ریسک فری در فارکس چیست؟

خواندن این مطلب

9 دقیقه

زمان میبرد!

ریسک فری چیست؟

به دنبال بروکر مناسب کاربران داخل کشور هستید؟
برورکر fx24 یکی بهترین انتخاب‌هاست!

در دنیای غیر قابل پیش‌بینی بازارهای مالی، مفهوم معاملات ریسک فری یا انجام معامله بدون متحمل شدن ریسک(risk free trading)، ممکن است یک تناقض بزرگ به نظر برسد. با پیشرفت علم و هوش مصنوعی، هنوز معامله‌گران حرفه‌ای و پیشرفته نمی‌توانند استراتژی معاملاتی ایجاد کنند که برآیند تمام معاملات، سود ده و یا مثبت باشد. با این وجود، معامله‌گران با درک اصول مدیریت سرمایه، با استفاده از ابزارهای مالی و برخی روش‌هایی که در این مقاله شرح خواهیم داد، می‌توانند به یک محیط معاملاتی با ریسک پایین نزدیک شوند و میزان معاملات ضرر ده یا میزان زیان خود در معاملات را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. با ما همراه باشید تا به موضوع جذاب ریسک فری در فارکس بپردازیم.

معاملات ریسک فری (risk free trading) چیست؟

ریسک فری در فارکس انجام معاملات بدون ریسک است.

معاملات ریسک فری در فارکس، به معاملاتی گفته می‌شود که در آن ریسک معاملات صفر است یا اینکه معامله‌گر متحمل ریسک بسیار پایینی می‌شود. به بیانی دیگر، در معاملات ریسک فری احتمال این که سرمایه‌تان را از دست دهید، بسیار کم است. بنابراین، بسیاری از معامله‌گران و سرمایه‌گذاران، معاملات ریسک فری در فارکس را یک انتخاب امن برای حفظ سرمایه خود می‌دانند.

بیایید کمی عمیق تر و تخصصی‌تر به آن نگاه کنیم. همان گونه که گفته شد، ریسک فری در معنای کلی، به منظور انجام معاملات بدون ریسک است؛ اما از نظر تخصصی، زمانی که معامله انجام شده توسط معامله‌گر در سود خوبی باشد، معامله‌گر در این شرایط برای جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی، حد ضرر را بر روی حد سود یا حتی نقطه ورود قرار می‌دهد تا در صورت برگشت قیمت، سود خود را داشته باشد و یا هیچ ضرری متحمل نشود.

نکته‌ای که باید یادآور شویم این است که وجود ریسک در بازار فارکس، جزء جدا نشدنی این بازار است و هیچ روشی نمی‌تواند به طور کامل احتمال ریسک را از بین ببرد.

 

 

انواع تکنیک‌های ریسک فری در فارکس

تکنیک‌هایی برای انجام معاملات ریسک فری در فارکس وجود دارد که در ادامه هر یک از آن‌ها را شرح خواهیم داد:

۱ـ مدیریت سرمایه

تکنیک اول مدیریت سرمایه است. در این روش سرمایه‌گذار سرمایه خود را به بخش‌های مختلف تقسیم می‌کند و درصد معینی از کل سرمایه را به هر بخش اختصاص می‌دهد. برای معامله‌گران بازار فارکس، این بدین معنا است که هر معامله‌گر درصد معینی از کل سرمایه خود را در هر معامله ریسک می‌کند. به بیانی دیگر معامله‌گر بازار فارکس باید در هر معامله میزان 2 الی نهایتا 3 درصد کل سرمایه خود را در هر معامله ریسک کند تا احتمال از دست رفتن کل سرمایه برای معامله‌گر وجود نداشته باشد. با انجام این تکنیک احتمال ضرر در یک معامله اشتباه بسیار کم می‌شود.

