بازار فارکس (FX) بزرگترین و نقد شوندهترین بازار جهان است. در این بازار ارزهای کشورهای مختلف با یکدیگر مبادله میشود و برای تامین ارز مورد نیاز مسافران تا تامین مالی تجارت جهانی مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که بازار فارکس بسیار بزرگ است، 75 درصد از معاملات بازار فارکس از طریق هفت جفت ارز اصلی انجام میشود که شش تای آنها شامل دلار آمریکا است. اگر میخواهید تا با جزئیات بیشتری جواب این سوال را که در بازار فارکس چه چیزی معامله می شود دریافت کنید با ما باشید.
نماد ارزها در فارکس چگونه شکل میگیرند؟
به همه ارزها در بازار فارکس، یک کد سه حرفی به عنوان شاخص که شبیه نماد سهام است، اختصاص داده میشود. در حالی که بیش از 170 نوع ارز در سراسر جهان وجود دارد، دلار آمریکا در بسیاری از آنها دخیل است. بنابراین، دانستن کد آن یعنی USD مفید است. دومین ارز محبوب که در بازار فارکس وجود دارد، یورو است، این ارز در 19 کشور عضو اتحادیه اروپا پذیرفته شده است و کد آن EUR است.
سایر شاخصهای اصلی به ترتیب محبوبیت عبارتند از ین ژاپن (JPY)، پوند بریتانیا (GBP)، دلار استرالیا (AUD)، دلار کانادا (CAD)، فرانک سوئیس (CHF) و دلار نیوزیلند (NZD).
تمامی معاملات فارکس به صورت ترکیبی از دو ارز در حال مبادله بیان میشوند. هفت جفت ارز زیر حدود 75 درصد از معاملات بازار فارکس را تشکیل میدهند:
- EUR/USD
- USD/JPY
- GBP/USD
- AUD/USD
- USD/CAD
- USD/CHF
- NZD/USD
- بیشتر بخوانید: نزدک در فارکس
- بیشتر بخوانید: طلا در فارکس
- بیشتر بخوانید: نماد نقره در فارکس
نحوه معامله در بازار فارکس
معامله در بازار فارکس شامل خرید یا فروش یک ارز در ازای دریافت ارز دیگر است. بنابراین هدف از معاملات فارکس سود بردن از تغییرات نرخ ارزها است. برای اینکه بتوانید در بازار فارکس به معامله بپردازید باید یک حساب معاملاتی در یک کارگزار باز کنید که دسترسی به بازار فارکس را برای شما فراهم کند. پس از افتتاح حساب شما باید وجوهی را واریز کنید.
سپس، میتوانید سفارش خرید یا فروش جفت ارز را ثبت کنید. این سفارشها را میتوانید از طریق پلتفرمهای معاملاتی کارگزار، که دسترسی به اطلاعات قیمتگذاری و نمودارهای آنی را فراهم میکند انجام دهید. برای اینکه بتوانید در بازار فارکس معاملاتی موفقیتآمیز را انجام دهید باید یک استراتژی معاملاتی را برای خودتان ایجاد کنید و عواملی مانند شرایط بازار، رویدادهای خبری و تجزیه و تحلیل نمودار را در آن در نظر بگیرید. معاملات برحسب لات (lot) اندازهگیری میشوند و لات استاندارد نشان دهنده 100000 واحد از پول پایه (جفت اول) است.
معامله گران ارز معمولاً از تحلیل تکنیکال برای معاملات خود استفاده میکنند و بسیاری نیز از تحلیلهای بنیادی برای سنجش قدرت نسبی اقتصادهای جهانی استفاده میکنند. در این بازار بسیار اهمیت دارد که ریسکهای خود را با استفاده از دستورات استاپ لاس (stop-loss) و اندازهگیری موقعیت مناسب مدیریت کنید. قبل از انجام هرگونه معاملهای، سطح ورود و همچنین نقاط خروج خود را به منظور کسب سود و یا به حداقل رساندن ضرر تعیین کنید.
