اگر اهل سرمایه گذاری باشید، قطعا نام بازار فارکس به گوشتان خورده است. فارکس یک بازار بین المللی مالی است که روزانه حجم هنگفتی پول در آن در گردش است. در صورتی که ریسک پذیر باشید و دانش کافی داشته باشید، می توانید سود خوبی در این بازار کسب کنید. در ادامه این مطلب تصمیم داریم در خصوص سرمایه گذاری در فارکس بیشتر صحبت کنیم.
فارکس چیست؟
بازار فارکس محل معامله ارزهای مختلف دنیا و مخفف عبارت Foreign Exchange است. گردش مالی این بازار روزانه 5 ترلیون دلار تخمین زده شده است. فارکس یک بازار 24 ساعته است که تعطیلی ندارد (به جز آخر هفته ها)، و به دلیل نقدینگی بالایی که دارد برای سرمایه گذاران و معامله گران بسیار جذاب است.
ارزها در مراکز مالی بزرگ دنیا اعم از فرانکفورت، هنگ کنگ، لندن، نیویورک، پاریس، سنگاپور، سیدنی، توکیو و زوریخ تقریبا در هر منطقه زمانی معامله می شوند. این بدان معنا است که با پایان روز معاملاتی ایالات متحده، بازار فارکس در توکیو و هنگ کنگ آغاز می شود. به این ترتیب، بازار در هر زمانی باز و فعال بوده و قیمتها دائماً در حال نوسان هستند.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد فارکس این است که فاقد بانک مرکزی است و معاملات به صورت الکترونیکی در فرابورس(OTC) انجام می شود. به طوری که تمامی تراکنشها در این بازار در سراسر جهان به جای صرافی متمرکز با سیستم کامپیوتر صورت میگیرد. پس اگر دارای یک سیستم کامپیوتر هستید و علاقمند به سرمایه گذاری در فارکس هستید، لازم است دست به کار شوید.
- بیشتر بخوانید: فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک معاملهگری در فارکس
- بیشتر بخوانید: موفقیت در بازار فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین زمان ترید فارکس
بازار فارکس چگونه کار می کند؟
بازار فارکس تنها بازار معاملاتی مستمر و بدون وقفه در جهان است. در گذشته این بازار توسط بانکها و شرکتهای بزرگ دنیا به نمایندگی از مشتریان اداره می شد، اما در حال حاضر و به خصوص در سالهای اخیر معاملهگران و سرمایهگذران خرد با هر میزان سرمایهای نیز در آن فعال هستند و به معامله میپردازند.
چگونه در فارکس سرمایه گذاری کنیم؟
معامله در این بازار مانند معامله در بازار سهام است. قبل از آن که وارد دنیای بزرگ فارکس شوید و این سفر پر ماجرا را آغاز کنید، اقدامات زیر را جدی بگیرید:
- آموزش کافی داشته باشید، معامله در این بازار به دانش و تخصص کافی نیاز دارد.
- در یک کارگزاری (بروکر) حساب باز کنید. بروکر یا کارگزاری شما را به بازار جهانی متصل میکند.
- برای خود یک استراتژی معاملاتی طراحی کنید. از آنجایی که پیشبینی حرکت بازار همیشه ممکن نیست، داشتن استراتژی به مثابه نقشه راه برای انجام معاملات شما خواهد بود.
حداقل میزان سرمایه برای ورود به فارکس
میزان سرمایه برای افتتاح حساب در بروکر و شروع معاملات در فارکس به توانایی شما و بروکری که انتخاب میکنید، بستگی دارد. بروکرهای زیادی در این زمینه فعال هستند که هر کدام شرایط و ویژگیهای خود را دارند؛ اما پیشنهاد میشود قبل از آن که یک حساب واقعی بسازید، یک حساب دمو (آزمایشی) باز کنید و با آن به تمرین بپردازید.
تمامی بروکرها حساب دمو دارند. همچنین برخی بروکرها حساب میکرو یا سنتی دارند که شما می توانید با حداقل میزان سرمایه به طور مثال 10 دلار معامله و سرمایه گذاری در فارکس را آغاز کنید.
انواع ارزهای معاملاتی در فارکس
همانطور که قبلا گفته شد، در این بازار ارزهای مختلف دنیا در مقابل یکدیگر مورد معامله قرار میگیرند. در حالت کلی جفت ارزهای مورد معامله برای سرمایه گذاری در فارکس به سه شاخه کلی تقسیم میشوند که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
شاخه اول: جفت ارزهای اصلی
شاخه اول جفت ارزهای اصلی هستند که یکی از جفتها مربوط به دلار آمریکا است:
- یورو/ دلار آمریکا EUR/USD
- پوند انگلیس/ دلار آمریکا GBP/USD
- دلار آمریکا/ فرانک سوئیس USD/CHF
- دلار آمریکا/ دلار کانادا USD/CAD
- دلار استرالیا/ دلار آمریکا AUD/USD
- دلار آمریکا/ ین ژاپن USD/JPY
- دلار نیوزیلند/ دلار آمریکا NZD/USD
شاخه دوم: جفت ارزهای فرعی
شاخه دوم جفت ارزهای فرعی هستند، جفت ارزهایی که یک سمت آنها دلار آمریکا نباشد:
- یورو/ پوند انگلیس EUR/GBP
- یورو/ ین ژاپن EUR/JPY
- یورو/ فرانک سوئیس EUR/CHF
- یورو/ دلار استرالیا EUR/ AUD
- یورو/ دلار کانادا EUR/CAD
- یورو/ دلار نیوزیلند EUR/NZD
- دلار استرالیا/ فرانک سوئیس AUD/CHF
- دلا استرالیا/ دلار نیوزیلند AUD/NZD
- دلار استرالیا/ ین ژاپن AUD/JPY
- دلار استرالیا/ دلار کانادا AUD/CAD
- پوند انگلیس/ دلار استرالیا GBP/AUD
- پوند انگلیس/ دلار کانادا GBP/CAD
- پوند انگلیس/ فرانک سوئیس GBP/CHF
- پوند انگلیس/ ین ژاپن GBP/JPY
- دلار کانادا/ ین ژاپن CDA/JPY
- دلار نیوزیلند/ ین ژاپن NZD/JPY
- دلار نیوزیلند/ دلار کانادا NZD/CAD
- دلار نیوزیلند/ فرانک سوئیس NZD/CHF
- فرانک سوئیس/ ین ژاپن CHF/JPY
شاخه سوم: جفت ارزهای غیر معمول
شاخه سوم جفت ارزهای غیر معمول هستند که در این جفت ارزها یک جفت ارز به ارزهای اصلی تعلق دارد و دیگر جفت ارز، به ارز کشورهای در حال توسعه مربوط میشود:
- دلار استرالیا/ پزو مکزیک AUD/MXN
- دلارآمریکا/ دلار هنگ کنگ USD/HKD
- دلار نیوزیلند/ دلار سنگاپور NZD/SGD
- پوند انگلیس/ رند آفریقا جنوبی GBP/ZAR
- ین ژاپن/ کرون نروژ JPY/NOK
- یورو/ لیر ترکیه EUR/TRY
- بیشتر بخوانید: اهمیت همبستگی جفت ارزها در مدیریت ریسک فارکس
- بیشتر بخوانید: لیست کامل انواع جفت ارزها در فارکس
- بیشتر بخوانید: لایو ترید فارکس چیست؟
سرمایه گذاری در فارکس و اصطلاحات فارکسی
اگر تصمیم دارید سرمایه گذاری در فارکس را شروع کنید، بهتر است با برخی از اصطلاحات فارکس آشنا شوید.
۱- حساب فارکس
حساب فارکس، حسابی است که شما در بروکر افتتاح میکنید و به واسطه آن به خرید و فروش جفت ارزها میپردازید. سه نوع حساب در فارکس وجود دارد:
- حسابهای میکرو یا سنتی: در این حسابها شما میتوانید تا 1000 دلار در یک لات معامله کنید.
- حسابهای مینی: در این حسابها شما تا 10000 دلار ارز در یک لات میتوانید معامله کنید.
- حسابهای استاندارد: تا 100000 دلار ارز در یک لات در این گونه حسابها میتوانید معامله کنید.
۲- لات (LOT)
لات واحد سنجش حجم معاملات است که ارزش آن برابر 100000 واحد پولی از ارز مورد نظر است. بعد از لات به ترتیب مینی لات برابر 10000 واحد از ارز مورد نظر، میکرو لات با ارزش 1000 واحد پولی از ارز مورد نظر و نانو لات که ارزش آن برابر 100 واحد پولی از ارز مد نظر است.
۳- پیپ (PIP)
در بازار فارکس، ارزش هر پیپ برابر با یک درصد از یک صدم لات است.
- Ask – کمترین قیمتی که شما تمایل دارید یک ارز را خریداری کنید.
- Bid – به قیمتی که شما تمایل به فروش در بازار دارید، گفته میشود.
۴- اهرم (Leverage)
اهرم به استفاده از سرمایه قرضی برای چند برابر کردن نتیجه معاملات گفته می شود، معاملهگران در بازار فارکس با اهرمهای بالا میتوانند، با وارد کردن حجم بالا در معاملات به افزایش سود خود کمک کنند.
انواع نمودار (چارت) در فارکس
نمودارها یا همان چارتها یکی از ابزارهای قدرتمند برای تحلیل بازار فارکس هستند. انواع مختلفی از این نمودارها موجودند که هر یک از آنها اطلاعات خاصی را در اختیار شما قرار میدهند تا بتوانید تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرید. ما در این مقاله سه مورد از انواع پرکاربرد نمودارهای فارکس را بررسی میکنیم:
۱. نمودار خطی (Line Chart)
نمودار خطی را میتوان سادهترین نوع نمودار در فارکس حساب کرد. نمودار خطی قیمتهای بسته شدن معامله (Close) را به هم متصل میکند و به شما یک خط پیوسته ارائه میدهد. این نوع نمودار برای تایم فریمهای مختلف میتواند به کار برود اما رایجترین استفاده آن برای بررسی تغییرات قیمت در تایم فریم روزانه است. هدف اصلی این نمودار نمایش روند کلی بازار است و سادگی تحلیل را میتوان مزیت اصلی آن دانست. البته این نوع نمودار اطلاعات محدودی ارائه میدهد، پس اگر به دنبال جزئیات بیشتر هستید بهتر است از انواع دیگر چارتها استفاده کنید.
۲. نمودار میلهای (Bar Chart)
نمودار میلهای علاوه بر قیمت بسته شدن، بالاترین و پایینترین قیمت هر دوره را نیز نمایش میدهد. شما با استفاده از نمودار میلهای، دامنه نوسانات قیمت در هر دوره را به خوبی مشاهده میکنید. در نمودار میلهای از کدهای رنگی هم استفاده شده است. به این معنی که اگر قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت باز شدن باشد، نمودار به رنگ سبز نمایش داده میشود؛ و اگر قیمت بسته شدن پایینتر از باز شدن باشد، شما میله را به رنگ قرمز مشاهده میکنید و میفهمید که در این بازه ریزش داشتهایم.
۳. نمودار کندل استیک یا شمعی (Candlestick Chart)
نمودار شمعی را می توان محبوبترین نوع نمودار برای تحلیلگرها دانست. نمودار کندل استیک اطلاعاتی شبیه به نمودار میلهای ارائه میدهد، اما با جزئیات بیشتر. تحلیلگرها از این نوع نمودار برای شناسایی الگوهای قیمتی و نقاط ورود و خروج استفاده میکنند. در نمودار شمعی هم کدهای رنگی سبز و قرمز به کار رفته است. هر کندل اجزای مختلفی دارد که به طور خلاصه به توضیح آنها میپردازیم:
- بدنه: نشاندهنده باز و بسته شدن قیمت.
- سایه بالا: بالاترین قیمت آن دوره.
- سایه پایین: پایینترین قیمت آن دوره.
- بیشتر بخوانید: بررسی جامع انواع نمودار در بازار فارکس
مزایا و معایب سرمایه گذاری در فارکس
خب تا اینجا به تعریف بازار فارکس، نحوه سرمایه گذاری در فارکس و جفت ارزهای مورد معامله در آن پرداختیم، اما باید گفت که این بازار هم مانند هر بازاری یک سری معایب و یک سری مزایا دارد که در ادامه چند نمونه از هر کدام ذکر می کنیم:
مزایا
- روزانه بیشترین حجم معاملات در دنیا به این بازار اختصاص دارد.
- 5 روز در هفته به صورت 24 ساعته باز است.
- شروع فعالیت با سرمایه کم.
- غیرمتمرکزتر از بازارهای سنتی سهام یا اوراق قرضه است.
معایب
- بسیار پرریسک است. در صورت عدم آموزش اصولی و نداشتن دانش و مهارت لازم و همچنین عدم رعایت مدیریت سرمایه این بازار می تواند کل سرمایه شما را بگیرد.
- نیاز به درک اصول و شاخصهای اقتصادی دارد.
- قوانین و مقررات کمتری نسبت به سایر بازارها دارد. یعنی ازادی عمل زیادی برای فرد در بازار فارکس وجود دارد و هرکس می باست با توجه به شرایط و میزان سرمایه و روحیات و زمان خود قوانین و استراتژی های شخصی و مخصوص به خود را داشته باشد تا بتواند در بلندمدت از این بازار جذاب کسب سود کند.
کلام آخر
سرمایه گذاری در هر بازاری ریسک مخصوص به خود را دارد. قبل از آنکه سرمایه خود را وارد هر بازاری کنید، آگاهی خود را بالاتر ببرید و تا زمانی که دانش کافی کسب نکردید، به سرمایهگذاری نپردازید. بازار فارکس و سرمایه گذاری در فارکس نیز از این قاعده مستثنی نیست. همانطور که در بخشهای قبلی نیز گفته شد، درصورتی که با علم و آگاهی کامل پا به این دنیای رمزآلود بگذارید، نه تنها متضرر نخواهید شد بلکه میتوانید سرمایه خود را چندین برابر کنید.