شاخص قیمت مصرف کننده چیست؟

خواندن این مطلب

7 دقیقه

زمان میبرد!

شاخص قیمت مصرف کننده چیست

شاخص قیمت مصرف کننده چیست؟

به دنبال بروکر مناسب کاربران داخل کشور هستید؟
برورکر fx24 یکی بهترین انتخاب‌هاست!

همه افراد هزینه‌هایی در زندگی دارند که درگیری با امور روزمره به آنها فرصت پرداختن به جزئیات هزینه‌ها را نمی‌دهد. به همین منظور، شاخص قیمت مصرف کننده معرفی شد که وظیفه محاسبه و اندازه گیری ماهیانه تغییر قیمت‌های پرداخت شده مصرف کنندگان برای کالاها و خدمات را بر عهده دارد.

شاخص قیمت مصرف کننده (Consumer Price Index) اندازه گیری همه جانبه از تورم در یک اقتصاد با توجه به بهای تمام شده کالاها و خدمات است. این رقم می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر ارزش یک ارز در رابطه با ارزهای سایر کشورها بگذارد. در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی CPI در معاملات فارکس بپردازیم و هر آنچه که معامله گران نیاز دارند تا درباره شاخص قیمت مصرف کننده بدانند تا بتوانند تصمیم گیری آگاهانه‌ای را اتخاذ کنند را بررسی خواهیم کرد.

شاخص قیمت مصرف کننده CPI چیست؟

شاخص قیمت مصرف کننده چیست

شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) یک شاخص اقتصادی است که بر هزینه کالا و خدمات نظارت می‌کند و به عنوان یک معیار مهم برای شناسایی و اندازه گیری تورم یا کاهش آن عمل می‌کند.

مقدار CPI از طریق وزن دادن به میانگین قیمت سبدی از محصولات در بین کالاها و خدمات مانند مواد غذایی، هزینه‌های حمل و نقل و مراقبت‌های بهداشتی و اندازه گیری تغییر قیمت آنها در طول زمان محاسبه می‌شود.

بنابراین، وقتی مقدار ارز مورد نیاز برای خرید سبد بازار افزایش می‌یابد، تورم رخ می‌دهد و زمانی که مقدار ارز مورد نیاز برای خرید سبد بازار کاهش می‌یابد کاهش تورم ایجاد شده است.

بیشتر بدانید:

اهمیت داده‌های CPI در بازارهای مالی سنتی

داده‌های حاصل از شاخص قیمت مصرف کننده به عنوان یک ابزار حیاتی برای سیاست گذاران، بازارهای مالی، کسب و کارها و مصرف کنندگان عمل می‌کند. بنابراین، سازمان‌های دولتی و کسب و کارها با نظارت دقیق بر CPI می‌توانند وضعیت اقتصادی را بهتر ارزیابی کنند و تصمیمات آگاهانه‌ای را اتخاذ کنند.

  چگونه با کاهش قیمت در بازار فارکس سود کنیم؟

بر طبق ادعای فاستر، داده‌های حاصل از CPI مانند قطب نما هستند که مقامات دولتی و سازمان‌های مربوطه براساس آن می‌توانند تصمیم بگیرند که نرخ بهره را افزایش یا کاهش دهند.

اقلام تاثیرگذار بر شاخص قیمت مصرف کننده

عوامل تأثیرگذار بر شاخص قیمت مصرف کننده

همانطور که گفته شد شاخص قیمت مصرف کننده ابزاری برای تعیین نرخ تورم است و نتیجه مستقیمی ‌بر اقتصاد دارد. شاخص قیمت مصرف کننده تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد که می‌تواند به طرق مختلف بر قیمت کالاها و خدمات تأثیر بگذارد. این عوامل را می‌توان به دو دسته عوامل سمت عرضه و عوامل سمت تقاضا تقسیم بندی کرد که در ادامه نگاه دقیق‌تری به این عوامل خواهیم داشت.

1_ بهای تمام شده

هزینه تولید یکی از عوامل تأثیرگذار بر CPI است. هنگامی ‌که هزینه تولید یا خدمات افزایش می‌یابد کسب و کارها ممکن است تصمیم بگیرند که این هزینه‌ها را در قالب قیمت‌های بالاتر به مصرف کنندگان منتقل کنند.

2_ ترجیحات مصرف کننده

تغییرات در ترجیحات مصرف کننده نیز می‌تواند بر CPI تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر مصرف‌کنندگان شروع به علاقه مندی به یک محصول یا خدمات خاص کنند تقاضا برای آن محصول افزایش می‌یابد و منجر به بالا رفتن قیمت می‌شود. به طور بلعکس، اگر تقاضا برای محصولی خاص کاهش یابد، قیمت آن محصول نیز کاهش می‌یابد.

3_ سطح درآمد

 تغییرات در سطح درآمد افراد نیز ممکن است بر CPI تأثیر بگذارد. زمانی که مصرف کنندگان از درآمد خوبی برخوردار باشند احتمال اینکه تمایل بیشتری به خرج کردن داشته باشند بیشتر است. این افزایش تقاضا منجر به بالا رفتن قیمت‌ها می‌شود.

  انواع تحلیل بازار فارکس برای سود بیشتر

4_ سیاست‌های دولتی

سیاست‌های دولت نیز از دیگر عوامل تأثیر گذار بر CPI است. به عنوان مثال، زمانی که دولت تصمیم به افزایش مالیات می‌گیرد، کسب و کارها این هزینه‌ها را در قالب افزایش قیمت به مصرف کنندگان منتقل می‌کنند.

بنابراین، شاخص قیمت مصرف کننده تحت تأثیر عوامل مختلفی است که به طرق مختلف می‌توانند بر قیمت کالاها و خدمات تأثیر بگذارند. آشنایی و درک این عوامل برای کسب و کارها و سرمایه گذاران می‌تواند به آنها در اتخاذ تصمیم‌گیری‌های آگاهانه در مورد سرمایه گذاری کمک کند.

 

بیشتر بخوانید:

 

 

تاثیر شاخص قیمت مصرف‌ کننده بر نرخ ارز

بازارها معمولاً به شاخص قیمت مصرف کننده به عنوان یک تورم سرفصل یا همان headline inflation رجوع می‌کنند. داده‌های حاصل از CPI بر بازارهای ارز بسیار اهمیت دارد چرا که تورم به طرز چشمگیری بر تصمیمات اتخاذ شده توسط بانک‌های مرکزی در مورد سیاست‌های پولی تأثیرگذار است. با توجه به اینکه بانک‌های مرکزی معمولاً وظیفه کنترل تورم در سطح مناسبی را دارند، سیاست گذاران معمولاً به عنوان مکانیزمی‌ نرخ‌های بهره را افزایش یا کاهش می‌دهند.

تاثیر شاخص قیمت مصرف کننده یا CPI در فارکس و ارز دیجیتال

تاثیر شاخص قیمت مصرف کننده بر بازار ارز دیجیتال

وقتی معامله‌گران داده‌های حاصل از شاخص قیمت مصرف کننده را می‌بینند، متوجه می‌شوند که تصمیمات بانک مرکزی در مورد کاهش، افزایش یا حفظ سطح نرخ تورم بر روند بازار فارکس تاثیرگذار است. بنابراین، با توجه به تأثیرات نرخ بهره بر قدرت یا ضعف ارزها، معامله گران می‌توانند تأثیر اقدامات بانک مرکزی را بر نرخ جفت ارزها مشاهده و پیش بینی کنند.

  درآمد تریدرهای فارکس چقدر است؟!

CPI بالا ممکن است به معنای افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی برای کنترل روند باشد. زمانی که نرخ بهره یک کشور بالا باشد، این احتمال وجود دارد که واحد پول آن کشور با افزایش تقاضا برای واحد پولی آن کشور تقویت شود.

در مقابل، کاهش تورم ممکن است منجر به کاهش نرخ بهره و تقاضای ضعیف‌تری برای پول آن کشور ‌شود و مصرف کنندگان را تشویق به خرج کردن، قراردادن پول بیشتر برای گردش در بازارهای مالی و به طور کلی منجر به تحریک اقتصاد شود.

بنابراین، با توجه به اطلاعاتی که ارائه شد اصلاً تعجبی ندارد که وقتی داده‌های CPI منتشر می‌شوند، نوسانات فارکس اتفاق بیفتد.

داده‌های حاصل از CPI می‌توانند بازار ارزهای دیجیتال را به طرق مختلف تحت تأثیر قرار دهند. به طور مثال، اگر داده‌های حاصل از CPI نشان دهنده این باشد که تورم در حال افزایش باشد، سرمایه گذاران ممکن است به منظور حفظ ارزش دارایی‌های خود ارز دیجیتال بیشتری خریداری کنند. این امر بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیرگذار است.

برعکس، اگر داده‌های حاصل از CPI نشان دهنده این باشد که تورم در حال کاهش باشد، سرمایه گذاران ممکن است پول‌های خود را از بازار ارزهای دیجیتال خارج کنند و به دارایی‌های دیگری مانند سهام یا اوراق قرضه تبدیل کنند. این امر می‌تواند باعث کاهش قیمت ارزهای دیجیتال شود.

رابطه بین داده‌های CPI و بازار ارزهای دیجیتال یک رابطه پیچیده است. برخی از روش‌هایی که داده‌های CPI می‌توانند بر بازار ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند عبارتند از:

پوششی در برابر تورم: اگر در کشوری تورم در حال افزایش باشد این احتمال که افراد آن کشور دارایی‌های خود را به ارز دیجیتال تبدیل کنند زیاد می‌شود تا بتوانند از ثروت خود در برابر از دست دادن ارزش محافظت کنند. این امر می‌تواند باعث افزایش قیمت ارزهای دیجیتال شود.

  بهترین سایت اخبار فارکس فارسی

دارایی سوداگرانه: برخی از سرمایه گذاران ممکن است از ارزهای دیجیتال به عنوان یک دارایی سوداگرانه یاد کنند. به این معنا، که بر روی افزایش قیمت دارایی در آینده شرط بندی می‌کنند و این امر، در شرایطی که هیچ تورمی ‌وجود نداشته باشد، می‌تواند باعث افزایش قیمت ارزهای دیجیتال شود.

روش پرداخت: برخی از کسب و کارها ممکن است از ارزهای دیجیتال به عنوان شیوه‌ای برای پرداخت استفاده کنند. این امر ممکن است باعث افزایش تقاضا برای ارزهای دیجیتال شود که ممکن است بر قیمت آنها تأثیر بگذارد.

همانطور که گفته شد، پیش بینی تأثیر داده‌های CPI بر بازار ارزهای دیجیتال دشوار است. با این وجود، در هنگام معامله، سرمایه گذاران باید موارد زیر را در نظر داشته باشند:

  • داده‌های CPI همیشه دقیق نیستند. اندازه گیری قیمت تمام کالاها و خدماتی که در سبد CPI گنجانده شده است دشوار است.
  • داده‌های حاصل از CPI تنها یکی از عواملی است که می‌تواند بر بازار ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارد. عوامل دیگری مانند اخبار، تحولات سیاسی و تکنولوژی و تمایل سرمایه گذاران در طول زمان نیز باید در نظر گرفته شود.

 

بیشتر بدانید:

 

کلام آخر

شاخص قیمت مصرف کننده به صورت ماهانه با قضاوت آنها براساس پویایی عرضه و تقاضا، قیمت ارز و قیمت کالاهای اساسی منتشر می‌شود. پس از انتشار داده‌های حاصل از CPI افراد می‌توانند به تجزیه و تحلیل حوزه آن بپردازند و عناصر تکنیکال را نیز در آن به منظور اجرای یک معامله کم ریسک و سودآور وارد کنند.

منابع:

نوشته شده توسط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

دوره‌های جدید

دوره اشتباهات معامله‌گری
رایــگان

جستجو کنید ...

ثبت نام

نام*

ایمیل

شماره موبایل*

کد تایید*

کد تایید ارسال شده به موبایل خود را وارد کنید