط معاملهگران مورد استفاده قرار گیرد. در تصویر بالا میتوانید مشاهده کنید که همزمان با افزایش نوسانات در بازار، اندیکاتور میانگین محدوده واقعی نیز در حال گسترش است.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
میانگین محدوده واقعی و معاملات
معاملهگران میتوانند با استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی و با توجه به میزان نوسان قیمت، یک معامله را از لحاظ درست بودن یا نبودن مورد بررسی قرار بدهند. برای مثال، فرض کنید محدوده معاملاتی برای یک سهام 1.40 است و سهام مورد نظر 40 درصد به بالای میانگین حرکت میکند، در این حالت، معاملهگر سیگنالی مبنی بر خرید سهام دریافت میکند.
با این حال، اگر قیمت سهام از قبل بالاتر از میانگین متحرک رفته باشد، پیشبینی افزایش قیمت در سهام مورد نظر غیر منطقی است و خرید توصیه نمیشود. همچنین، زمانی که قیمت سهام به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین باشد، احتمال ریزش یا کاهش قیمت بسیار زیاد است، در این حالت، استفاده از سیگنال فروش اندیکاتور به شرطی منطقی است که استراتژی معاملاتی خود تریدر نیز سیگنال فروش بدهد.
استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR برای تریگر ورود و خروج معاملات بسیار سودمند است. با این وجود، استراتژی معاملاتی تریدر نباید صرفا بر اندیکاتور میانگین محدوده واقعی متکی باشد. به بیانی دیگر، معاملهگران میتوانند همسو با استراتژی معاملاتی خود از اندیکاتور ATR نیز بهره ببرند.
علاوه بر این، تریدر باید با بررسی گذشته اندیکاتور میانگین محدوده واقعی، حرکات فعلی قیمت را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. مقدار میانگین محدوده واقعی در طور روز دچار تغییر میشود و معمولا کاهش مییابد. با این حال، اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR میتواند پیشبینی رضایتبخشی از تغییرات قیمت و مدت زمان حرکات قیمتی به تریدر ارائه دهد.
- بیشتر بخوانید: اندیکاتور شاخص قدرت نسبی
محدودیتهای اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR
استفاده از اندیکاتور میانگین محدوده واقعی دارای دو محدودیت اصلی است. اول این که اندیکاتور میانگین متحرک واقعی یک معیار یا مقیاس ذهنی است؛ به این معنا که قابل تفسیر است. هیچ یک از مقادیر ATR به طور قطع نشاندهنده برگشت قیمت یا عدم برگشت قیمت نیست. همچنین، تریدر همواره باید دادههای کنونی ATR را با دادههای گذشته آن مقایسه کند تا بتواند ضعف یا قدرت یک روند را شناسایی کند.
دوم این که اندیکاتور ATR روند یا جهت قیمت را در یک دارایی نشان نمیدهد، بلکه صرفا نمایانگر میزان نوسانات حاکم بر بازار است. این موضوع گاهی منجر به سیگنالهای متفاوتی میگردد، به ویژه زمانی که بازار در حال تجربه پیوت (PIVOT) باشد یا روند در محدوده برگشت قیمتی قرارگیرد. به عنوان مثال، افزایش ناگهانی قیمت به دنبال یک حرکت بزرگ که خلاف جهت روند حاکم بر بازار است، سبب میشود برخی معاملهگران به اشتباه تصور کنند که اندیکاتور ATR روند قدیمی و حاکم بر بازار را تایید میکند، در حالیکه چنین نیست.
کلام آخر
اندیکاتور میانگین محدوده واقعی ATR یک اندیکاتور نوسانی است که توسط فردی به نام جی. ولز وایلدر توسعه یافته است. این اندیکاتور همان گونه که از نامش پیدا است، میزان نوسانات قیمتی را نشان میدهد. بسیاری از معاملهگران برای تریگر ورود و قرار دادن حد ضرر از این اندیکاتور بهره میبرند.
منبع: school.stockcharts.com