- بیشتر بخوانید: حجم معاملات روزانه در فارکس
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر فارکس چه ویژگیهایی دارد؟
گزینههای معاملاتی در فارکس
چندین گزینه برای انجام معامله در فارکس وجود دارد. آنها شامل تجارت مستقیم با یک بانک یا ارائه دهنده خدمات مالی، انجام معاملات آتی ارزهایی که در بورسها لیست شدهاند از طریق یک حساب معاملاتی و افتتاح حساب در یک کارگزار ارز خارجی هستند و اساساً دسترسی معامله گران به بازار بین بانکی را از طریق پلتفرمهای خود فراهم میکنند.
نحوه قیمت گذاری معاملات فارکس
هر جفت ارز نشان دهنده نرخ فعلی مبادله دو ارز است. در اینجا به نحوه تفسیر EUR/USD میپردازیم:
- واحد سمت چپ (یورو) ارز پایه برای مبادله است.
- واحد سمت راست (دلار آمریکا) ارز مظنه است.
نرخ مبادله نشان میدهد که چه مقدار از ارز مظنه برای خرید 1 واحد از ارز پایه مورد نیاز است. بنابراین، ارز پایه همیشه به صورت 1 واحد بیان میشود در صورتی که ارز مظنه براساس بازار فعلی و میزان مورد نیاز برای خرید هر واحد از ارز پایه متفاوت است.
اگر نرخ مبادله EUR/USD، 1.2 باشد به این معنا است که با 1 یورو میتوان 1.2 دلار خرید. اما وقتی نرخ مبادله افزایش مییابد، به این معنا است که ارزش ارز پایه نسبت به ارز مظنه افزایش یافته است و برعکس اگر نرخ مبادله کاهش یابد، به این معنا است که ارزش ارز پایه نسبت به ارز مظنه کاهش یافته است.
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
- بیشتر بخوانید: معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم در فارکس
انواع بازار فارکس
انواع معاملات ارزی شامل معاملات نقطهای، آتی و فوروارد است که در ادامه شما را با هر از یک آنها آشنا میکنیم:
1_ بازار فارکس نقطهای (Spot)
معاملات نقطهای در بازار فارکس، مبادله مستقیم یک ارز با ارز دیگر در زمان معامله با یک نرخ ارز مشخص است. معاملات اسپات فارکس معمولاً دو روز پس از تاریخ انجام معامله تسویه میشوند. البته در برخی از موارد استثنا یک روز پس از انجام معامله تسویه میشوند. به طور معمول، وقتی مردم از بازار اسپات صحبت میکنند منظورشان همان بازار نقدی است.
2_ بازار فوروارد فارکس (Forward)
معاملات فوروارد قراردادی بین دو طرف برای مبادله مقدار معینی از یک ارز با مقدار معینی از ارز دیگر در تاریخ مشخصی از آینده است. در بازار فوروارد، قراردادها در فرابورس بین دو طرف خرید و فروش میشود که شرایط را از قبل تعیین کردهاند. در حالی که ویژگیهای معاملات فوروارد استانداردسازی نشده است، بازار این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا مقادیر ریسک را در روزهای خاصی پوشش دهند. مثالی از معاملات فوروارد میتواند بستن نرخ ارز فوروارد برای شرکتی باشد که نیاز به پرداخت حقوق و دستمزد با مبلغ و تاریخ مشخص دارند.
3_ بازار آتی فارکس (Future)
علاوه بر دو مورد گفته شده در بازار فارکس قراردادهای آتی نیز وجود دارند که مشابه معاملات فوروارد هستند اما دارای شرایط قرارداد ثابت هستند و این معاملات در بورس انجام میشود نه فرابورس. قراردادهای آتی در ایالات متحده براساس یک ارز است و قرارداد به صورت نقدی است که به دلار آمریکا تسویه میشود. در حالی که این بازار استاندارد شده است، اما به کاربران اجازه نمیدهد که ریسکها یا مقادیر خاصی را پوشش دهند.
قراردادهای آتی دارای جزئیات خاصی از جمله تعداد واحدهای مورد معامله، تاریخ تحویل و تسویه هستند. صرافی به عنوان طرف مقابل معاملهگر، خدمات ترخیص و تسویه حساب را ارائه میدهد.
این نوع تراکنش اغلب توسط شرکتهایی استفاده میشود که بیشتر تجارت خود را در خارج از کشور انجام میدهند و بنابراین میخواهند در برابر ضربه شدید ناشی از نوسانات ارز از خود محافظت کنند.
- بیشتر بخوانید: انواع کندل در فارکس
- بیشتر بخوانید: کتاب روانشناسی معامله گری
- بیشتر بخوانید: حجم بازار فارکس
مراحل مورد نیاز برای معامله در بازار فارکس
شروع معامله در فارکس ساده است. برای شروع معامله پیش فرضهایی نیاز است تا رعایت شود. توجه به مراحلی که در ادامه ذکر شده است به شما کمک میکند تا با ثباتتر در این مسیر قدم بردارید.
1_ تحقیق کردن و انتخاب یک کارگزاری
برای اولین قدم بهتر است به کارگزاریهایی که معاملات فارکس را پیشنهاد میدهند نگاهی بیندازید و آنها را از نظر قابلیتهای پلتفرم، انطباق با مقررات، کارمزدها، نرخهای حاشیه و پشتیبانی از مشتری مقایسه کنید.
2_ افتتاح حساب
برای افتتاح حساب باید اطلاعات شخصی از جمله نام، آدرس و برخی از اطلاعات سابقه مالی خود را ارائه دهید.
3_ تایید هویت
کارگزار باید اطلاعات شما را از طریق پاسپورت، گواهینامه یا شناسه ملی تأیید کند. یک کپی از قبض آب یا برق یا صورت حساب بانکی نیز به تأیید آدرس شما کمک میکند.
4_ واریز مبلغ به حساب
بعد از اینکه حساب خود را باز کردید، برای تأمین مالی باید مبلغی را به آن واریز کنید. برخی از پلتفرمها به شما اجازه میدهند تا معاملات را با حداقل 100 دلار شروع کنید. انتقال وجوه به حساب فارکس معمولاً از طریق انتقال بانکی توسط ACH، انتقال سیمی، کارت نقدی یا چک امکان پذیر است.
5_ تحقیق در مورد ارزها و شناسایی فرصتهای تجاری
در این مرحله معامله گران باید جفت ارزهایی را که میخواهند با آنها معامله را انجام دهند انتخاب کنند. سپس، از تحلیل تکنیکال برای تعیین نقاط زمانبندی و سطوح قیمت برای ورود و خروج از معامله استفاده میکنند.
6_ اندازه تجارت فارکس خود را افزایش دهید
قبل از انجام هرگونه معاملهای معاملهگر باید بداند که چقدر سرمایه دارد و همچنین اهرم خاصی را که برای معامله در نظر دارد در دسترس است یا خیر. از آنجایی که اهرم در فارکس میتواند 50:1 باشد، اهمیت دارد که بدانید در هر معاملهای چه میزان سرمایه در معرض خطر خواهد بود.
7_ موقعیت خود را نظارت و مدیریت کنید
پس از ایجاد پوزیشن، معاملهگر باید درک روشنی از موقعیت خود داشته باشد و از طریق تحقیقاتی قبل از انجام معامله، نقاط خروجی واضحی را برای کسب سود یا زیان تعیین کند.
کلام آخر
تجارت در بازار فارکس دشوارتر از بازارهای دیگر نیست. فقط کافی است تا اطلاعات خوبی را در مورد ارزهایی که در بازار فارکس معامله میشوند و نحوه خرید و فروش آنها به دست آورید. به طور حتم، به مرور زمان که اطلاعات و مهارت شما بیشتر شود، میتوانید پیشبینیهای دقیقتری را انجام دهید و به سودهای بهتری برسید.
منابع: