اولین گام برای فعالیت در بازار فارکس، افتتاح حساب است. تنوع حسابهای کاربری فارکس بخاطر گستردگی این بازار جهانی و فعالیت گروه زیادی از مردم در سراسر جهان بسیار زیاد است. قبل از شروع معاملهگری در بازار باید انواع حساب فارکس را بشناسید و با قابلیتها و محدودیتهای هرکدام از آنها آشنا باشید. مهمترین و کاربردیترین این حسابها به شرح زیر است:
- حساب استاندارد فارکس
- حسابهای مینی و میکرو
- حساب سنت فارکس
- حساب دمو
- حسابهای ECN و STP فارکس
- حساب پم (PAMM) و MAM فارکس
- حسابهای کپی تریدینگ
- حساب اسلامی
علاوه بر انتخاب نوع حساب، باید درباره بروکر هم تحقیق کنید. بروکر یک واسطه بین شما و بازار فارکس است و امکانات مورد نیاز برای خرید و فروش ارزهای مختلف را در اختیارتان قرار میدهد. در این مقاله از آکادمی کندل درباره انواع حساب فارکس صحبت میکنیم و بعد از آن هم به سراغ معرفی انواع حساب در بروکرهای مناسب برای ایرانیها میرویم.
معرفی انواع حساب فارکس
حسابهای فارکس هم مقیاسهای معاملاتی مختلفی دارند و هم با شرایط گوناگون معامله انجام میدهند. در ادامه انواع حسابهای کاربردی در بازار فارکس را نام میبریم، درباره هرکدام توضیح میدهیم و مزایا و معایبشان را بررسی میکنیم.
۱_ حساب استاندارد فارکس
اندازه لاتها در این نوع حسابها استاندارد و برابر با ۱۰۰ هزار واحد ارز در ازای هر پیپ است؛ اگر یک طرف جفت ارز معاملاتی دلار باشد، در ازای هر پیپ ۱۰ دلار معامله میشود. به عبارت سادهتر، وقتی حساب استاندارد دارید، میتوانید ۱۰۰ هزار واحد از ارز پایه را معامله کنید. بیایید با ذکر یک مثال عملکرد این حساب را دقیقتر بررسی کنیم. تصور کنید میخواهید یک لات استاندارد از جفتارز EUR/USD را معامله کنید؛ در این معامله شما ۱۰۰ هزار واحد یورو را بهعنوان ارز پایه میخرید و USD را بهعنوان ارز متقابل میفروشید. اگر قیمت پیشنهادی جفت ارز EUR/USD، ۱.۲۰۰ دلار باشد، شما در چنین معاملهای باید ۱۲۰ هزار دلار بپردازید.
اگر در معاملات حساب استاندارد، ارز متقابل دلار نباشد، ارزش پیپ با توجه به نوع و قیمت جفتارز تعیین میشود. معاملهگران برای جفت ارزهای بدون دلار، از ابزارهای محاسباتی استفاده میکنند تا مقدار و قیمت هر پیپ را بهدست آورند.
در حسابهای استاندارد، امکان استفاده از مارجینها هم وجود دارد. در مثالی که گفتیم، اگر از مارجین ۱:۳۰ استفاده کرده باشید، به ۴ هزار دلار نیاز خواهید داشت (۱۲۰ هزار دلار تقسیم بر ۳۰ میشود).
مزایای استفاده از حساب استاندارد
- درصد زیادی از تریدرها از این نوع حساب استفاده میکنند، به همین دلیل اسپرد و نقدینگی در این اکانتها بیشتر است.
- برای شروع کار با حساب استاندارد باید سرمایه کافی داشته باشید؛ بنابراین افتتاح این نوع حساب میتوانند شروع فعالیت جدی شما در بازار فارکس باشد.
چالشهای انواع حساب فارکس استاندارد
- این نوع حساب برای تازهواردها مناسب نیست.
- برای کار با این حساب به سرمایه زیادی نیاز دارید.
- مدیریت ریسک با لاتهای حساب استاندارد سختتر است.