  تفاوت تریدینگ ویو و متاتریدر چیست؟

۲ـ پوشش ریسک

پوشش ریسک راهکار دیگری برای کاهش ریسک معاملات در فارکس است. این استراتژی شامل ورود به یک معامله برای جبران ضرر ناشی از یک معامله دیگر محسوب می‌شود. معامله‌گران اغلب از نمادهایی با همبستگی استفاده می‌کنند و همزمان روی دو نماد فارکسی با همبستگی منفی در یک جهت وارد معامله می‌شوند یا روی دو نماد با همبستگی مثبت در جهت مخالف معامله می‌کنند.

برای مثال جفت ارز EURUSD با جفت ارز USDCAD دارای همبستگی منفی است؛ فرض کنید روی نماد اول EURUSD، وارد یک پوزیشن خرید شده‌اید و پس از مدتی به این احتمال می‌رسید که ممکن است اشتباه کرده باشید. در این صورت، شما به عنوان معامله‌گر می‌توانید، پوزیشن معاملاتی خرید روی جفت ارز دیگری با همبستگی منفی باز کنید تا ضرر معامله اول در معامله دوم جبران شود.

۳ـ تعیین حد ضرر (STOP LOSS)

توجه داشته باشید که روش‌های مختلف تحلیل تکنیکال و فاندامنتال با درصد خطا همراه هستند و هیچ قطعیتی در معاملات وجود ندارد. بنابراین بهترین راه برای کاهش ریسک معاملات، استفاده از حد ضرر یا STOP LOOS در معاملات است. وقتی یک پوزیشن فروش باز می‌کنید، پیش‌بینی و انتظار شما از بازار این است که قیمت کاهش یابد؛ اما باید توجه داشته باشید که احتمال افزایش قیمت نیز وجود دارد. از این رو، باید محدوده قیمتی بالاتر از نقطه ورود را مشخص کنید تا اگر قیمت خلاف پیش‌بینی پیش رفت، با ضرر مشخص شده از بازار خارج شوید.

استفاده از حد ضرر، احتمال زیان بیشتر را برای معامله‌گر کاهش می‌دهد و اجازه نمی‌دهد تمام سرمایه معامله‌گر در یک معامله از دست برود. میزان حد ضرر و نسبت آن با حد سود، بر اساس سبک معاملاتی معامله‌‌گر تعیین می‌شود، اما میزان حد ضرر هرگز نباید بیش‌تر از حد سود باشد.

۴ـ تعیین نسبت حد ضرر به حد سود

پس از تعیین حد سود و حد ضرر برای معاملات، باید توجه داشته باشید که نسبت برداشت سود یعنی حد سود به حد ضرر باید در تمامی معاملات یک نسبت ثابت باشد؛ به نحوی که میزان برداشت سود بیشتر از میزان حد ضرر باشد. اگر شما یک معامله‌گر اسکالپر هستید، نسبت برداشت سود می‌تواند بین 1 الی 1.5 برابر میزان حد ضرر باشد، اما اگر معامله‌گر نوسانی یا بلند مدت هستید، این میزان می‌تواند تا 2 الی 3 برابر میزان حد ضرر شما در معاملات باشد.

  معرفی بروکر فارکس یونیکورن Unicorn

برای درک بهتر این موضوع بیایید یک مثال بزنیم؛ زمانی که برداشت سود شما دو برابر میزان حد ضرر باشد و اگر پس از انجام 10 معامله، شما 5 معامله سود ده و 5 معامله ضررده داشته باشید (نرخ برد شما یا وین ریت شما 50 درصد خواهد بود در این مثال)، ده واحد سود کسب می‌کنید و 5 واحد ضرر می‌کنید. به بیانی دیگر با همین تعداد معاملات زیان ده و سود ده، برآیند معاملات شما مثبت است؛ یعنی از بازار سود کسب کرده‌اید. به همین دلیل، توصیه می‌شود که همواره حد سود دو برابر میزان حد ضرر شما در معاملات باشد.

 

 

۵ـ TRAILING STOP یا حد ضرر متغیر

تریلینگ استاپ، به جا به جایی حد ضرر می‌گویند.

به عنوان یک معامله‌گر، وظیفه شما این است که بیشترین سود ممکن را از بازار کسب کنید و با حداقل ضرر ممکن نیز از بازار خارج شوید. یکی از روش‌هایی که به ریسک فری در بازار فارکس کمک می‌کند، تریلینگ استاپ است. تریلینگ استاپ یا حد ضرر متغیر به این صورت است که معامله شما زمانی که وارد سود می‌شود، حد ضرر را جابه‌جا کرده و در محدوده سود قرار می‌دهید.

برای مثال شما یک سهم را در قیمت 10 دلار خریداری می‌کنید و حد ضرر خود را در قیمت 8 دلار تنظیم می‌کنید، پس از مدتی قیمت آن سهم 14 دلار می‌شود. شما پیش‌بینی می‌کنید که قیمت سهام مورد نظر تا 16 دلار پیش می‌رود و از این رو حد سود خود را بر روی این قیمت تنظیم می‌کنید. اگر این سهم ریزش داشته باشد و تا قیمت 8 دلار پایین بیاید، علاوه بر این که سودی عایدتان نمی شود، متحمل ضرر نیز می‌شوید.

بنابراین، برای این که ضرر خود را به حداقل برسانید و بیش‌ترین سود را از بازار کسب کنید، از استراتژی حد ضرر متغیر یا تریلینگ استاپ استفاده کنید تا احتمال تضمین سود برای شما به بیش‌ترین حد برسد. انواع روش‌های تریلینگ استاپ عبارتند از:

  • پرایس اکشن: در این روش می‌توانید حد ضرر خود را زیر موج اصلاحی قرار دهید و در جهت روند، معامله خود را انجام دهید.
  • استفاده از میانگین متحرک (MOVING AVERAGE): در روش میانگین متحرک شما می‌توانید حد ضرر خود را پشت میانگین متحرک بگذارید. البته این که از کدام میانگین متحرک استفاده کنید، به سبک معاملاتی شما و تایم فریم معاملاتی‌تان بستگی دارد.
  • سطوح حمایت و مقاومت: در روش حمایت و مقاومت، شما می‌توانید برای انجام تریلینگ استاپ یا حد ضرر متغیر، از حمایت یا مقاومت استفاده کنید. حمایت و مقاومت به دو دسته کلی تقسیم می‌شود: پویا و استاتیک. در تعیین حد ضرر، استفاده از حمایت و مقاومت استاتیک بر پویا ارجحیت داده می‌شود.
  • الگوهای کندلی: کندل‌ها نیز به تنهایی نمی‌توانند در تحلیل بازار موثر باشند؛ اما استفاده از آن‌ها برای تریلینگ استاپ بسیار کارآمد است. یک کندل با بدنه بزرگ می‌تواند در تعیین حد ضرر بسیار مفید باشد؛ به این صورت که شما در بالا یا پایین این کندل، حد ضرر خود را قرار می‌دهید.
  حساب دمو فارکس چیست؟ چرا باید حساب دمو فارکس داشته باشیم؟

۶ـ سیو سود پلکانی

یکی دیگر از تکنیک‌های ریسک فری در بازار فارکس، استفاده از سیو سود پلکانی است. فرض کنید که یک پوزیشن خرید باز نموده‌اید، پس از مدتی پوزیشن شما وارد سود شده یا به عبارتی نماد مورد نظر شما افزایش قیمت داشته است. شما می‌توانید مقداری از سود خود را برداشت کنید و پس از آن حد ضرر خود را جابه‌جا کرده و در نقطه ورود یا محدوده سود بگذارید. در این حالت شما متحمل هیچ ضرری نخواهید شد. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

شما در نماد EURUSD وارد پوزیشن خرید شده اید، میزان حجم معامله شما برای مثال 0.07 است. پس از این که پوزیشن شما وارد سود می‌شود، 0.03 از حجم معامله مورد نظر را با سود خارج می‌کنید و با جا به جا کردن حد ضرر در محدوده نقطه ورود یا محدوده سود، احتمال ضرر یا ریسک را به صفر می‌رسانید. پس از این که این میزان از حجم معامله را با سود خارج نمودید، با برگشت قیمت، دیگر متحمل ضرر نخواهید شد.

شما در این روش برای خود حد سود انتخاب می‌کنید؛ اگر قیمت به این محدوده برسد، برای مثال 0.03 از حجم را خارج و اگر به محدوده حد سود دوم برسد، کل حجم معامله با سود خارج می‌شود.

 

 

 

تفاوت میان ریسک فری و سیو سود چیست؟

سیو سود، یعنی زمانی که معامله وارد سود شد، بخشی از حجم معامله را با سود ببندیم.

سیو سود با مبحث ریسک فری کاملا متفاوت است. همان گونه که گفته شد، ریسک فری به معنای جا به جایی حد ضرر به محدوده سود یا نقطه ورود معامله است. ریسک فری یک استراتژی کارآمد برای به حداقل رساندن ضرر در معاملات محسوب می‌شود تا ریسک معاملات به پایین‌ترین حد خود برسد. اما مبحث سیو سود، یعنی زمانی که معامله وارد سود شد، معامله‌گر بخشی از سود خود را از معامله خارج کند.

  استراتژی کانال رگرسیون چیست؟

برای مثال معامله‌گر وارد معامله خرید در یک نماد با حجم 0.10 شده است، پس از مدتی معامله وارد سود می شود و معامله‌گر تصمیم می‌گیرد بخشی از سود خود را از معامله خارج کند؛ بنابراین تصمیم می‌گیرد 0.05 از حجم معامله را با سود ببندد. به این عمل سیو سود می‌گویند.

 

 

سوالات پر تکرار

  • ریسک فری در فارکس چیست؟

ریسک فری یک استراتژی برای به حداقل رساندن ریسک در معاملات است. در ریسک فری، پس از این که معامله مورد نظر وارد سود شود، حد ضرر جا به جا شده و در محدوده سود تنظیم می‌شود.

  • چگونه استراتژی ریسک فری را در بازار اجرا کنیم؟

شما با استفاده از روش‌های مختلف اعم از پرایس اکشن، الگوهای کندلی، سطوح حمایت و مقاومت و دیگر روش‌ها می‌توانید ریسک فری کنید که پر کاربردترین نوع ریسک فری، جا به جایی حد ضرر و تنظیم آن در محدوده سود است.

  • تفاوت سیو سود و ریسک فری چیست؟

سیو سود به معنای برداشت بخشی از سود است. به بیانی دیگر، زمانی که معامله وارد سود می‌شود، شما می‌توانید بخشی از حجم معامله را با سود از بازار خارج کنید. اما ریسک فری جا به جایی حد ضرر در محدوده سود است.

کلام آخر

ریسک فری در فارکس، یک روش کارآمد برای به حداقل رساندن ریسک در انجام معاملات است. با این حال شما نمی‌توانید استراتژی یا راهکاری بیابید که ریسک معاملات را به صفر برساند؛ چرا که ریسک، بخش جداناپذیر این بازار است و اگر با این قضیه احساس راحتی نمی‌کنید، بهتر است این بازار را کنار بگذارید و و در بازار دیگری سرمایه‌گذاری کنید. در این مقاله هر آن چه که لازم بود در مورد ریسک فری بدانید، مطرح کردیم. توصیه می‌شود قبل از استفاده از هر استراتژی یا روشی در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشید و سپس از آن در انجام معاملات خود بهره ببرید.

 

منابع:

نوشته شده توسط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

دوره‌های جدید

دوره اشتباهات معامله‌گری
رایــگان

جستجو کنید ...

ثبت نام

نام*

ایمیل

شماره موبایل*

کد تایید*

کد تایید ارسال شده به موبایل خود را وارد کنید