- بیشتر بخوانید: آموزش فارکس برای مبتدیان
- بیشتر بخوانید: معرفی انواع حساب لایت فارکس
- بیشتر بخوانید: اهمیت همبستگی جفت ارزها در مدیریت ریسک فارکس
- بیشتر بخوانید: انواع جفت ارزها در فارکس
۲_ حسابهای مینی و میکرو
در حسابهای مینی اندازه هر لات برابر با ۱۰ هزار واحد ارز است؛ اگر جفت ارزهای بر پایه دلار معامله شود، ارزش هر لات یک دلار است. به عبارت دیگر هر لات استاندارد برابر با ۱۰ مینیلات است. بهعنوان مثال اگر شما حساب مینی داشته باشید و جفت ارز EUR/USD را معامله کنید، باید ۱۰ هزار یورو ارز پایه بخرید و اگر قیمت پیشنهادی ۱.۲۰۰ دلار باشد، باید ۱۲ هزار دلار ارز متقابل پرداخت کنید.
میکرو اکانت اندازه لاتها را دوباره کوچک میکند. هر میکرو لات برابر با ۱۰۰۰ واحد ارز پایه به ازای هر پیپ است؛ اگر جفت ارز معاملاتی بر پایه دلار باشد، هر لات ۰.۱ دلار به ازای یک پیپ خواهد بود. هر ۱۰ میکرو لات، یک مینی لات را تشکیل میدهد و هر ۱۰۰ میکرو لات برابر با یک لات استاندارد است.
مزایای استفاده از انواع حساب فارکس مینی و میکرو
- امکان دقت بیشتر در ارزیابی موقعیتهای معاملاتی وجود دارد.
- اندازه معاملات در این حسابها کوچکتر است و به سرمایه بالایی نیاز ندارد.
- برای افراد مبتدی مناسب است.
- امکان استفاده از مارجینهای بالا مانند ۱:۱۰۰ و ۱:۲۰۰ را دارند.
محدودیتهای استفاده از مینی و میکرو اکانت
مینی اکانتها تقریبا به اندازه حسابهای استاندارد محبوب هستند و در اکثر بروکرها هم با شرایطی مشابه شرایط ایجاد حساب استاندارد ارائه میشوند. حسابهای میکرو تنها در بعضی از بروکرها وجود دارند و به اندازه حسابهای مینی محبوب نیستند.
- بیشتر بخوانید: انواع کندل در فارکس
- بیشتر بخوانید: بهترین تایم فریم فارکس
- بیشتر بخوانید: نحوه تحلیل طلا در فارکس چگونه است؟
۳_ حساب سنت فارکس
حسابهای سنت به جای دلار با سنت کار میکنند. یعنی هر لات در حساب سنت برابر با ۱۰۰ واحد ارز یا ۰.۰۱ دلار یا یک سنت به ازای هر پیپ است. به عبارت دیگر با استفاده از این حسابها، مقیاس معاملات شما سنت خواهد بود. در نتیجه میوانید معاملات کوچکتری انجام دهید. تریدرهای تازهوارد یا افرادی که نمیخواهند سرمایه زیادی به بازار فارکس وارد کنند، معمولا با حسابهای سنت وارد فعالیت در بازار میشوند.
مزایای حساب سنت
- امکان انجام معاملات با کمترین سرمایه (در حد یک دلار) وجود دارد.
- امکان استفاده از مارجینهای بالا (مثلا ۱:۱۰۰۰) در حسابهای سنت وجود دارد.
معایب حساب سنت
- درصد کمی از تریدرها از حساب سنت استفاده میکنند، به همین دلیل نقدینگی و اسپردهای این نوع حساب به اندازه انواع حساب فارکس استاندارد یا مینی زیاد نیست.
- بسیاری از بروکرهای معتبر دنیا امکان ایجاد این نوع حساب کاربری را ندارند.
۴_ حساب دمو
این همان حسابی است که باید کارتان را با آن شروع کنید! در حساب دمو شما واقعا معامله میکنید، اما نیازی نیست پولی خرج کنید! با حساب دمو شما یک کارآموز ترید در بازار هستید که باید بازار را پیشبینی کنید و معاملهگری انجام دهید، اما از پول واقعی استفاده نمیکنید. بنابراین اگر ضرر کنید، چیزی از دست نمیدهید و اگر هم سود کنید، چیزی به دست نخواهید آورد! بعد از مدتی کار کردن با حساب دمو، متوجه خواهید شد که تاحدودی با بازار آشنا شدهاید و آمادهاید تا وارد بازار واقعی شوید.
مزایای حساب دمو
- حسابهای دمو نیازی به احراز هویت و طی کردن فرایند افتتاح حساب ندارند و اطلاعاتی از شما نمیگیرند.
- میتوانید بهصورت تمرینی و بدون سرمایهگذاری، ترید را یاد بگیرید.
- حتی اگر معاملهگر حرفهای هستید، باز هم حساب دمو بهکارتان میآید. مثلا مواقعی که استراتژی معاملاتی جدیدی چیدهاید، میتوانید ابتدا آن را در یک حساب دمو امتحان کنید و اگر بازخورد مورد نظرتان را دریافت کردید، در حساب اصلی خود استراتژی را اجرا کنید.
- با حساب دمو، قبل از اینکه روی سرمایه و پول واقعی خود ریسک کنید، اشتباهاتتان را پیدا خواهید کرد و آنها را اصلاح میکنید.
معایب حساب دمو
- نوسانهای حاصل از هیجانات بازار در حسابهای دمو وجود ندارد، زیرا در این حسابها پول واقعی معامله نمیشود.
- حسابهای دمو نرخ لغزش ندارند.
- بیشتر بخوانید: خطرات سرمایه گذاری در فارکس چیست؟ چگونه آنها را کاهش دهیم؟
- بیشتر بخوانید: بزرگترین اشتباهات تریدرها در فارکس چیست؟
۵_ حسابهای ECN و STP فارکس
ECN مخفف عبارت (Electronic Communication Network) و به معنی شبکه ارتباط الکترونیکی است. با استفاده از این حساب بهصورت مستقیم و بدون واسطه به بازار فارکس متصل میشوید و میتوانید با بانکها، نهادهای مالی و سایر تریدرهای فارکس معامله مستقیم داشته باشید. با استفاده از این حسابها، چالشهایی که بخاطر بروکر یا واسطههای معاملاتی پیش میآید را از سر راه برمیدارید. تریدرهای حرفهای فارکس یا معاملهگرانی که سرمایه بالایی دارند، کاربران اصلی انواع حساب فارکس ECN هستند. این حسابها در بعضی بروکرها با نام RAW شناخته میشوند.
STP هم مخفف عبارت (Straight Through Processing) به معنای پردازش مستقیم معاملات است. در این نوع از حسابها نیز شما به واسطهای نیاز ندارید و معاملاتتان بهصورت مستقیم به طرف دیگر که میتواند یک بانک یا نهاد مالی یا تریدر دیگر باشد، منتقل میشود. با داشتن حساب STP شما میتوانید با دارندگان حساب ECN همه معامله مستقیم انجام دهید.
مزایای حساب ECN و STP
- حسابهای ECN بدون واسطه هستند و کارگزاران نمیتوانند تداخلی در معاملات شما ایجاد کنند.
- نقدینگی حسابهای ECN بهصورت مستقیم توسط بانکها و نهادهای مالی بزرگ تأمین میشود. نقدینگی بالا و شفافیت در قیمتها از مهمترین قوتهای حساب ECN است.
- سرعت اجرا و تکمیل معاملات در ECN بالاست. سرعت تکمیل معاملات در حساب STP به اندازه حسابهای ECN نیست، اما از حسابهای معمولی بیشتر است.
- نرخ اسپرد در معاملاتی که با بروکرهای ECN انجام میشود، پایینتر است؛ اما حسابهای STP اسپرد بالاتری دارند.
نقطه ضعفهای حساب ECN و STP
- برای کار با این نوع حسابها به سرمایه زیادی نیاز دارید.
- مارجینهایی که برای معاملات این نوع حساب به کار میروند، ضعیف هستند و امکان استفاده از اهرمهای معاملاتی قدرتمند وجود ندارد؛ اما در حسابهای STP میتوان از مارجینهای بالاتر استفاده کرد.
- تعداد بروکرهایی که خدمات افتتاح حساب STP را به کاربرانشان میدهند، محدود است.
۶_ حساب پم (PAMM) و MAM فارکس
PAMM مخفف عبارت Percentage Allocation Money Management است. دارندگان این نوع حسابها بهعنوان عضوی از مجموعهای از حسابها شناخته میشوند که همگی باهم معامله میکنند. در رأس این حسابها یک تریدر یا مدیر مالی قرار دارد که از سرمایهگذاران برای معاملهگری در حسابهایشان وکالت گرفته است. بهعبارت دیگر شما یک حساب معاملاتی فارکس دارید که شخص دیگری معاملاتتان را مدیریت میکند و در ازای این کار، از شما پول میگیرد. اکثر قراردادهای PAMM بر حسب سودی که بهدست میآید، تنظیم میشوند. یعنی مدیر حسابها بخشی از سود (مثلا ۲۰ درصد) را برای خود برمیدارد و ۸۰ درصد به صاحب حساب تعلق میگیرد.
نوع دیگری از حسابها نیز با نام Managed Trading Accounts یا مخفف MAM شناخته میشوند که عملکردی مشابه حسابهای PAMM دارند. تفاوت اصلی حسابهای MAM با PAMM این است که صاحبان حساب MAM میتوانند در عملکرد مدیر دخالت داشته باشند. یعنی وقتی مدیر معاملهای انجام میدهد که صاحب حساب با آن مخالف است، میتواند وارد حساب شود و پوزیشن را ببندد؛ این امکان در حسابهای PAMM وجود ندارد.
مزایای حساب PAMM
- نیازی نیست بهصورت حرفهای ترید را یاد بگیرید یا برای فعالیت در بازار فارکس زمان بگذارید. اگر سرمایه کافی در اختیار داشته باشید، میتوانید از دانش و زمان تریدرهای حرفهای استفاده کنید و سود به دست آورید.
- حسابهای PAMM تحت نظارت بروکرها هستند. بنابراین اگر بروکر معتبری را برای افتتاح این نوع حساب انتخاب کرده باشید، اعتماد به مدیر برایتان سادهتر میشود.
معایب انواع حساب PAMM
- با افتتاح حساب PAMM کنترلی روی سرمایه خود نخواهید داشت و باید مطابق با استراتژیهای معاملاتی مدیر پیش بروید. در صورتی که خودتان هم در ترید تخصص دارید و میخواهید اختیار سرمایهتان را داشته باشید، باید به سراغ حسابهای MAM بروید.
- سودآوری در حساب PAMM تضمینی نیست. شما بر اساس اطلاعات ارائهشده درباره مدیرهای مختلف و سوابق آنها، یکی را انتخاب میکنید، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که فعالیتهای آتی این شخص مانند سوابقش درخشان باشد.
- بیشتر بخوانید: کپی تریدینگ در فارکس چیست؟
- بیشتر بخوانید: تقویم اقتصادی فارکــــس
- بیشتر بخوانید: منظور از بازار مالی فارکس چیست و شرایط فعالیت در آن چگونه است؟
۷_ حسابهای کپی تریدینگ
با استفاده از این حسابها میتوانید معاملاتی که شخص دیگری انجام میدهد را کپی کنید. البته نیازی نیست این کار را بهصورت دستی انجام دهید؛ معاملاتی که شخص مرجع شما انجام میدهد، بهصورت خودکار کپی خواهد شد و در حساب شما نیز انجام میشود. حسابهای کپی تریدینگ بهصورت اشتراکی هستند؛ یعنی شما با خرید اشتراک ماهانه یا سالانه، میتوانید در طول مدت اشتراک از معاملات تریدر مرجع کپی کنید.
کپی تریدینگ برای سرمایهگذاران مناسب است؛ نه افرادی که قصد دارند بازار فارکس را یاد بگیرند. البته بعضی از افراد حرفهای در بازار فارکس برای یادگیری استراتژی معاملاتی دیگران، از کپی تریدینگ هم استفاده میکنند؛ اما استفاده از این مورد از انواع حساب فارکس به تازهکاران توصیه نمیشود.
مزایای حساب کپی تریدینگ
- نیازی به حرفهای شدن در بازار فارکس نخواهید داشت و میتوانید از مهارتهای افراد حرفهای برای کسب سود استفاده کنید.
- سنجش عملکرد و سوابق تریدرهای مرجع در این نوع روش ترید سادهتر است.
- شما میتوانید بهصورت همزمان از چند تریدر مرجع کپی کنید و معاملاتی که بیشترین سود را دارند، انجام دهید.
معایب حساب کپی تریدینگ
- برای سودآوری به مهارتهای دیگری متکی هستید و به تنهایی نمیتوانید ترید کنید. وقتی با کپی کردن الگوی معاملاتی دیگران به سود برسید، دیگر انگیزهای برای یادگیری ترید یا توسعه مهارتها در این زمینه نخواهید داشت.
- تضمینی برای کسب سود وجود ندارد.
۸_ حساب اسلامی
این حسابها با نام حساب بدون نرخ بهره هم شناخته میشوند. از آنجایی که بهره گرفتن در دین اسلام حرام است، این نوع حساب فارکس برای معاملهگران مسلمان طراحی شده است. در واقع در این حسابها سودها و ضررهای مرتبط با «سواپ» حذف میشود. این حسابها با کارمزد ثابت کار میکنند و نوسانی ندارند.
مزیت حساب اسلامی
این حساب برای تریدرهای مسلمان ساخته شده است و به آنها کمک میکند بدون نقض قوانین دین اسلام در بازار فارکس فعالیت داشته باشند.
نقطه ضعف حساب اسلامی
کارمزد ثابتی که تریدرهای دارندگان حساب بدون سواپ پرداخت میکنند، معمولا بالاتر از سواپ حسابهای معمولی است.
- بیشتر بخوانید: درآمد تریدرهای فارکس چقدر است؟!
- بیشتر بخوانید: ترید کردن با حساب واقعی؛ چگونه حساب افتتاح کنیم؟
- بیشتر بخوانید: بهترین بروکر فارکس چه ویژگیهایی دارد؟
چطور بهترین حساب فارکس را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب بهترین نوع حساب فارکس ابتدا باید مقیاس معامله خود را تعیین کنید. مقیاس معامله مشخص میکند که به حساب استاندارد نیاز دارید یا حسابهای کوچکتری مثل مینی، میکرو یا سنت.
بعد از آن باید مشخص کنید که به حسابهای بدون واسطه و مستقیم نیاز دارید یا حسابهای دارای واسطههای معاملاتی را ترجیح میدهید. در حسابهای مستقیم بهصورت مستقیم به تأمینکنندگان نقدینگی دسترسی خواهید داشت و معاملات و قیمتها برایتان شفافتر است؛ اما در حسابهایی که معاملات با واسطه صورت میگیرند، قیمتها بهصورت داخلی (در بروکر) تعیین میشود و اسپرد و نوسانات محدودتری خواهد داشت.
آیا بروکرهای مناسب برای ایرانیها از انواع حساب فارکس پشتیبانی میکنند؟
همانطور که میدانید، ایرانیها برای استفاده از بسیاری از بروکرهای معتبر دنیا محدودیت دارند. اغلب تریدرهای ایرانی از طریق بروکرهای محلی کشورهایی که از تحریمها پیروی نمیکنند، در بازار فارکس فعالیت دارند. بروکرهای مختلف از حسابهای گوناگونی پشتیبانی میکنند که بعضی از آنها جزو انواع حساب فارکسی هستند که در قسمتهای قبلی توضیح دادیم و بعضی دیگر مخصوص به خود بروکر هستند. بهعنوان مثال بعضی از بروکرها امکان ایجاد حساب VIP یا حسابهای بدون اسپرد را به کاربرانشان میدهند. شرایط افتتاح و قابلیتهای تمام انواع حسابهای بروکرهای مختلف در سایت آنها درج شده است.
در ادامه بهترین بروکرهای مناسب برای تریدرهای ایرانی را نام میبریم و توضیح میدهیم که هرکدام از آنها از کدام یک از انواع حساب فارکس پشتیبانی میکنند.
انواع حساب فارکس در بروکر روبوفارکس
- حساب استاندارد
- حساب ECN
- حساب میکرو
- حساب اسلامی
- حساب پم (PAMM)
انواع حسابهای بروکر آلپاری
- حساب استاندارد
- حساب ECN
- حساب میکرو
- حساب PAMM
- حساب اسلامی
انواع حساب فارکس در بروکر آمارکتس
- حساب استاندارد
- حساب ECN
- حساب STP
- حساب اسلامی
- حساب PAMM
- حساب دمو
انواع حسابهای بروکر فارکس چیف
- حساب استاندارد
- حساب سنت
- حساب پم (PAMM)
- حساب اسلامی
انواع حسابهای بروکر لایت فارکس
- حساب استاندارد
- حساب سنت
- حساب اسلامی
- حساب پم
- حساب ECN
کلام آخر
در این مقاله انواع حساب فارکس را بررسی کردیم و توضیح دادیم که هرکدام از آنها چه قابلیتهایی دارند. همچنین درباره روش مناسب انتخاب بهترین حساب فارکس و حسابهای بروکرهای مناسب برای ایرانیها صحبت کردیم. در آموزشهای کندل آکادمی راهنمای صفر تا صد ورود به بازار فارکس ارائه شده است. در این آموزشها شما یاد میگیرید کارتان را با کدام نوع حساب شروع کنید و به مرور زمان به سراغ چه حسابهایی بروید.
منابع: